Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ont i svanskotan på grund av levatorskada

Ont i svanskotan på grund av levatorskada

“Det verkar vanligt för personer med ensidiga levatorskador att ha ont i svanskotan. Stämmer det? Vad kan man göra åt det?”

Läsarfråga

Varför svanskotesmärta?

Det är förhållandevis vanligt att ha ont i svanskotan, och på individnivå kommer vi förstås aldrig veta om smärtan beror just på en levatorskada eller inte. Det finns ju många människor utan levatorskador som också har ont i svanskotan. Svanskotan spelar en central roll i vårt sittande och är också en viktig fästpunkt för flera andra muskler. När man har en enkelsidig levatorskada kan den hela sidan kompensera med att bli mycket spänd, och ibland drar den sidan då ganska kraftigt i svanskotan. Det här kan verifieras av en fysioterapeut som undersöker din bäckenbotten både vaginalt och analt.

Vad är en levatorskada?

Levator ani är en muskelgrupp i bäckenbotten. Muskelns namn betyder ”lyfter anus” och det är en beskrivning av muskelns funktion. En skada på levator ani kan ske vid en vaginal förlossning då barnet passerar genom vagina. Levator ani-muskulaturen sträcks ut till 3 gånger sin egen längd under en normal vaginal förlossning, och ibland går den sönder på en eller båda sidorna. Skadan kan ge nedsatt styrka i bäckenbotten och ge upphov till inkontinens, känsla av öppenhet, nedsatt känsel vid sexuell penetration och öka risken för framfall.

Vad gör man åt det?

Här blir råden till att börja med inte så annorlunda än vid svanskotesmärta av andra orsaker. Minska trycket på svanskotan genom att begränsa ditt sittande, och välj att sitta på en anpassad dyna när du måste.

Se till att få individuellt anpassade råd och övningar av en fysioterapeut. Det kan handla om att stärka upp eller slappna av i bäckenbottens muskler. Du kan också behöva träna upp exempelvis rumpans muskler.

Se över om du blir hjälp av annan behandling. Ibland kan läkare ordinera smärtlindrande mediciner eller muskelavslappnande medel för att hantera obehaget.

Ont i svanskotan på grund av levatorskada

Levatorskador är en potentiell orsak till svanskotesmärta. Att ta itu med smärtan och rehabilitera de muskler som går är ofta vägen framåt.

Jag vill tipsa om vidare läsning här: Överspänningstillstånd i bäckenbottens ena sida . Viss överspänning känns inte och är inte ett problem men hos visas individer kommer överspänningen orsaka drag i svanskotan och smärta.

Sensitisering

Något som jag också vill nämna i sammanhanget är sensitisering. Alltså att smärtan känns och finns, fast det inte längre finns en aktuell orsak till besvären. Då brukar man kalla det sensitisering. Läs mer om detta här.

Vad gör man åt det?

Som fysioterapeut undersöker jag mina patienter och behandlar “det jag hittar”. Det kan vara:

  • Spänningar i bäckenbotten
  • Svaghet i bäckenbotten
  • Muskelspäninningar och svaghet i andra muskler som fäster in mot svanskotan.

Det går inte att säga någon slags manual “så här gör man”. Här finns dock lite tips för dig som vill testa att behandla dina egna besvär:

Hemövningar och egenvård kanske inte räcker för att lindra dina besvär helt, då kan jag rekommendera besök hos en fysioterapeut som jobbar med behandling av svanskotan internt, alltså inifrån rektum och kanske också generellt med din bäckenbotten.

Vem kan hjälpa?

Inte alla fysioterapeuter jobbar med svanskotor. Men på den här kartan kan du kolla bland dem som jobbar med “kvinnors hälsa” och de som jobbar med “ortopedisk manuell terapi”, där har du störst sannolikhet att hitta någon.

Tips

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser.

En serie inlägg om svanskotesmärta:

2 kommentarer till “Ont i svanskotan på grund av levatorskada”

  1. Den här kommentaren kanske upplevs som dryg men jag har en levatorskada och har haft så ont i svanskotan. Ibland så mycket att jag inte kunde ligga ner, och då får man ju panik. Efter att mellangården lagades blev det bättre men minsta lilla retning och oron för smärta övertog mig. Vågade inte gå promenader. Vågade inte cykla. Men så läste jag ett avsnitt i appen Livsstilsverktyget om att acceptera sin smärta och det har u stort sätt gjort mig smärtfri. Känns som flum, och det var en lång resa med rehab inblandat men den där sista skarpa udden tog acceptansen med sig.

    1. Jag tror att acceptans är ett toppenverktyg för vissa sorters smärtor och besvär. Det är svårt att komma dit för många, men precis som du säger är det ofta en viktig pusselbit för att komma till god livskvalitet när man har kroniska diagnoser. Obs – svanskotesmärta måste inte vara kroniskt, men däremot är ju levatorskadan det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *