Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hur lång tid efter förlossningen kan problem med bäckenbotten uppstå?

Hur lång tid efter förlossningen kan problem med bäckenbotten uppstå?

woman in blue and white crew neck shirt

Hur lång tid efter förlossningen kan problem med bäckenbotten uppstå?

Hur lång tid efter förlossningen kan problem med bäckenbotten uppstå?

När kan man sluta oroa sig?

Läsarfrågor

De här två frågorna trillade in när jag skrev serien om löpning och bäckenbotten, och jag tänkte besvara dem idag.

På ett sätt är svaret rätt trist

Problemen med bäckenbotten kan uppstå när som helst efter förlossningen eller i livet i stort. Man skulle kunna säga att du har en skör period i bäckenbotten första tiden efter förlossningen. Sedan brukar de allra flesta återgå till god funktion och symtomfrihet i många år. Och med åldern kan en del besvär uppstå eller komma tillbaka.

Men, det som är bra med bäckenbottendysfunktioner är att de märks. Du behöver alltså inte gå omkring och oroa dig för din bäckenbotten om allt känns bra.

Tiden efter förlossningen

1-6 veckor: Under denna tid upplever man de omedelbara konsekvenserna av förlossningen, inklusive svullnad, smärta och avslagsblödning.

Efter 6 veckor: Efter den initiala läkningsperioden kan en del märka att de akuta besvären inte försvinner och att de läcker urin, har smärta eller tyngdkänsla. Det är fortfarande inom normalspannet att ha en mycket svag bäckenbotten.

Efter 12 veckor: Nu har de flesta besvär försvunnit för en stor del, men en grupp kommer fortsätta ha symtom och besvär lång tid framöver. Bäckenbottens muskler börjar återhämta sig lite och effekter av bäckenbottenträning kan börja märkas.

Efter 6 månader: Bäckenbotten är fortfarande svagare än vad den var före din graviditet. Sex kanske inte känns riktigt som innan och det är normalt att ha avklingande symtom av urinläckage, tyngdkänsla etc.

Efter 12 månader: Nu har de allra flesta fått en återhämtning av bäckenbotten som gör att det går att leva vidare utan begränsningar. Finns det kvarvarande besvär bör du söka vård nu, om du inte gjort det tidigare.

Problem med bäckenbotten

Min erfarenhet är att problem med bäckenbotten och buktande slidväggar oftast debuterar inom de första fyra månaderna postpartum. Besvär kan sedan dyka upp när som helst under hela din livstid, inte bara direkt efter förlossningen. Faktorer som ålder, eventuella ytterligare graviditeter, viktökning eller intensiv fysisk aktivitet kan påverka bäckenbottenhälsan.

Åldrandets effekter på bäckenbotten

Med åldern genomgår bäckenbotten förändringar som kan påverka dess funktion och styrka. Musklerna blir mindre spänstiga och elastiska ju äldre vi blir och vi förlorar också muskelmassa. Dessa faktorer gör att vi med åldern kan få en sämre stödfunktion till bäckenorganen och ha närmare till exempelvis urinläckage. Hormonella förändringar efter klimakteriet bidrar med förändringar i kollagen och stuns i slemhinnor och stödjevävnad.

Ge dig själv förutsättningar för god bäckenbottenhälsa

  • Bäckenbottenträning i 3-6 månadersintervall upprepade gånger genom livet kan bidra med att du bibehåller med muskelstyrka- och volym, och därmed minskar du effekten av muskelmasseförlusten som åldern annars kan medföra.
  • Regelbunden generell träning för resten av kroppen bidrar också till den goda bäckenbottenhälsan. Promenader och lättare styrketräning är en bra rutin, om du inte har något annat du hellre vill göra.
  • Håll avföringen lättbajsad och undvik långvarig hosta. Att krysta och hosta ofta och mycket bidrar till nedbrytning av stabilitet och styrka i bäckenområdet. En av de viktigaste bäckenbottenbesparande åtgärderna är att se till att bajsa mjukt och bra.
  • Ett högt BMI är i studier förknippat med större risk för urininkontinens, anal inkontinens och smärta kring väckenet. Om du kan påverka din vikt kan även detta vara något att se över.

Hur lång tid efter förlossningen kan problem med bäckenbotten uppstå?

Bäckenbottenproblem kan uppstå när som helst i livet. Det finns dock inga anledningar att gå omkring och begränsa sig eller oroa sig för detta. Har du inga besvär kan du leva på och inte oroa dig, får du besvär söker du vård. Se över det du kan göra själv för att åldras bra med din bäckenbotten, och se till att få ut det du vill av livet i övrigt.

Referenser:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *