Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ska jag bäckenbottenträna under graviditeten?

Ska jag bäckenbottenträna under graviditeten?

pregnant woman drinking milk

Ska jag bäckenbottenträna under graviditeten?

För många människor är det under graviditeten som man för första gången man överhuvudtaget blir introducerad till bäckenbotten och bäckenbottenträning. Det ligger också en aura över råd till gravida som andas ”du kniper väl?”

Idag tänkte jag alltså försöka klargöra varför, hur och för vad som vi faktiskt rekommenderar bäckenbottenträning.

Vad vet vi?

Vi vet med god och stabil vetenskaplig grund att bäckenbottenträning i tidig graviditet kan förhindra uppkomsten av urininkontinens under sen graviditet och tiden efter förlossningen. Bäckenbottenträning har också positiva effekter på urinläckage även om du börjar först senare i livet. Vi vet att effekten av bäckenbottenträning på anal inkontinens (gaser eller avföring) är mycket mindre.

Kan bäckenbottenträning minska risken för bristningar under förlossning?

Här blir det genast mer komplicerat. Det finns systematiska översikter från nutid som pekar på att bäckenbottenträning inte har någon statistisk signifikant effekt för att minska risken att få en bristning under förlossning (grad 1-4). Problemet med den här översikten är att många av de inkluderade studierna inte följde de allmänt accepterade rekommendationerna för bäckenbottenträning, vad gäller dosering av träningen.

Dock har det kommit ytterligare en nyare systematisk översikt gällande ämnet. I denna drar man slutsatsen att bäckenbottenträning kan minska risken att drabbas av bristningar grad 3 och 4, men att det inte påverkar risken för klipp eller mindre bristningar.

Lite svåranalyserat

Det finns dock en lite svåranalyserad aspekt av studierna på ämnet – ofta har deltagarna både bäckenbottentränat och testat något annat, exempelvis mellangårdsmassage. I vissa studier har man också kombinerat bäckenbottenträning med annan, generell träning.  När det gäller bäckenbottenträning i kombination med mellangårdsmassage har man sett att kombinationen av detta minskar risken för både klipp och mindre bristningar.

Men i det stora hela är det alltså delvis motstridig information här. Vi vet fortfarande riktigt på vilket sätt bäckenbottenträning skulle minska risken för bristningar. Det behövs fortfarande mer forskning för att vi med säkerhet ska kunna säga att bäckenbottenträning är förebyggande. Men vi vet med stabil kunskapsgrund att bäckenbottenträning har vissa fördelar, som att behandla urininkontinens.

Bäckenbottenträning under graviditet

Om du lider av urinläckage under graviditeten ska du söka upp en fysioterapeut och få ett individuellt utformat träningsprogram. Är du angelägen om att minska risken för bristningar kan det alla gånger vara värt att testa bäckenbottenträning också. Du kan med fördel även då uppsöka en bäckenbottenfysioterapeut för att få individanpassade råd.

Hur bäckenbottentränar jag bäst under graviditet?

En teori är att träning ger ökad blodcirkulation och förbättrad muskelkontroll, som kan spela roll under förlossningen. Med denna hypotes följer en annan: du bör både träna på att knipa och på att slappna av. Gärna med fingret på mellangården eller inne i slidan, så att du får en ökad förståelse för rörelsen och avslappningen.

Ett grundprogram är 10 knip, tre gånger om dagen. Varje knip kan vara 4-8 sekunder långt och avslappningen mellan knipen bör vara minst lika längre. Om du märker att du har svårigheter att hitta knip eller avslappning bör du söka hjälp av en bäckenbottenfysioterapeut.

Här finns också mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.

Ska jag bäckenbottenträna under graviditeten?

Dela gärna med dig av erfarenheter och tankar i kommentarsfältet.

Referenser

2 kommentarer till “Ska jag bäckenbottenträna under graviditeten?”

 1. Hej och tack för ett bra konto/blogg!
  Jag är gravid med mitt 3e barn, nu i vecka 26. Jag har efter tidigare förlossningar fått grad 2 bristning och återhämtat mig ok. Nu upplever jag ibland urinläckage när jag är kissnödig och samtidigt t.ex behöver nysa/hosta. Är det något jag bör oroa mig för/söka hjälp för?
  En till fråga, finns det nån tidpunkt i graviditeten då man bör upphöra med knipträning, eller när det helt enkelt är för sent att börja?
  Tack!

  1. Om du har urinläckage är förstahandsbehandlingen alltid bäckenbottenträning. Att läcka lite vid full blåsa och nysning är i regel inget problem som man kan åtgärda på annat sätt, mer än att bäckenbottenträna generellt och specifikt träna på att knipa inför/under nysning/hosta.

   Man kan bäckenbottenträna under hela graviditeten och kan börja när som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *