Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ont i ljumsken efter förlossning

Ont i ljumsken efter förlossning

man in pink shirt and blue denim jeans

Ont i ljumsken efter förlossning

En vanlig fråga jag får gäller ljumsksmärta året efter förlossningen, och idag tänkte jag dela med mig av förklaringar och råd kring just detta.

Vilka förklaringar kan det finnas till ljumsksmärta efter förlossning?

Påverkan av den intensiva belastningen

Förlossningen som sådan kan vara lika intensiv som en extremsport, och alla leder och muskler i området kan bli överbelastade, utstäckta och påverkade i stort. Man kan göra sig själv en tjänst genom att tänka att du har klarat av en extrem gymnastisk utmaning, och att det inte är något fel på kroppen om den gnäller en tid efteråt. Det är vanligt att ha smärtor som successivt klingar av under de tre första månaderna postpartum.

Bäckenbotten och magmuskler

Det finns många muskler som omkringger ljumskregionen. Det viktigaste som är precis där är magmusklernas fäste och höftböjarna som passerar i ljumsken på väg ner mot benet. Bäckenbotten är inte placerad i ljumsken, men försvagning och uttöjning av bäckenbotten kan ibland kännas som en molande värk från könsområdet och upp mot pubisbenet. Bäckenbottenträning och bäckenbottenavslappning kan lindra dessa besvär.

Bäckenets leder och höftleden

Graviditeten som sådan kan ha orsakat bäckenledssmärta, och det är inte alltid den smärtan försvinner direkt när du fött barn. Det är vanligt att även den smärtan ligger kvar i några månader efter förlossningen. Om förlossningen innebar att du behövde hålla benen i någon utmanande position kan du också ha fått nytillkommen men övergående smärta kring höftlederna också.

Vad kan du själv göra åt besvären?

  • Ta hjälp av en fysioterapeut om du inte upplever att besvären spontant blir bättre för varje vecka. Är du osäker på om du använder din bäckenbotten eller dina magmuskler på ett skonsamt eller tillräckligt belastande sätt kan du med fördel kontakta en fysioterapeut även då.
  • Börja motionera och träna succesivt. Börja med promenader och lyssna på kroppens signaler. Ökad smärta efter aktivitet är ofta en signal om att du ska dra ner lite på aktiviteten.
  • Värme, kyla eller annan smärtlindring kan upplevas skönt.

Andra råd

Fundera över dina aktivitetsnivå. En del blir så entusiastiska över att inte vara gravida längre att de ökar på sin aktivitetsnivå alldeles för snabbt. Ljumsksmärta kan triggas av promenader, och ibland känns det värre ju raskare du går. Lägg dig på en hastighet och en gångsträcka som inte triggar din smärta, och stegra försiktigt över tid.

Kom smärtan av själva förlossningen? Det finns förlossningssituationer som gör att det uppstår en “stukning” i främre bäckenleden. Dessa smärtor ska man ta hand om ungefär som en idrottsskada. Först måste man ofta vila mycket, sedan måste man bygga upp styrka och stabilitet igen med hjälp av rehab.

Dosera rätt!

Gör det ont att gå 10 minuter, promenera 5 minuter. Gör det ont att gå snabbt, gå långsamt. Bli dock inte passiv. Gå hellre två korta promenader än en lång. Utforska gränserna och håll dig strax under gränsen för där du får ont. Vänta in att kroppens känns redo, och jämför dig inte med någon annans återhämtning. Har du några övningar som du fick under graviditeten kan du med fördel fortsätta med dem så länge de känns okej. Behöver du guidning inför en försiktig stegring, boka tid hos en fysioterapeut.

Ovanliga orsaker

Det finns ett fåtal studier som pekar på att man kan få skador kring höftleden vid mer extrema förlossningar, liknande skador som exempelvis ishockeymålvakter kan få. Vi vet inte hur vanligt det här är eller om det finns en optimal behandling. Dessa skador kan ge en rörelseinskränkning i höften och ge upphov till en diffus ljumsksmärta. Smärtan triggas ofta av böjning av höften och inåtrotation av höftleden.

Om du tror att du kan lida av detta kan en fysioterapeut med idrottsmedicinskt inriktad fysioterapeut vara bättre på just dessa tillstånd än vad en fysio med kvinnohälsainriktning är.

Behandling hos fysio

Det finns en rad olika anledningar som kan ge ungefär samma slags smärta i området kring ljumskarna. En del av besvären hör helt ihop med graviditeten, en del ihop med själva förlossningen och en del besvär uppkommer till en följd av plötslig ökning av fysisk ansträngning postpartum. Man brukar börja med en undersökning och försöker hitta de strukturer som är inblandade i smärtproblematiken, sedan brukar man fokusera på att stärka upp musklerna runt omkring och minska smärta.

Sammanfattning

Ljumsksmärta efter förlossning är vanligt och går oftast över spontant och av sig själv. Om du inte upplever någon spontan lindring inom de första månaderna postpartum bör du uppsöka en fysioterapeut.

Referenser:

Läs också:

  1. Ont i symfysen men jag är inte gravid
  2. Symfysdiastas och symfysruptur
  3. Symfyssmärta efter graviditet
  4. Behandling av symfyssmärta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *