Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Svanskotesmärta under graviditet

Svanskotesmärta under graviditet

stylish expectant woman supporting tummy near wall

“Hej! Jag har hört talas om svanskotesmärta efter förlossning, men hur är det med svanskotesmärta under graviditet? Jag är gravid och har haft ont i svanskotan sedan i vecka 8-10 ungefär. Det blir bara värre och jag är orolig inför förlossningen. Vad ska jag göra? Kan jag förbereda mig själv på något sätt? Och vad beror smärtan på?”

Läsarfråga

Svanskotesmärta under graviditet

Att ha ont i svanskotan under graviditet är ganska vanligt. Det är ännu vanligare att ha smärta i bäckenlederna och ländryggen, men för en del kommer det kännas allra mest, eller, värst i svanskotan.

För att förklara förekomsten av svanskotesmärta under graviditet måste jag börja i lite anatomi. Bäckenet har en slags ”tripod” där vi sitter på vardera sittbensknöl och svanskotan. Svanskotans funktion är att stabilisera ditt sittande (utöver att också vara fästpunkten för bäckenbottens muskler). För en del räcker viktuppgången som sker under graviditeten vara en triggande faktor för svanskotesmärta. Belastningen som läggs på svanskotan ökar ju mer vikt vi ”staplar” på den.

Hormonell uppmjukning

Det vi tror är att smärta i svanskotan också triggas av att bäckenets alla leder och ligament mjukas upp under graviditeten. Det är hormonförändringar som ligger bakom uppmjukningen och den syftar till att optimera platsen för bebisen, både i livmodern men främst för själva födandet. Det är oftast den hormonella uppmjukningen vi kan anta att är förklaringen för svanskotesmärta som uppstår tidigt i graviditeten. Och om man varit väldigt trött kanske man också suttit mer än vanligt.

Hållningsförändring

När magen växer kommer du behöva förändra ditt hållningsmönster lite, för att hålla dig i god balans i upprätt stående. Förändringarna kan göra så att det hamnar högre belastning mot svanskotan, det tillsammans med den hormonella uppmjukningen kan göra att den börjar ömma.

Bebisen kan trycka mot svanskotan

Bebisen kan också trycka mot svanskotan, eftersom svanskota ligger omedelbart bakom och under livmodern. Speciellt mot slutet av graviditeten kan det här trycket kännas stort. Det här är inte något man riktigt kan påverka.

Behov av att stabilisera

Kroppen kan ibland reagera med ökad anspänning i bäckenbottens muskler, när den känner av att bäckenlederna är mjukare och rörligare än annars. Kraftig anspänning i bäckenbotten kan också dra  hårt i svanskotan, och på det sättet skapa smärta. Att följa alla vanliga råd för att minimera bäckensmärta kan också lindra svanskotesmärtan. Försök att belasta benen lika mycket, undvik enbensstående, gång med stora steg, att klä på dig enbensstående och så vidare. Sov med en kudde mellan knäna och fötterna, för att minska draget i bäckenlederna. Här kan man också jobba med avslappningsövningar i bäckenbotten, för att minska spänningen och smärtan.

Förstoppning

Att vara hård i magen och att behöva ta i mycket när du bajsar kan också vara en triggande faktor till svanskotesmärta generellt. Många gravida äter järn och blir därmed hårda i magen. Att hålla avföringen mjuk kan lindra svanskotesmärta. Fråga din barnmorska om råd om du inte redan vet hur du ska göra.

Svanskotetips!

Det finns speciella sittdynor anpassade för svanskotesmärta, har du väldigt ont i svanskotan och sitter mycket på jobbet eller ska åka på en lång resa kan det vara värt att investera i en sådan. För att underlätta lite kortare sittande brukar jag tipsa om att köpa en nack-kudde med mikrokulor i, och öppna upp en liten öppning och ta ut ca hälften av innehållet och sy ihop igen. Den kan du använda som sittdyna, ha den som ett U med öppningen bak mot stolens rygg. Då får svanskotan hänga fritt och det kan underlätta smärtan.

Att träffa en fysioterapeut kan också vara bra. Alla fysioterapeuter jobbar inte internt med svanskotor, men vissa av oss kan svanskotan via tryck och rörelse inifrån rektum. Det låter väldigt obekvämt, men kan vara ett bra alternativ för dig som är beredd att testa.

Finns det övningar som hjälper?

Om du börjar googla runt  eller söka på youtube kommer du hitta många olika tips och övningar för svanskotesmärta under graviditet, alla av olika varierande kvalitet. Allt fungerar inte på alla, och speciellt om du också har ont i bäckenlederna kan stretchövningar som riktar sig mot svanskotan vara väldigt tuffa och inte alls smärtlindrande. Katten/kon vara skönt för en del. Huksittande med ryggen mot en vägg funkar för andra. Bäckenlyft är också en övning som kan kännas bra, men lika väl dålig. Barnets yogapose kan också vara skön, men inte alltid. Det bästa kan vara att besöka en fysioterapeut och få individuellt anpassade råd och övningar.

Finns det andra behandlingar som hjälper?

Massage kan vara skönt och ge en kortvarig lindring. Värme kan också kännas bra en stund. Det finns säkert annat som kan vara hjälpsamt också – testa lite olika och behåll det som känns bra!

Kommer det försvinna efter graviditeten?

Precis som frågeställaren nämnde i början så finns det också svanskotesmärta som startar vid själva förlossningen, men just det behöver inte alls drabba dig. När det gäller förlossning är det viktigt att berätta om dina besvär för personalen som ska vara med. De kan vid behov ta extra hänsyn och erbjuda alternativa positioner under förlossningen för att minimera obehaget. Besvär med svanskotan kan vara ganska långdragna, men inom ett gäng månader efter graviditeten brukar de flesta ha mycket mindre ont i alla fall. Går det inte åt rätt håll inom några månader ska du boka en tid hos en fysioterapeut.

Svanskotesmärta under graviditet

Dela gärna med er av tips, tankar och erfarenheter i kommentarsfältet!

En serie inlägg om svanskotesmärta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *