Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Skador på perineum eller perinealkroppen

Skador på perineum eller perinealkroppen

Skador på perineum eller perinealkroppen

Allt fler individer har tillgång till rekonstruktiv bäckenbottenkirurgi idag, och många genomgår de operationer som i journalen kan kallas perineorafi eller perinealkroppsplastik. Idag tänkte jag förklara lite mer om vilka symtom man får vid en perinealkroppsdefekt, vad det egentligen innebär rent anatomiskt och vad man kan förvänta sig av kirurgi.

Perinealkroppen=muskelfästen

Perinealkroppen är en anatomisk plats, ett nav, där muskler och stödjevävnader går samman i en enhet. Den är benägen på djupet vid mellangårdens mittlinje, mitt emellan slidan och anus. Perinealkroppen har formen av en kil och har en avgörande funktion för att upprätthålla bäckenets biomekaniska balans och funktion. Den innehåller muskelfästena för bulbocavernosus, transversus perinei, en liten del av levator ani och analsfinktrarna och hör samman med viktiga stödjevävnader så som rectovaginala fascian. När perinealkroppen mäts med fingrar mellan ändtarm och vagina bör den vara ca 2 cm.

En bristning i perinealkroppen

Under en vaginal förlossning kan perinealkroppen brista, och om alla delar inte sys korrekt efter en bristning får bäckenbotten en nedsatt stabilitet och funktion. Perinealkroppen kan också skadas vid ett klipp, men också få nedsatt funktion enbart genom översträckning av nerver, muskler och stödjevävnad.

Perinealkroppens funktion

När du andas in ska perinealkroppen sänkas något och när du andas ut ska den höjas något. Vid knip ska hela perinealkroppen åka inåt och uppåt/framåt i riktning mot pubisbenet. Perinealkroppen är en struktur som också är beroende av alla sina delar.

Vi tar en liknelse: I en del lekparker finns klätterställningar av rep som sitter fast i tre eller flera ändar, men i mitten fungerar som en hängmatta. Hela anordningens stabilitet är beroende på spänningen i förankringen av alla rep. Om ett rep brister kommer klätter-hängmattan ändra position och dess stabilitet kommer att bli nedsatt. På så vis kan vi förstå att perinealkroppen är beroende av alla sina delar, både muskler och stödjevävnad, för att bibehålla sin stabilitet, placering och funktion. Man kan säga att perinalkroppen är den viktigaste komponenten av stöd som skyddar mot en ökning av buktryck.

Perineum=mellangården

Med perineum menas avstårndet mellan vagina och ändtarmsöppning, det som på svenska kallas mellangård.När perineum räknas som mellanrummet mellan vagina och ändtarm är snittlängden på en icke-förlöst kvinnas mellangård 3,9 cm. En mellangård på mindre än 3 cm räknas som kort och mellan 3-6 cm räknas som normalt. Enligt vissa studier har kvinnor med kort mellangård (under 2,5 cm) högre risk för sfinkterruptur (grad 3 och 4) vid en vaginal förlossning. 

Skador på perineum och perinealkroppen

Efter en vaginal förlossning kan barnmorskan känna efter med ett finger i analkanalen och ett i vagina för att få en uppfattning om perinealkroppens tjocklek. Detta gör man för att säkerställa att vävnaderna finns där man vill att de ska finnas. Om perinealkroppen är tunnare än 1 cm är det troligt att det finns muskelskador.

När man är nyförlöst kan man vara väldigt svullen och det kan vara svårt att hitta och sy ihop alla perinealkroppens delar. Det händer också att man blir bra sydd, men att några stygn går upp senare. Då kan man ha kvarvarande defekter efter sin förlossning. Det händer att mellangården ser fint ihopsydd ut, men att man saknar viktiga muskelfästen där under. Då kan allting se rätt fint ut för ögat vid en inspektion, men funktionen och stödet är trots detta försämrat.

Vilka symtom?

Från studier vet vi att individer som fått bristningar i mellangården kan ha långvariga symtom av att känna sig öppen i slidan och ha svårigheter med tarmtömning och nedsatt känsel eller smärta vid vaginala samlag. En del upplever även urin- eller anal inkontinens eller en generell känsla av tyngd i bäckenet.

Fysioterapeutisk behandling

Bäckenbottenträning, ärrbehandling och generell träning kan vara viktiga beståndsdelar av behandlingen för individer med besvär efter sin förlossningsbristning. Allt detta kan optimera bäckenbottens funktion och minska symtom. Men ibland räcker inte det.

Kirurgisk behandling

Perineorafier eller perinealkroppsplastiker är så kallad ”rekonstruktiv kirurgi” och dessa operationer har visats vara effektiva för att minska symtom av öppetstående vagina, sexuell dysfunktion och problem vid tarmtömning. Kirurgisk behandling är överlägsen exempelvis bäckenbottenträning om det finns kvarvarande muskeldefekter efter en tidigare förlossningsbristning.

När väljer man vilken behandling?

Fysioterapi kan vara användbar, särskilt för att förbättra muskelfunktionen, medan kirurgiska ingrepp kan vara effektiva för att åtgärda vissa anatomiska och funktionella problem i bäckenområdet. Valet av behandling kan bero på symtomens svårighetsgrad och individuella behov.

Kortfattat om perineum och perinealkroppen:

 • En genomsnittlig mellangård är ca 4 cm hos en icke-förlöst kvinna
 • 85 % av alla kvinnor som föder vaginalt för någon slags skada på mellangården, men de flesta blir väl ihopsydda och läker bra
 • En skada som drabbar musklerna i bäckenbottens nav, perinealkroppen, och som inte blir sydd korrekt ökar risken för framfall och minskar stabiliteten i bäckenbotten
 • En fint ihopsydd mellangård behöver inte betyda att allt är bra med bäckenbottenmusklerna
 • En något förkortad mellangård måste dock inte vara synonymt med dålig bäckenbottenfunktion
 • En väldigt tunn perinealkropp är en indikator på att allt inte står väl till med bäckenbotten.

Skador på perineum eller perinealkroppen

 • Behöver du stå eller böja dig på något ovanligt sätt för att kunna bajsa?
 • Behöver du trycka med fingrarna i slidan eller runtomrking, för att underlätta tarmtömning?
 • Har du en känsla av att vara slapp i slidan?
 • Har du en nytillkommen smärta eller obehag i könsområdet när du har sex?
 • Känner du att din slida är öppen?
 • Lider du av tyngdkänsla?
 • Läcker du avföring eller gaser?
 • Påverkas din livskvalitet av dina bäckenbottensymtom?
 • Tar du in luft eller vatten i slidan, på ett sätt du inte gjorde före barn?

Svarar du ja på flera av dessa frågor och du tror att det kan ha att göra med något som uppstod vid en vaginal förlossning – boka en tid hos gynekolog eller bäckenbottenfysio.

Referenser

13 kommentarer till “Skador på perineum eller perinealkroppen”

 1. Det är otroligt provocerande att eftervården idag inte kan laga perineum ordentligt, jag sökte hjälp tre månader efter förlossningen men blev negligerad då mina besvär ansågs normala. 2,5 år senare fick jag hjälp och rekonstruktion efter att ha tjatat mig till ett ultraljud som då bekräftade vad jag misstänkte. Men enligt LÖF har de gjort rätt när de har sytt mig? 2,5 timme på operation och 3 läkare som missade att bygga upp perineum på ett av Sveriges största sjukhus? Borde inte vården vara bättre på 2020-talet?

 2. Hej!

  Jag har en fråga angående detta. Det kanske låter virrigt men jag mår verkligen extremt konstigt, hoppas att du eller någon annan i kommentarsfältet har lust att besvara den.

  Jag födde barn för snart 6 månader sedan. Ammar fortfarande, vet inte om det är relevant. Jag har varit på återkontroll två gånger för ganska omfattande andra gradens bristning som sytts. Jag har inga problem vad gäller kontinens eller framfall – det är dels fastställt av undersökningar och dels så upplever jag inga problem i min vardag.

  MEN jag vågar inte ha penetrationssex. Jag känner mig inte annorlunda där nere. Dock är det nog så att knipet är betydligt svagare – jag fick bara en 1 av 5 på återkontrollen 8 veckor efter förlossning.

  Finns det problem som man kan ha av sin skada som framgår av penetration men som inte visar sig på annat sätt? Eller kanske bättre att ställa frågan såhär: är det vanligt att vaginan är ”förstörd” om man inte uppvisar andra symptom? Förekommer det?

 3. Jag har försökt att få hjälp med det här i snart tre år. Blir bara runt skickad och tillsagd att göra knipövningar och tillsagd att det kommer läka sig själv. Har varit hos läkare, Mvc, fysioterapeut, gynn. Gjort egenremisser men blir hänvisad till nästa ställe. Jag checkar av flera av punkterna dessutom. Har en vännina som haft samma problem och gick tillslut till privat och betalade för en operation. Har ny läkartid på vårdcentralen om en månad och det får bli mitt sista försök innan jag bekostar det själv. Kvinno vården är en katastrof i nuläget.

   1. Nä jag tycker inte heller att det borde vara så svårt. Jag bor i Göteborg. Har försökt att få hjälp på kvinno kliniken men dom hänvisar mig till vårdcentralen har även gjort en egenremiss till special gyn på östra som också vill att jag går via vårdcentralen och vårdcentralen i sin tur skickar mig till fysioterapeut och fysioterapeut ber mig göra egenremiss som blir nekad då jag får svar att gå via vårdcentralen. Haha skrattretande hur dom skickar runt mig till varandra. Men har ny tid på vårdcentralen om en månad och ska försöka kräva annan hjälp. Annars får det bli privat dessvärre. Försäkringen kanske kan täcka det? Min väninna hade exakt samma problem med att bli runt skickad.

 4. Jag födde barn för 14 månader sen, min fysioterapeut misstänker skada på ena sidan och då misstänks transversus vara defekt. Behöver hålla emot i mellangården speciellt på ena sidan vid nr 2 då det liksom fastnar där. Har hört mycket om skador på puboperinealis men undrar hur långt in den muskeln sitter vid palpation? För mig är det som en grop precis innanför slidkransen rakt åt sidan så att när man känner via ändtarmen är avståndet ganska ytligt kortare än den ”friska” sidan. Hur långt in palperar man puboperinealis eller är misstanken om ytliga transversus en möjlig faktor i mitt fall?

  Mvh, Isa

  1. Det är verkligen inte enkelt att peka ut enskilda muskler på det sättet, men man kan använda hymen som ett landmärke. Innanför hymen i höjd=djupa perineala muskler. I höjd med eller lägre än hymen=ytliga.

 5. Här kommer en massa konstiga frågor från en som funderar mycket över och oroar sig musklerna efter perineorafi.

  Har snart gått en månad och har börjat mer med Knipträning. Inte känt så mycket invändigt men utvändigt. På ena sidan om mellangården känner jag tydligt en muskel under huden och ett tydligt knip. Tänker att det är transversus? På andra sidan mellangården känns det mer mjukt och jag känner inte en muskel på samma sätt med fingrarna, får mycket svagare knip därifrån också. Både djupa och ytliga delen av transversus samt puboperinealis ska vara lagad på bägge sidor. Kan det vara så? Eller sitter inte musklerna fast ändå?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *