Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ont i svanskotan – varför?

Ont i svanskotan – varför?

woman checking her hips

Vad är svanskotan?

Svanskotan är själva slutet på ryggraden och består av tre till fem kotpartier. Svanskotan heter coccyx på medicinskt språk, och smärta i svanskotan kallar vi coccycyni eller coccygodyni. Dess funktion är flerfaldig:

 • utgör fästet för en rad viktiga muskler och stödjevävnader, bland annat bäckenbotten
 • ger genom sin anatomiska placering stabilitet vid tarmtömning och uppresning från sittande
 • är en del av den “tripod” som vi sitter balanserar vårt sittande på, tillsammans med höger och vänster sittben.

Vid upprätt sittande sitter vi med vikten fördelad på tre punkter: vardera sittbensknöl och svanskotan. Vid bakåtlutat sittande ökar trycket mot svanskotan.

Svanskotans rörlighet

Svanskotans böjer sig framåt/inåt  när vi sitter och får en liten sträckning tillbaka till “neutral position” när du ställer dig upp. Samma slags sträckning sker när du ska tömma tarmen, genom en aktiv  avslappning i bäckenbotten.

Det finns olika studier som har mätt rörligheten i svanskotan hos individer med och utan besvär och man har inte hittat ett samband mellan rörligheten och smärta generellt.

Svanskotans utseende eller riktning verkar inte heller vara sammanhörande med symtom.

Varför får man ont i svanskotan?

Smärta i och kring svanskotan kan uppstå efter ett fall eller efter vaginal förlossning. Det kan också uppstå “spontant” av långvarigt sittande på hårt underlag, ibland kombinerat med viktuppgång.

Det är långt ifrån alla fall av smärta kring svanskotan kan förklaras med trauma eller förlossning. Man kan uppleva smärta kring svanskotan när den egentligen kommer från ländryggen eller bäckenbotten. Svanskotesmärta provoceras av sittande (framförallt på hårt underlag), smärta vid längre tids stående och smärta vid förflyttning från sittande eller stående (eller motsatt).

Sittande bakåtlutat ger mer belastning på svanskotan. Sittande rakt upp eller något framåt avlastar svanskotan. Att ständigt sitta på ett “konstigt sätt” för att avlasta det smärtande området kan också skapa sekundära smärtor i ryggen eller i andra områden.

Hur känns svanskotesmärta?

Symtomen visar sig ofta i form av smärta som triggas av sittande, uppresning från sittande och ibland vid tarmtömning och till och med vid vaginal eller anal penetration.

Besvären kan också refereras ut till smärta ut i rumpa, rygg och bäckenlederna och hör dessutom ofta samman med muskulära obalanser om området.

Vem drabbas?

 • Kvinnor drabbas av svanskotesmärta tre till fem gånger så ofta som män.
 • Övervikt är också en bidragande orsak till dessa besvär på grund av mekanisk belastning främst i sittande.
 • Det finns studier som menar att psykisk ohälsa kan vara samhörigt med svanskotesmärta och att oro och ångest kan bidra till något försämrad prognos.
 • Svanskotesmärta kan också vara antingen primärt eller sekundärt är förknippat med överspänning i bäckenbottenmuskulaturen.
 • Det är, enligt mina erfarenheter, också väldigt vanligt att personer som har en muskelskada på bäckenbottens “levator ani” har symtom av svanskotesmärta. Om ena muskelsidan är trasig kommer muskeln på andra sidan bäckenbotten eventuellt överkompensera med spänning, en spänning som kan orsaka ett kraftigt drag och smärta kring svanskotan. Se mer om levatorskador här.

Hur sätts diagnosen coccydyni?

Diagnoskriteriet är smärta som kommer från svanskotan. Först behöver vårdgivaren utesluta rygg- och bäckenledssmärta. Sedan måste det göras en direkt undersökning av svanskotan, genom ändtarmen. Även om du som patient berättar att smärtan kommer från svanskotan behöver vårdgivaren verifiera detta genom denna förhållandevis obekväma undersökning. Det finns nämligen en del andra saker i området som kan ge liknande smärtor. Att ta reda på exakt vilka strukturer som smärtar är en viktig del i att kunna lägga upp en behandlingsplan.

Undersökning av svanskotan

Var alltså beredd på att först ta av dig i underkläder och få rygg, höfter och bäcken undersökta. En rektal undersökning görs ofta genom att du ligger på sida på en brits, med knäna uppdragna. Undersökaren kommer ta på handskar, glidmedel och försiktigt föra upp ett finger tills hen når din svanskota. Genom att lägga ett litet tryck på svanskotan kan undersökaren få svar på om det är just där du har ont. Den här undersökningen är inte helt rolig för dig som patient, men den går fort och gör ofta mycket mindre ont än vad man kan föreställa sig.

Om du ska besöka en vårdgivare för att få din svanskota undersökt, var då redo att svara på följande frågor:

 • När och hur började besvären?
 • Vad gör besvären bättre?
 • Vad förvärrar dina besvär?
 • Berätta om eventuella graviditeter och förlossningar – bäckensmärta, förlossningsförlopp, efterförlopp…
 • Berätta om eventuella symtom från blåsa och tarm. 
 • Berätta om eventuella symtom i samband med sexuella aktiviteter
 • Analysera gärna också ditt eget sittande  – sitter du ofta med korsade ben, i skräddare, halvskräddare… och vilket ben brukar vara överst eller böjt? Vad händer med ryggen och hållningen överlag? Berätta om något av detta kan höra ihop med mer eller mindre smärta för din del. 

Ont i svanskotan -undersökning och diagnos

Det inte måste vara själva skelettdelen svanskotan som gör ont, även när det känns som just det. Det finns muskler och nerver i området som kan ge ungefär samma smärta. Du kan behöva bli ordentligt undersökt av både läkare och fysioterapeut för att hitta smärtorsaken och få en effektiv behandling. Läkare kan ofta erbjuda behandling med smärtlindrande läkemedel och ibland injektioner. Fysioterapeut kan erbjuda både manuell behandling och hemövningar samt råd. Sådan behandling är ofta väldigt effektiv. Det viktigaste är dock det du kan göra själv – köp en bra sittkudde anpassad för svanskotesmärta och använd receptfri smärtlindring.

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

En serie inlägg om svanskotesmärta:

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *