Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hur blir man av med svanskotesmärta?

Hur blir man av med svanskotesmärta?

Hur blir man av med svanskotesmärta?

Det här är en bra fråga, som jag vet att många kämpar med. Svanskotesmärta kan vara långdraget och besvärligt att bli av med, och det påverkar ofta livskvaliteten avsevärt. Behandling av svanskotesmärta beror väldigt mycket på hur smärtan uppstod, när i tid du söker vård och hur allvarlig smärtan är.

Börja med att få en diagnos

Innan någon behandling kan påbörjas är det viktigt att du blivit undersökt. För de allra flesta räcker det med att någon har känt på din svanskota inifrån rektum, men i vissa fall kan man behöva komplettera med andra undersökningar.

Det du kan göra själv

  • Det du ska börja med själv är att undvika långvarigt sittande och anpassa dina sittställningar för att minimera trycket mot svanskotan. Du behöver troligen köpa en anpassad dyna. Ta regelbundna pauser om du har ett sittande arbete.
  • Du behöver röra på dig dagligen – både motion så som promenader, simning eller annan konditionsfrämjande aktivitet. Cykling kan vara olämpligt. Du behöver också träna styrketräning, både för musklerna runt bäckenregionen men också rent generellt.
  • Att jobba med bäckenbottenträning och bäckenbottenavslappning brukar också vara viktigt.
  • Testa att applicera kyla eller värme. Kyla: Ta en påse isbitar i en kökshandduk och lägg mot det smärtande området i 10-15 minuter. Värme kan du applicera genom en vetekudde eller annan värmedyna och bör pågå i 20-20 minuter. Upprepa behandlingen ofta!

Ta smärtlindring!

En del har en föreställning om att det är dumt eller dåligt att ta receptfri smärtlindring, men har man smärta som kan lugnas eller lindras av receptfria tabletter är det ofta toppen. En risk med att ha ont länge är att smärtan blir just långvarig. Kan du ha mindre ont under en period kan det också göra så att smärtan försvinner.

Avspänningsträning och djupandning

Boka tid hos en fysioterapeut

Om du är osäker på hur du ska träna kroppen i stort eller bäckenbotten bör du uppsöka en fysioterapeut. Fysioterapeuten kan guida dig genom övningar som stärker eller stretchar musklerna med syfte att lindra din smärta.

Vi som jobbar med bäckenbotten gör också svanskotebehandlingar och mjukdelsbehandlingar av vävnader runt omkring svanskotan.

  • En av de vetenskapligt baserade behandlingsmetoder som finns för svanskotesmärta heter “Thiele’s massage” och är en behandlingsteknik som funnits sedan 1950-talet. Den syftar till att ge en avslappning i de av bäckenbottens muskler som fäster i svanskotan. Det innebär att behandlaren för in ett finger rektalt på patienten och sedan sveper med fingret i musklernas fiberriktning, med så hårt tryck som patienten kan acceptera. Patienten försöker aktivt att slappna av i bäckenbotten. Denna massage upprepar man 10-15 gånger på var sida om ändtarmen. Behandlingen bör upprepas förhållandevis ofta.
  • Mobilisering av svanskotan handlar om att terapeuten försöker normalisera svanskotans rörlighet genom att röra den långsamt framåt eller bakåt, eller genom ett försiktigt litet drag. Terapeuten behöver ha ett pekfinger i patientens ändtarm och ett grepp om svanskotan med tummen från utsidan. Ofta utför man mobiliseringen några gånger, med några sekunders kvarhåll i rörelsens ytterläge. Mobilisering av svanskotan har visat sig ha gott resultat på en del individer men effekten verkar inte ha särskilt lång hållbarhet.

Stötvågsterapi

Stötvågsbehandling är en apparatbehandlingsmetod där ljudvågor appliceras via ett tryck och en frekvens för att nå den aktuella vävnaden. Förklaringsmodellen för hur detta faktiskt fungerar är inte helt klarlagd. Fördelarna med denna behandlingsmetod anser man vara att den inte ger någon infektionsrisk, inte ger några större biverkningar och anses vara effektiv för behandling av smärttillstånd i mjukdelar. Det finns få och små studier på just detta och resultaten är vaga. Det verkar finnas en smärtlindrande effekt av behandlingen men även här verkar risken att smärta återkommer vara förhållandevis stor. Denna apparatur finns oftare på idrottsskadekliniker än hos bäckenbottenfysioterapeuter.

Gå till doktorn

Läkare kan ge injektion av kortison eller lokalbedövning kring smärtande svanskotor, utöver att förskriva bruk av smärtlindrande läkemedel.

I sällsynta fall kan man överväga kirurgiska ingrepp för att korrigera problemet. När inga andra behandlingsmetoder fungerar kan man även amputera svanskotan. Sett till smärtlindringsresultat verkar denna behandlingsmetod ofta fungera väl, men den innebär också risker med infektion, lång sårläkning samt ökad risk för framfall och inkontinens. Långtidsutfallet av denna behandling är också inte särskilt väl känt.

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Du kan läsa mer här: Webbkurser

Hur blir man av med svanskotesmärta?

Dela gärna med er av tips och erfarenheter i kommentarsfältet!

En serie inlägg om svanskotesmärta:

1 kommentar till “Hur blir man av med svanskotesmärta?”

  1. Jag fick ont i svanskotan när jag satt ner för länge. Sedan jag börjat styrketräna och träna mer funktionellt är ingen smärta alls kvar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *