Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » När får jag träna efter hysterektomi?

När får jag träna efter hysterektomi?

overweight black woman lifting dumbbell in gym

När får jag träna efter hysterektomi?

Efter en hysterektomi har du opererade ofta rätt ont. För att möjliggöra fysisk aktivitet och träning är det viktigt att ta den smärtlindring som rekommenderas från sjukhuset där operationen genomfördes. Det är viktigt för hälsan i stort att komma ur sängen så fort som möjligt efter en operation. Läkemedlen som används vid operationen tillsammans med sängläget ökar risk för komplikationer och därför är det viktigt med rehabövningar för att minska risken för till exempel blodpropp.

Du kommer få smärtlindring och råd om hur du ska röra sig efter operationen från din läkare. Efter en operation finns det en fin gräns mellan aktivitet och vila, där båda delar är lika viktiga för återhämtningen. Efter en hysterektomi får de flesta restriktioner, det vill säga råd om att undvika att lyfta tungt och träna lite hårdare/mer intensivt de första 4-8 veckorna. Promenader brukar fungera väl redan ganska kort tid efter operationen.

Råd om fysisk aktivitet

De allra, allra flesta upplever att de får bristfällig information från vården vad gäller träning efter en hysterektomi. Om du upplever att råden du får här inte heller räcker kan jag absolut rekommendera dig att söka dig till en fysioterapeut inom kvinnohälsa.

Efter operationen är det vanligt att uppleva smärta, svag bäckenbotten, urinläckage och känslighet över ärrområdena på magen (om det finns sådana). Att sträcka på sig kan kännas obehagligt i ärren, att lyfta kan kännas svajigt ner mot bäckenbotten. Det är inte alltid det känns så, men när man har obehag vid rörelse är det lätt hänt att bli lite rörelserädd.

Om man har tagit bort dina äggstockar kan du också börja känna av symtom av klimakteriet. Förnimmelserna du får då kan omfatta bland annat värmevallningar och torrhet i slemhinnor. Östrogenbristen som följer på klimakteriet kan också öka risken för urinläckage.

Bäckenbottenträning är viktigt efter en hysterektomi – om du klickar på länken når du ljudfiler för vägledd bäckenbottenträning.

Återgång till fysisk aktivitet

Återgången till fysisk aktivitet och träning efter en hysterektomi bör vara successivt stegrad. Här finns en enklare översikt.

De första två veckorna

De första två veckorna bör fokus ligga på att återhämta dig. Det är viktigt att vara uppe och röra på sig ofta, men lite. Du bör inte lyfta mer än 4 kg. Du kan promenera så fort smärtan tillåter vilket brukar vara inom de första två veckorna. Tänk dig att de första promenaderna är ”runt köksbordet” och sedan utökar du successivt efter det.

Andningsövningar bidrar till att förbättra lungkapaciteten och förebygga lungkomplikationer efter bukkirurgi.

Två till sex veckor

Under den här perioden kommer du börja göra mer hushållsarbete och vanligt förvärvsarbete. Om du jobbar med ett stillsamt jobb kommer du gå tillbaka efter 2-3 veckor och om du har ett tyngre arbete efter 4-5 veckor. Den första smärtan kommer ge med sig, men du kommer absolut fortfarande känna av operationen. Under den här perioden kan man göra rehabövningar men ingen regelrätt träning (utom möjligen cykling). Du bör vänta minst tre till sex veckor eller tills blödningen upphört helt innan du simmar.

Rehabövningar kan vara mjuk stretch och mjuka och lätta övningar för armar och ben. Bäckenbottenträning är en viktig del under den här perioden. Du kan öva på att djupandas samt göra höftlyft och bäckentippningar.

Efter 6 veckor

Mellan 6-8 veckor ska du tänka att du fortfarande har ”restriktioner” och du bör inte återgå direkt till tyngre träning. Vänta alltså med träning med högre intensitet (tunga lyft, löpning, gymnastik, boll- och racketsporter) tills det gått över 8 veckor.  Däremot kan du börja träna med lite vikter och motstånd, men mer som att du vore nybörjare. Efter 12 veckor brukar man kunna vara mer tillbaka på sin vanliga nivå, se råd om högintensiv träning längre ned.

Varningssignaler

  • Om du börjar blöda efter fysisk aktivitet är det ett tecken på att du gjort för mycket.
  • Om du får flytningar med grönaktig eller gul färg, eller om flytningarna luktar illa, då ska du kontakta vården.

Här kommer tips på övningar

Dag 1: 

  • Djupandning – Ta ett djupt andetag in genom näsan, håll två sekunder och andas sedan ut genom munnen. Upprepa 3 gånger så ofta du kan.
  • Pumpa med fötterna – Böj och sträck fotlederna upp och ner kraftigt och med stort rörelseutslag. Upprepa 10 gånger i timmen för att minska risken för blodpropp.
  • Pressa ner knävecken mot sängen – Upprepa 5 gånger i timmen för att minska risken för blodpropp.
  • Spänn skinkorna –Upprepa 5 gånger i timmen för att avlasta rumpan något från belastningen av att ligga på den för länge.
  • Sträck ut ryggen och axlarna – Knäpp händerna och lyft dem över huvudet. Vrid handflatorna uppåt. Knäpp händerna igen och för tillbaka armarna. Upprepa 5-10 gånger några gånger om dagen.

Dag 2 och framåt:

Alla övningar sker i liggande med böjda ben och fötterna i underlaget. Träna alla nedanstående övningar 3 gånger dagligen.

Försök även gå en promenad på minst 20 minuter dagligen.

Magspänning

Lägg händerna på nedre delen av magen. Andas in genom näsan. Medan du andas ut – spänn magen så att den dras in något från under dina händer. Försök hålla spänningen i tre sekunder. Upprepa 5-10 gånger.

Bäckenrullning

Lägg händerna i svanken. Spänn magen som ovan och försök pressa ryggen mot händerna medan du andas helt normalt. Håll tre sekunder och upprepa 5-10 gånger.

Knäpendling

Spänn magmusklerna som ovan och låt knäna falla åt ena sidan så långt som det känns bekvämt. Låt benen falla åt höger och vänster växelvis, upprepa 10 gånger.

Bäckenbottenträning

Följ instruktionerna i länken ovan.

Öka på belastningen långsamt

Vad gäller fysisk belastning och hushållsarbete de första veckorna är det lämpligt att undvika tunga lyft, bädda med tunga täcken eller filtar, sätta in tunga ugnsplåtar i ugn samt att dammsuga de under den akuta läkningstiden, de första 6 veckorna. Undvik att lyfta mer än några enstaka kilo de första veckorna.

Högintensiv träning

Mer intensiv styrketräning kan du också återta stegvis från 12 veckor postoperativt. Om du börjar träna för hårt, för tidigt ökar risken för framfall av urinblåsan och urinläckage

Buken kan reagera med svullnad efter träning och vissa känner att man behöver vara fortsatt lite skonsam i sin träning av mage även upp till 6 månader.

Något som kan vara bra att veta om är att du som hysterektomerad har en ökad risk för framfall. Det kan vara skäl till att anpassa de tyngsta momenten av träning även på sikt. Nu menar jag inte att du måste sluta, men det kan vara bra att lära sig några tekniker för att anpassa träningen.

Anpassa din träning:

Vid 12 veckor bör du kunna promenera ca 45 minuter i medelintensiv takt. Går läkningen och återhämtningen bra kan du öka på intensiteten allt eftersom, så att promenaderna övergår till löpning. Även om du inte är nybörjare är du rekommenderad att börja med ett grundprogram, typ “Från soffan till 5 km”.

Bäckenbottenträning är lämpligt att fortsätta med livet ut

När livmodern inte längre finns på plats lämnas ett visst anatomiskt tomrum. Detta tillsammans med tyngdlag och en ändrad hormonbalans kan göra att du får en ökad risk för framfall av slidans väggar samt inkontinens. Det är viktigt att bibehålla en stark bäckenbotten genom livet samt att träna på ett sådant sätt så att både du och din bäckenbotten mår bra.

När får jag träna efter hysterektomi?

Dela gärna med dig av tankar och erfarenheter i kommentarsfältet

Vidare tips/Reklam

Webbkursen “Rehab efter hysterektomi” är en kurs som omfattar videovägledd rehab/träning de första månaderna efter operationen samt en omfattande teoridel som vägleder dig genom läkning och återhämtning.

Webbkursen “Bli stark (med svag bäckenbotten) är en 8 månader lång träningskurs som vägleder dig i vanlig träning som är anpassad för dig med svag bäckenbotten. Den innehåller filmade övningar sammansatta i träningsprogram i 4 nivåer. Varje nivå pågår i två månader. Se mer info här.

Alla inläggen i serien:

11 kommentarer till “När får jag träna efter hysterektomi?”

  1. Hej,
    Jag har nyligen tagit bort äggstockar och äggledare i förebyggande syfte (tillför nu östrogen). Vad gäller för mig angående återgång till träning?

    1. Jag har fått en blödning från sidan efter snart fem veckor, Var ute i trädgården igår och lyfte ett par hinkar och rensade ogräs, tog det lugnt. Men nu idag ca. 12 h senare kommer det klart färskt blod….
      Tog jag i för hårt igår? Bör jag uppsöka vård?

  2. Jag blir lite ledsen över att alla som ger några råd kring träning är så oerhört försiktiga. Det blir liksom som om det inte alls finns några råd som gäller mig. Jag genomgick laparoskopisk hysterektomi för en vecka sedan. Och visst – jag var trött och hade lite ont de första två dagarna. Men sedan har ju allt känts bra. Och så läser jag att jag efter 12 veckor bör kunna promenera 45 minuter i medelintensiv takt – det gjorde ju jag igår… Självklart kommer jag att undvika tunga lyft och högintensiv träning ett tag till, men det känns inte riktigt hjälpsamt att bara läsa om övningar man gör liggandes i sängen när jag lämnat den för länge sen.

    Funderar också lite på det där med svag bäckenbotten – blir den automatiskt svag bara pga en hysterektomi? Jag förstår ju såklart att anatomin inne i kroppen blir lite annorlunda när livmodern plötsligt saknas och att det i sin tur kan öka risken för framfall, men mina bäckenbottenmuskler borde vara på samma nivå som innan operationen tänker jag? Och om jag nu tror att min bäckenbotten är stark, men har fel och den är svag, hur upptäcker jag att den är svag?

    1. Hej! Jag är glad att höra att du mått bra efter din operation och att den uppleves smidig. Jag som skrivit den här texten och hela inläggsserien är ingen allmän tyckare utan specialistfysioterapeut inom obstetrik och gynekologi. Det innebär att jag har en treårig utbildning för att bli fysioterapeut och sedan en treårig vidareutbildning för att bli specialist. Det är inget allmänt tyckande som mina råd här baseras på. Här, i textseriens första del, finns referenslistan: https://bakingbabies.se/2024/03/04/rehab-efter-hysterektomi/ med länkar till alla vetenskapliga studier som ligger bakom de råd jag ger.

      Sedan är det så att generellt hållna råd ofta blir mer svepande med en större pensel Det finns alltid patienter där jag kommer rekommendera avsteg från de generella råden, både snabbare förlopp och långsammare. Det beror på ingreppets art, anledningen till ingreppet från början och fysisk funktion i största allmänhet. De andra operationsteknikerna (genom vagina och genom buksnitt) ger i regel större påverkan än vad den operationsmetod man valde för ditt ingrepp.

      Smärta är en aspekt av återhämtningen, men också den fysiologiska läkprocessen som pågår i ungefär samma tid oavsett hur man mår. De sår/stygn man får efter en operation uppnåt ungefär 80% av sin hållfasthet efter 12 veckor. För intensiv belastning före det kan ge komplikationer.

      Det finns två aspekter av påverkan på bäckenbotten efter en hysterektomi. Den enda handlar om hormonstatus. Med ökad ålder och påverkan på hormonstatus som följer efter en hysterektomi du få minskad muskelvolym och styrka i bäckenbotten. Den andra aspekten handlar om risken för framfall – där bäckenbotten i sig inte alls påverkas, men där en stark och välfungerande bäckenbotten kan minska risken att drabbas av framfall på sikt. Mer om detta här: https://bakingbabies.se/2024/03/10/livet-efter-hysterektomi/

      Jag önskar dig en fortsatt smidig återhämtning!

      1. Hej och tack så mycket för svar!
        Jo, det har jag förstått att du är utbildad 🙂 Jag har tyckt att det varit svårt, både när jag sökt info före operationen och nu efteråt, att hitta någorlunda samstämmiga råd kring återgång till aktivitet och träning, så har redan försökt vara källkritisk och sållat bort “allmänt tyckande”. Men även råd från vården, t.ex. olika regioner, skiljer sig en hel del åt.

        Det jag väl egentligen undrar, med tanke på att jag mår så pass bra, är om något kan kännas bra och ändå vara dåligt? Jag avstår ju från en hel del saker som verkar vara universella råd, iaf de första 2-3 veckorna, typ att jag inte rider, springer, styrketränar och framförallt inte lyfter och bär tungt. Men annat? Att vara uppe och röra sig som vanligt (jag är i sängen när jag sover, inte annars), att promenera “fritt” (går typ 30 – 45 minuter med hunden i nån sorts medeltempo), göra dagliga icke-tunga sysslor på gården (blanda mat till hästarna, fylla vatten med slang, leda hästar till hagen) det har jag ändå tänkt är okej?

        Ursäkta att jag är tjatig, jag tycker verkligen det är bristfälliga råd från vården (bara vad man inte ska göra, inget om vad som kan vara bra att göra) och din sida är bäst hittills, även om jag inte helt känner igen mig i hur lite jag förväntas orka/göra. Förstår såklart att det är individuellt också 🙂

        1. Ja, jag förstår att det är svårt att begränsa sig bara på grund av “restriktioner” när det inte känns i kroppen. Men så här: när man tar bort livmodern så syr de ihop vaginaltoppen. Det blir som en stängd påse, men den saknar egna upphängningsanordningar – för dessa satt i livmodern och den är ju borta. Man tänker sig därför att alltför högt buktryck och för intensiv fysisk aktivitet kan orsaka att vaginaltoppen glider nedåt och ökar risk för den sortens framfall. Man vill gärna låta alla vävnader liksom hitta in nya plats, placering och stabilitet lite i fred under läkperioden. Sedan finns alltid risk för ärrbråck i ärren på magen om man lyfter för tungt osv. Råden om promenader handlar inte alls om dessa risker, utan är baserade på vad generella nyopererade har för ork/smärtnivå/uthållighet.

          Det går inte att ge superbra råd i exakta kg-angivelser osv, så råden blir så här lite mer svepande. Exempelvis om du lyfter 10 kg mycket nära kroppen, då blir belastningen inte så tung för varken bäckenbotten, vaginaltoppen eller stygn/sårområden. Men om du lyfter 10 kg från golv med lång hävstång (raka armar, böjd rygg) då blir belastningen i praktiken mycket mycket tyngre. Vad som är tungt för en individ kan vara “jaha jag ska inte styrkelyfta” och för någon annan kan det vara “jaha jag kan inte bära hem matkassarna”. Precis i början är det olämpligt att ens bära matkassarna, men för varje vecka ökar sedan kroppens tolerans.

          Det svåra är också hur olika bra människor är på att lyssna på kroppen. “Lyft så länge det känns bra” är ett jättedåligt råd till en elitaktiv som för länge sedan slutade lyssna på kroppen. En ängslig själ kommer inte tycka att något känns bra så länge det känns lite, lite grann.

          Ett bra sätt att avgöra om något landar bra för kroppen är att ha ett trafikljus i huvudet. Känns det “grönt” medan du gör en aktivitet och även dagen efteråt, då är den rimligen okej. Känns det gult, eller du får ont/obehag som sitter i längre än 24 timmar är det troligen inte så bra. Känns det rött ska du absolut avstå.

  3. Tack igen! Då känns det för min del helt lugnt att fortsätta med mina hundpromenader iaf, även om de skulle bli ganska långa 🙂 Lyfta tungt känner jag ingen stress med att “få lov” att börja med, det är liksom ingen del av min dagliga träning, bara ett nödvändigt ont när man har gård och det kan jag överlåta på andra ett tag till.

  4. Har genomgått hysterektomi genom titthål och snitt i buken.
    Det är nio veckor sedan och har den senaste veckan sprungit två gånger samt simmat en gång. Alla pass var på 30 min.
    Nu ikväll fick jag en brännande känsla innanför skinnet på vänster sida, ganska högt upp i magen. Hade liknande de tre första veckorna efter operation, fast då längre ner och på höger sida.
    Nu är jag orolig för att jag gjort för mycket den senaste veckan och repat upp någonting.

  5. Tack!! Har letat efter bra råd om hur jag ska komma tillbaka. Förstår ju att jag ska ta det lugnt men jag är en person som tycker om att vara aktiv och som cyklar och springer runt dagarna i ända. Nu har jag för tio dagar sedan opererat bort både livmodern och äggstockarna men fått rätt dåliga (=inga) råd från sjukhuset. Så tacksam att du lagt ut detta och att jag fått något att förhålla mig till för att stegvis ta mig tillbaka. Tack!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *