Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Svullen mage efter hysterektomi

Svullen mage efter hysterektomi

faceless overweight woman in light clothes

Svullen mage efter hysterektomi

”Jag har opererat bort livmoder och äggstockar för nio månader sedan. Det är svårt att veta om jag gör rätt nu när jag tränar. Jag tycker att jag fortfarande blir svullen i magen efter träning. Vad har du för tips? Finns det hjälp att få?”

Läsarfråga

Det här är en vanligt återkommande fråga och upplevelse för individer som genomgått en hysterektomi. Ett problem är också att när man söker på nätet efter råd om träning så ligger träningen på en nivå som är på en väldigt grundläggande nivå. För någon som är van att träna rätt tungt kan det kännas ensamt och svårt att hitta rätt. De övriga råden är ofta ganska icke-konkreta och landar i riktlinjer som att “lyssna på kroppen”. Jag tror att jag kommer hamna där idag, jag med – men jag ska ge ett fördjupat resonemang kring hur och varför.

Varför behöver jag tänka något extra på hur jag tränar efter en hysterektomi?

Fysisk aktivitet är en grundläggande faktor för att optimera läkning efter kirurgi. När de första tre månaderna passerat kan man övergå från ”rehab” till ”träning”. Du gör dig själv en stor hälsomässig otjänst genom att bli rörelserädd eller att undvika träning efter det. Men, precis som frågeställaren har upplevt är det inte heller alltid helt okomplicerat.

Successivt stegrad träning

Det vanligaste misstaget med träning efter kirurgi är ofta vårdens eget fel, faktiskt. De flesta (som inte har kontakt med fysioterapeut) får rådet att inte träna alls på ett antal veckor eller månader, och sedan blir de släppta fritt utan vägledning. Och nyckeln till smärt- och symtomfri träning efter kirurgi är successiv stegring.

Vad kan jag göra?

När man pratar om träning generellt brukar man tipsa om att inte stegra träning mer än ungefär med 10 procent per vecka, för att kroppen ska hinna med och bygga tolerans för belastningen. Efter kirurgi eller skador kan stegringen behöva ta mycket längre tid, eftersom den också ska följa kroppens läkning. En stegring på 10 procent var tredje vecka kan vara en rimlig tanke.

Vad behöver jag tänka på?

När det kommer till generell träning och bålmuskelträning måste vi dyka ner i begreppet buktryck. Buktryck är det tryck du alstrar i buken genom att spänna bålens muskler, och butrycket hjälper dig att hålla dig stabil och ger kraft i den rörelse du ska göra. Höga buktryck lägger dock belastning på två vävnader som du kan ha en extra känslighet i – bäckenbotten och ärrvävnaden i buken. Det är här en ”relativ överbelastning” kan uppstå, och kroppen kanske svarar med svullnad i buken eller tyngdkänsla ner mot bäckenbotten.

Var uppmärksam på signalerna din kropp ger. Om du upplever smärta eller obehag bär du minska intensiteten på din träning.

Svullnad är normalt

Det kan vara av värde att veta att efter en hysterektomi kan magen vara svullen i flera månader. Svullnaden kan också öka om du börjar jobba, vara mer fysiskt aktiv eller byter vanor på något annat sätt. När det gått ett år ungefär borde svullnaden vara borta. Under hela det första året kan svullnaden dock lätt komma tillbaka, men ju senare i läkförloppet desto mer brukar det krävas. Dock skulle jag vara försiktig med träning och belastning som ger en plötslig och otypisk ökning av svullnad – det låter som en överbelastning som du inte riktigt tål ännu.

Var hittar jag vård och bra träning?

Behöver du råd och rehabträning rekommenderar jag kontakt med fysioterapeut.

Vidare tips/Reklam

Webbkursen “Bli stark (med svag bäckenbotten) är en 8 månader lång träningskurs som vägleder dig i vanlig träning som är anpassad för dig med svag bäckenbotten. Den innehåller filmade övningar sammansatta i träningsprogram i 4 nivåer. Varje nivå pågår i två månader. Se mer info här.

Webbkursen “Rehab efter hysterektomi” är en kurs som omfattar videovägledd rehab/träning de första månaderna efter operationen samt en omfattande teoridel som vägleder dig genom läkning och återhämtning.

Här finns också mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.

Svullen mage efter hysterektomi

Dela gärna med dig av tankar och erfarenheter i kommentarsfältet!

Alla inläggen i serien:

3 kommentarer till “Svullen mage efter hysterektomi”

  1. Hej Mia!
    Bra inlägg som alltid . Jag ska själv snart genomgå operation för att ta bort tumörer (bröstcancer) i bröst och armhåla. Det är ju lite på samma tema, men om du har specifika tips kring detta så lägger jag det som ett önskeinlägg. Jag vet inte riktigt vad jag ska vänt mig efter operationen, jag tycker mycket om styrketräning men känner att det kommer bli svårt hemma med bara fria vikter…
    Tack för en grym blogg! Jag fortsätter att tipsa om ditt inlägg om vilka symtom som ger vilka skador säkert minst två gånger i veckan ☺️

  2. Hej!
    Jag gjorde hysterektomi för 11 veckor sedan och önskar att jag hade hittat till din sida tidigare! Jag har vanligtvis platt mage och snittar 5km i veckan i löpning, och den enda infon jag hittat på nätet eller fått av läkaren är att svullnaden går ner efter några dagar (nope!) och att jag kan träna nu efter devisen ’lyssna på kroppen’. Det kändes som en lättnad att hitta hit och bli mer snäll mot min kropp och få en annan bild av läkningen och vad som är normalt och att få mer handfasta tips och råd. TACK!!!

  3. Gjorde hysterektomi i april och har en enormt svullen mage. Hade önskat att eftervård och info hade varit bättre efter operation. Jag har inte tränat tidigare förutom promenader och hade ingen aning om att det är normalt förrän jag hittade denna sidan. Kan bara hoppas att det blir bättre 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *