Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ont i svanskotan när jag bär i sele

Ont i svanskotan när jag bär i sele

a mother with a child

Ont i svanskotan när jag bär i sele?

“Jag har burit min dotter i sele väldigt mycket och efter ett par dagar av långa bärpass fick jag ont i svanskotan. Det är ingen molande värk utan det gör ont när jag sitter och ska resa mig upp. Kan också ibland ana en diffus känsla när jag gör knipövningarna. Vet inte om det beror på att jag gör dem liggande eller om det är själva knipandet. Det jag funderar på är om smärtan i svanskotan kan vara relaterad till bärandet och hur jag kan hjälpa kroppen nu? Jag tror också att jag har ett litet framfall.

Läsarfråga

Smärta i svanskotan

Svanskotan är själv slutet/fortsättningen på ryggraden och består av fem små bendelar som sitter ihop. I svsnskotan fäster en del viktiga muskler, bland annat delar av våra rumpmuskler och bäckenbotten.

Svanskotesmärta kan vara allt ifrån molande till skarpt huggande. Ett av de vanligaste symtomen på svanskotesmärta är precis som frågeställaren beskriver, en intensiv smärta vid uppresning från sittande. Ofta förklarar vi detta med att det uppstår ett drag i svanskotan när rumpmusklerna används.

I bäckenbotten fäster också den stora muskelmassan i bäckenbottemuskulaturen, och detta kan vara kopplingen över till det andra obehaget som frågeställaren nämner.

Obehag vid knipträning

Obehag vid knipträning kommer sig ofta av en obalanserad bäckenbotten. Allra oftast betyder smärta i bäckenbotten att musklerna är krampande överspända. Det är sällan själva knipövningarna där och då som är problemet, utan istället att man går omkring och kniper över hela dagen. Det skapar också ett ständigt drag i svanskotan, som kan reta upp en smärtproblematik även där. Om du kniper när du bär kan detta vara förklaringen till svanskotesmärta vid bärande.

Ont i ländryggen på natten

När mina patienter har ont i ländryggen på natten brukar jag börja fråga mer om själva sovandet. Hur praktiskt och mysigt det än är att samsova, så är det ofta inte optimalt för den egna kroppen. Många hamnar att sova i icke självvalda positioner och ligger stilla i samma positioner alldeles för länge. De flesta hyfsat nyblivna mammor som vaknar och känner sig stela som 90-åringar och har igångsättningssmärtor på morgonen har dessa smärtor av ett kluster av orsaker:

  1. Spänningsgraden i musklerna har varit för hög, även under nattvilan. Att ligga och parera sig själv från att rulla över barn eller för att inte trilla ur sängen skapar smärta.
  2. Den totala nattvilan har varit för kort. Det är under natten som kroppens reparativa processer jobbar på.
  3. Överansträngda muskler kan reagera med en inflammationsliknande respons, vilket ger en smärta vid igångsättning på morgonen.

Om du sover bra, skönt och tillräckligt djupt och länge och ändå vaknar på småtimmarna med ryggsmärta kan det vara ett tecken på annan sjuklighet, då skulle jag gå till doktorn om jag var du.

Koppling smärta och framfall

Framfall brukar ge obehag men väldigt sällan regelrätt smärta. Däremot finns en koppling som jag tänker mig att gå så här:

  • Du har en känsla av att ”saker ska trilla ut”
  • För att bota den känslan kniper du mest hela tiden
  • Muskler som aldrig slappnar av utvecklar spännings- och smärttillstånd
  • Du behöver ändå bära bebisen, vilket gör att bäckenbotten får jobba ännu mer
  • Resultatet blir en överarbetad och uttröttad bäckenbotten som drar så hårt den bara kan, från svanskotan och framåt. Resultatet blir smärta.

Svanskotesmärta av bärande

Är det dåligt att bära? Det finns inga svartvita svar, men svaret är kortfattat ”Det är en dos-fråga”. Här kan du läsa mer om just detta, om bäckenbotten och bärande. Kanske hjälper det att inte bära så väldigt länge, utan kortare stunder.

Här är några råd som kanske kan hjälpa:

  • Försök variera hur du bär ditt barn. Byt mellan olika bärandepositioner och se till att selen är korrekt inställd för att minimera belastningen på svanskotan.
  • Träning! Att träna upp rumpa, bålmuskler och faktiskt också bäckenbotten kan vara en lösning.
  • Undvik långvarigt sittande, speciellt på hårt underlag. Använd anpassad dyna och svanskotan blir för känslig.
  • Testa smärtlindring – receptfria läkemedel, värme eller kyla.
  • Se över sömnvanorna. Kan du sova i en annan position? Kan du få sova ostört och själv någon gång ibland?
  • Se till att slappna av i bäckenbotten då och då.
  • Boka en tid hos en fysioterapeut. Fysioterapeuten kan hjälpa med träningsövningar, råd och översyn över din bärandeposition och sele, bland annat.

Ont i svanskotan när jag bär i sele

Dela gärna med er av råd, tankar och erfarenheter i kommentarsfältet!

En serie inlägg om svanskotesmärta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *