Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Din återhämtning efter hysterektomi

Din återhämtning efter hysterektomi

Återhämtning efter hysterektomi

Det kvinnliga reproduktiva systemet omfattar livmodern, äggstockarna, äggledarna och vagina. Av olika skäl kan det bli nödvändigt att ta bort delar av fortplantningsorganen. När man tar bort livmodern kallas det hysterektomi. En anledning kan vara omfattande vaginala blödningar som man inte kunnat behandla på annat sätt, muskelknutor på livmodern eller endometrios. Det kan vara också en behandling för cancer i livmodern, livmoderhalsen eller äggstockarna.

Att operera bort livmodern är faktiskt en av de allra vanligaste gynekologiska operationerna och ungefär var tionde kvinna i Sverige kommer genomgå en hysterektomi. Beroende på orsak till operationen så kan man planera att ta bort eller lämna kvar äggstockarna.

Operationsmetoder

Man kan göra en hysterektomi på flera olika sätt, antingen genom att öppna buken, via slidan eller via titthålskirurgi. Man väljer operationsmetod utifrån en rad olika faktorer, och din läkare kommer berätta vad man anser är lämpligast för dig.

  • ”Abdominell hysterektomi” kallas operationer som görs via buken
  • ”Vaginal hysterektomi” kallas operationer som görs via slidan
  • ”Laparoskopisk hysterektomi” kallas operationer som görs via titthål.

Operationerna tar 1-2 timmar.

Abdominell hysterektomi

Abdomen betyder buk och abdominell hysterektomi betyder livmoderborttagning via buken. Man kan antingen göra ett bikinisnitt eller ett medellinjesnitt. Kirurgen kommer välja teknik efter vad hen bedömer är lämpligast utifrån förutsättningarna. Denna metod kan föredras när man ska göra ett större ingrepp.

Du är i regel sövd under operationen. Före operationen får du en kateter i urinblåsan. Man öppnar upp buken och tar bort livmodern. Sedan syr man ihop slidtoppen och buken igen. Efter operationen hamnar du på uppvakningsavdelningen ett tag, för att sedan få komma till vanlig vårdavdelning. De flesta kan åka hem två dagar efter operationen. Stygnen försvinner av sig själva.

Vaginal hysterektomi

Under operationen får du antingen ryggbedövning eller blir sövd. Man sätter in en kateter i urinblåsan som oftast är kvar till nästa dag. Man tar ut livmodern genom slidan och syr ihop vaginas topp. Det här kan vara det säkraste sättet att ta bort livmodern och ger ofta en kort sjukhusvistelse och minst behov av postoperativ rehabilitering.

Efter operationen är du på avdelningen som kallas ”uppvakningsavdelning” i ett tag och sedan får du komma till en vanlig vårdavdelning. De flesta kan åka hem nästa dag. Stygnen i slidan försvinner av sig själva.

Laparoskopisk hysterektomi

Laparoskopi är en metod som man i dagligt tal kallar ”titthål” och innebär att man gör små hål i buken på flera ställen, ett i naveln och tre på sidan. Du är i regel sövd under operationen. Före operationen får du en kateter i urinblåsan.  Läkaren fyller buken med koldioxid och för in instrument i buken via de små hålen. Den som opererar kan sedan se det som finns inuti din mage på en skärm och operera ut livmodern och sy ihop vaginas topp. Den här metoden medför en mindre risk för komplikationer och kan innebära snabbare återhämtning jämfört med en öppen hysterektomi.

Efter operationen är du på avdelningen som kallas ”uppvakningsavdelning” i ett tag. Om du har någon anhörig som kan vara nära kan du ofta få gå hem samma dag, men ibland behöver du stanna över natten på en vårdavdelning. Stygnen försvinner av sig själva.

Komplikationer

Alla operationer kommer med en uppsättning risker, och man erbjuder inte operationer till att börja med om man inte tror att nyttan överväger riskerna. Det är vanligt med blödningar efter operationer överlag, även efter en hysterektomi.

Blödningen pågår ofta upp till 6 veckor, men är oftast mer riklig (som mens) första dagarna för att sedan avta. Större blödningar eller blodansamlingar i buken är ovanliga men förekommer. Infektioner i sårområdet förekommer också, liksom urinvägsinfektioner. Smärta, trötthet och svullnad uppblåsthet i magen är vanligt och räknas inte som komplikationer utan som förväntade följder. Smärta och trötthet går ofta över inom några veckor. Svullnadsbenägenhet i buken kan sitta kvar länge.

Före operationen

Ibland vill man att du ska duscha med speciellt medel före operationen. Du bör fasta ett visst antal timmar inför operationen samt få individuellt anpassa information om vilka läkemedel du ska och inte bör ta (om du går på läkemedel).

På operationsdagen

Du kommer få information om vad som ska hända på operationsdagen från din vårdgivare, baserat på vilken slags hysterektomi du ska genomgå. Efter operationen är det viktigt att komma igång och röra på sig ganska snabbt. Alla på avdelningen förstår att du är trött och har ont – det är inte för att pina dig som de tvingar upp dig. Anledningen till att man vill att du ska komma upp fort är för att minska risken för blodpropp, lungkomplikationer och trög mage– risker som följer efter all kirurgi. Man har också sett att ökad blodcirkulation vid anpassad och lämplig fysisk aktivitet stimulerar läkningen. En del mår illa efter operationen, det brukar man kunna få läkemedel mot. Man får i regel äta och dricka när man vill efter ingreppet.

Många har kateter till dagen efter ingreppet. Man brukar få åka hem när man kan kissa, prutta och stå på benen.

När du kommer hem

Återhämtning efter hysterektomi handlar delvis om operationen men också om dina individuella faktorer. Fråga din läkare vad du behöver veta inför hemgång.

Många klarar sig på receptfria smärtlindrande läkemedel, men vid behov kan man ibland få utskrivet annan smärtlindring. Det är viktigt att kunna bajsa lätt efter en hysterektomi, och operationen/smärtlindringen kan göra magen extra trög. Be om råd från din vårdgivare om du vet att trög mage ofta besvärar dig, så får du råd om bulkmedel eller läkemedel vid behov. Du får duscha fritt.

Återhämtningen

  • I den tidiga postoperativa perioden är det viktigt att jobba med andningsövningar och övningar för ökad blodcirkulation i armar och ben.
  • Om man genomfört en vaginal hysterektomi bör du röra dig som om du hade en pennkjol på dig första veckan.
  • Om man genomfört en abdominell hysterektomi bör du vara försiktig med att anstränga magmusklerna de första veckorna.
  • Oavsett metod är en gradvis återgång till dagliga aktiviteter viktig. Undvik överdriven ansträngning och lyssna på kroppens signaler.
  • Ta den  smärtlindring du blivit rekommenderad enligt läkares anvisningar. Har du mindre ont kommer du ha lättare att komma igång. När du kommer igång  och rör på dig får du minskad risk för vissa komplikationer.

Sjukskrivning

Man brukar kunna arbeta med stillsamma kontorsjobb efter ca 2-3 veckor. För tyngre jobb kan sjukskrivningen bli 4-5 veckor.

Det är vanligt att man fortfarande känner obehag och svullnad i buken även vid tidpunkten man går tillbaka till jobbet. Dessa symtom brukar gå över med tiden.

Återhämtning efter hysterektomi

Dela gärna med dig av tankar och erfarenheter i kommentarsfältet.

Tips

Webbkursen “Rehab efter hysterektomi” är en kurs som omfattar videovägledd rehab/träning de första månaderna efter operationen samt en omfattande teoridel som vägleder dig genom läkning och återhämtning.

Alla inläggen i serien:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *