Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Rehab efter hysterektomi

Rehab efter hysterektomi

graphic art of a woman s ovary

Rehab efter hysterektomi

Hysterektomier är det näst vanligaste gynekologiska ingreppet sett över världen. Cirka 90 procent av alla hysterektomier utförs på grund av godartade tillstånd som onormala blödningar. Det finns flera alternativa sätt att utföra operationen, och man väljer metod efter vad som bedöms vara lämpligast i det individuella fallet.

De allra flesta som opereras upplever minskade fysiska symtom och en ökad hälsa efter hysterektomin. Det är viktigt att veta.

Rehab efteråt

Idag börjar  en serie om rehab och träning efter hysterektomi (borttagning av livmodern). Det är ett kirurgisk ingrepp som kan ha en djupgående inverkan på livet och välbefinnandet, men tanken är ju såklart att ingreppet ska optimera din hälsa. Hysterektomier görs på goda grunder och efter noggranna överväganden. Här ska vi fokusera på vad hysterektomin innebär för dig vad gäller träning och belastning.

  1. Först kommer vi titta närmare på själva proceduren och vilka alternativ som finns där – och hur dessa skiljer sig åt vad gäller rehabilitering.
  2. I nästa text efter det blir fokus på aktivitet, belastning och träning tiden efter operationen.
  3. Sista texten i serien handlar om livet i stort – om sex, besvär som kan komma senare och vad du själv kan göra för att må så bra som möjligt.

Önskar du hjälp och stöd av en fysioterapeut kan du med fördel ta kontakt med någon från den här listan. Vill du hellre sköta din rehab själv via en webbkurs har jag skapat en sådan här. Webbkursen “Rehab efter hysterektomi” är en kurs som omfattar videovägledd rehab/träning de första månaderna efter operationen samt en omfattande teoridel som vägleder dig genom läkning och återhämtning.

Alla inläggen i serien:

Här är nedan är referenslistan till alla kommande texter i serien.

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *