Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Råd för dig med buktande slidväggar

Råd för dig med buktande slidväggar

happy woman kissing adorable baby in bedroom

Råd för dig med buktande slidväggar

Det är otroligt vanligt att ha en känsla av sänkta eller buktande slidväggar efter graviditet och förlossning. Kort efter en vaginal förlossning kan slidväggarna vara betydande sänkta, men det brukar återhämta sig över tid.

Vilka symtom kan man ha?

Buktande slidväggar kan innebära stora, små eller inga symtom alls. Men den förnimmelsen som kan finnas är bland annat en tyngande, buktande känsla kring vaginalöppningen, en molande värk kring bäckenet eller ländryggen, svårigheter att få in en tampong eller att tömma tarmen helt. Symtomen förvärras ofta under dagens lopp.

Låt oss följa en fiktiv berättelse

Jessica födde barn för åtta månader sedan. Förlossningen var långdragen och krystskedet var tufft, men i slutänden gick allting ganska bra och barnmorskan sydde bara litegrann. Första dagarna hade Jessica svårt att gå och hon kände sig väldigt svullen och öm. Det gjorde ont att sitta och ont att stå och gå länge. Besvären klingade av, men inte helt. På återbesöket hos barnmorskan konstaterade barnmorskan att slidväggarna buktade lite och att Jessicas knip var svagt.

Veckorna gick

Veckorna gick och Jessica upplevde fortfarande en tyngande trötthetsvärk då hon stod och gick mycket, och ibland tyckte hon att det kändes som att något buktade inne i slidmynningen. Efter ett tag bokade hon en tid hos en gynekolog, och denne konstaterade att det som Jessica upplevde “bara var normalt” och att hon skulle gå hem och knipa och återkomma om besvären inte gått över ett år efter förlossningen.

När Jessica hukade sig ner och tittade med en spegel såg hon en liten rosa bubbla bukta ut i vaginalöppningen. Den syntes bara när hon var i upprätt läge, i liggande försvann buktningen. Jessica kände sig superfrustrerad över att det uppenbarligen är något som förändrats rejält, men  att ingen tog henne på allvar när hon sökte hjälp. Hon föreställde sig att allting skulle trilla ut ur henne och att kände hur hennes identitet, sexualitet och självförtroende blev stukade.

Vad var det som hade hänt Jessica?

Slidväggar som buktar är inget ovanligt efter en vaginal förlossning. Slidväggarna har sträckts ut så pass mycket av barnets passage att de är uttänjda och försvagade i sin stödjefunktion. Denna försvagning tillåter att organen som vilar ovanpå bäckenbotten att sacka lite nedåt. Hormonerna som mjukar upp kroppen och förbereder den inför en förlossning medför också en uppmjukning vilket kan bidra till stödjeväggarnas försvagning.

Vilka råd ger jag till Jessica, och dig?

Det kan vara viktigt att hushålla med resurserna och inte trötta ut underlivsstrukturerna helt under dagen. Om Jessica behöver lyfta och bära sitt barn mycket under en dag kanske hon inte dessutom bör gå och handla och bära kassar med tvätt till tvättstugan. På samma sätt bör hon kanske inte kombinera långa barnvagnspromenader som ger ökade symtom med stående matlagning på kvällen.

Bäckenbottenträning

Att stärka bäckenbottenmuskulaturen genom regelbunden bäckenbottenträning kan bidra till att förbättra stödet för slidan och minska obehaget. Här finns vägledning.

Undvik förstoppning

Att bibehålla regelbunden tarmfunktion och undvika förstoppning genom en fiberrik diet och tillräckligt med vätska kan minska belastningen på bäckenbotten. Jag ber Jessica följa råden här.

Successivt stegrad återgång till träning

När Jessica ska börja träna bör hon också välja träning som inte spär på hennes besvär. Här finns ytterligare vägledning om träning för dig med buktande slidväggar: Buktande slidväggar och träning

Vad händer sen?

Det är viktigt att veta är att buktande slidväggar ofta försvinner av sig själva inom det första året. Precis som huden på magen återhämtar sig och stramar ihop sig kommer underlivets uttänjda vävnader successivt återhämta sig.

Hur gick det för Jessica?

Ett år efter hennes första förlossning mår hon okej. Hon har små symtom vid mens och ägglossning, men knipförmågan är bra och hon vågar nu träna nästan allt hon vill på gymmet. Jessica har sex utan besvär och funderar på att skaffa ett syskon till barnet. Hon tänker på att hålla igång magen och använder en pall att ha fötterna på när hon ska bajsa.

Råd för dig med buktande slidväggar

Buktande slidväggar efter förlossningen läker ofta bort av sig själva. Även om symtomen kan vara både skrämmande och besvärliga till en början brukar de vara successivt avklingande. För de lilla gruppen som får kvarvarande besvär finns hjälp att få. Hoppas råden här ovan var till nytta och hjälp!

Läs mer här:

Skillnaden mellan buktande slidväggar och framfall

Referenser

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

8 kommentarer till “Råd för dig med buktande slidväggar”

 1. Hej! Tack för bra inlägg och information. Om man tillhör den lilla grupp som fortfarande har buktande slidvägg 1 år efter förlossningen, betyder det att det inte finns någon fortsatt chans till förbättring? Och för oss som fortfarande lider av detta såhär lång tid efter – löper vi större risk att drabbas av ett regelrätt framfall i framtiden?

  Kan det även vara så att 2 kvinnor har samma försvagning och buktning av slidväggen men att det syns mer (om man sitter på huk med spegel) på en kvinna medan på en annan kvinna så syns det inte? Tycker många säger att de fått höra från sin barnmorska att slidväggarna buktar men inte alla som faktiskt kan se slidväggen om de sitter på huk.

  1. Nej att något buktar behöver inte betyda att man har ökad risk för försämring/framfall. Men en stor permanent buktning kan ju vara samma sak som ett litet framfall, också. Men inte ens det är säkert att blir värre.

   Alltså det man ser när man sitter på huk är inte “sanningen”, det är i ett ytterläge. Men vad man ser och inte ser skiljer sig väldigt mycket åt mellan individer och beror på ett tiotal olika faktorer, typ blygdläpparna, slidans form, vad som eventuellt buktar, muskelstatus osv osv osv.

 2. Hej konstig fråga om anatomi!

  Om man inte har buktande väggar eller framfall. Kan man ändå känna om det finns avföring i tarmen via slidan? Exempelvis om man drar ett finger längs med bakre väggen? Ingen direkt tydlig utbuktning utan snarare jämns med väggen.

   1. Hej! Så tacksam för detta inlägg och din sida, det gav lite hopp!
    Fråga på ämnet: Kan man ha en buktande främre slidvägg, globuskänsla, värk i ländrygg samtidigt som man med fingret kan känna tappens höjd förändras under cykelns gång? Ibland är min tapp låg (3-4 cm under ägglossning och mer sympom just då) och 5-7 cm efter ägglossning. Eller låter det mer som framfall och att livmodern sänkt sig och trycker på stödvävnad? (Förlossning 2020 som var långdragen med värkstimulerande dropp och kateter, barnet låg snett ner mot bäckenet och jag var öppen 10 cm i 5 h (1,1 liter i blåsan efter förlossning), inga symptom på framfall efter den förlossningen och endast grad 1 bristning. Förlossning juli 2023 snabb och ”lätt” men framfallskänsla en vecka efteråt. Har bokade tider till både fysioterapeut inom kvinnohälsa och läkare på VC men det är så lätt att fastna i tankarna kring framfall och att ”allt är kört”. Så mycket psykisk påfrestning när kroppen inte känns som den brukar.

    1. Tappen förändras alltid under cykelns gång, det låter som helt normala höjder den rör sig mellan. Ländryggssmärta är oftast en separat sak som behandlas med träning. Om du har framfall eller inte kan jag absolut inte avgöra på distans/med dem här informationen bara tyvärr. Det skulle lika gärna kunna vara en lättare slidväggsbuktning, spänd bäckenbotten. Tycker inte att du ska oroa dig, men däremot gå på de vårdbesök som du har inbokade.

 3. Hej!
  En konstig fråga om anatomi!
  Om man inte har framfall eller buktande väggar – är det då liksom till det normala att kan kan känna om det finns avföring i tarmen med ett finger mot bakväggen i slidan? Alltså om man drar ett finger längst med väggen. Inget som så att säga direkt bukta in utan snarare är hyfsat jämns med väggen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *