Arbetsrelaterad hälsa under graviditeten
Behöver man anpassa jobbet på något sätt när man är gravid? Idag har jag samlat viktiga råd och tips utifrån den senaste forskningen.
Ergonomiska råd för dig med tungt arbete
Tunga lyft i arbetet kan påverka den gravida kvinnan på en rad olika sätt. Forskningen visar att frekventa lyft i arbetet ökar för smärtor och besvär, både i ländrygg och bäcken. Tunga arbete ökar risken för att bli sjukskriven under graviditeten
Det finns en antydan i modern forskning om att återkommande tunga lyft i arbetet (över 10 kg) ökar risken för graviditetskomplikationer. Dessutom finns vissa fynd som stödjer att det kan öka risken för missfall och prematur förlossning, även om dessa samband är ännu vagare. Trots att jag förstår att denna information kan vara stressande för många, är det viktigt att inte bli akut orolig för alla tunga lyft du eventuellt har gjort den senaste tiden. Istället bör du överväga att be din chef om översyn av dina arbetsuppgifter. Om det inte är möjligt att göra några förändringar bör du överväga att ansöka om graviditetspenning för att säkerställa din och din bebis hälsa.
Ergonomiska råd för dig med skrivbordsarbete
Om du är gravid, kommer du att märka att den växande magen förändrar sättet du utför de mest vardagliga aktiviteterna. Att böja dig ner för att knyta skorna kommer gradvis att bli en mer utmanande uppgift över tiden. Dessutom kommer du med tiden att inse att magen utgör ett hinder för att sitta på det vanliga sättet vid datorn. Med magens tillväxt, ökad uppmjukning i lederna och de hållningsförändringar som dessa faktorer medför, står du inför en ergonomisk utmaning.
För att undvika smärta kan du följa dessa råd:
- Ta frekventa små pauser genom att ställa dig upp och röra igång dig lite. Det håller i gång blodcirkulationen och minskar svullnaden i benen.
- Se till att din arbetsstol förser dig med tillräckligt bra ländryggsstöd. Om det stolen inte har räcker kan du kanske köpa en ländryggsrulle (googla!).
- Se över om du behöver ändra höjden på skrivbordet för att komma så nära som möjligt utan att krocka med magen.
- Om du har ett bord som du kan höja till stående arbetshöjd, växla. Flera korta stunder är bättre än en jättelång.
Ergonomiska råd för dig med stående arbete
Att stå mer än 3 timmar per dag kan också öka risken för prematur födsel. För att motverka detta är det viktigt att vara medveten om din arbetsställning och att regelbundet byta mellan sittande och stående. Ta korta pauser för att undvika för långa stunder i stående position. Det är en bra strategi för att minska belastningen. Intressant nog visar forskningen också att kejsarsnittsfrekvensen är högre bland individer med många timmar dagligt stående. Det understryker ytterligare vikten av att vara uppmärksam på din arbetssituation och belastning.
Anpassa arbetet!
Det första steget är således att inleda en dialog med din arbetsgivare för att utforska möjligheterna till anpassningar. Flexibla arbetstider och att minska på tunga arbetsmoment kan vara avgörande för att förbättra och främja hälsan under graviditeten.
Enligt forskning är det rekommenderat att gravida inte bör arbeta mer än 40 timmar per vecka. Vidare, i den mån det är möjligt, bör man undvika nattarbete. Det finns evidens som tyder på att för långa arbetsdagar och nattarbete kan öka risken för prematur födsel. Därför är det klokt att ta dessa rekommendationer på allvar eftersom det kan främja både din egen hälsa och den kommande barnets välbefinnande.
Fysisk aktivitet på fritiden då?
Att fortsätta träna är viktigt. Vi vet att regelbunden träning ökar hälsan och optimerar flera graviditetsutfall och kan lindra exempelvis ländryggssmärta. Det skiljer sig åt mellan tunga lyft i arbetet och tunga lyft i träning. I studier har man sett att tung träning inte ökar risken för ogynnsamma graviditetsutfall. Här är viktigt att notera att träningen då är anpassad efter individens förmåga och mående. Exponering av tunga lyft på arbetsplatsen är en annan sak. Där kan man inte begränsa sig utefter måendet på samma sätt. Det tillkommer också faktorer som stress, dålig arbetsställning och arbetsrelaterad trötthet. Att lyssna på kroppens signaler och anpassa aktiviteter efter ens egen komfort och kapacitet är avgörande under graviditeten.
Psykosociala faktorer
Psykosociala och fysiska arbetsrelaterade riskfaktorer är kopplade till ökad risk för sjukfrånvaro. Tidig anpassning av arbetsrelaterade riskfaktorer kan minska risken för sjukfrånvaro.
Sammanfattningsvis visar forskningen på följande rekommendationer för den gravida:
- Arbetstiden bör inte överstiga 40 timmar per vecka.
- Natt- och/eller skiftarbete undvikas.
- Långvarigt stående bör inte överstiga 3 timmar per dag.
- Tungt lyft bör begränsas till 10 kg och en daglig belastning <100 kg.
Referenser:
- Are leisure-time and work-related activities associated with low back pain during pregnancy?
- Associations between work environment, health status and sick leave among pregnant employees
- Biomechanical and organisational constraints of pregnant women at work: definition of exposure levels using a consensus method (Delphi)
- Clinical guidelines for occupational lifting in pregnancy: evidence summary and provisional recommendations.
- Combined exposure to lifting and psychosocial strain at work and adverse pregnancy outcomes-A study in the Danish National Birth Cohort
- Ergonomic risk factors in the working environment of pregnant women
- Impact of heavy resistance training on pregnancy and postpartum health outcomes
- Lifting and pregnancy outcomes: feasibility of a randomized controlled trial
- Maternal Occupational Risk Factors and Preterm Birth: A Systematic Review and Meta-Analysis
- Maternal occupational risk factors and preterm birth: Protocol for a systematic review and meta-analysis
- Occupational lifting and adverse pregnancy outcome: a systematic review and meta-analysis
- Occupational lifting and pelvic pain during pregnancy: a study within the Danish National Birth Cohort.
- Occupational lifting during pregnancy and child’s birth size in a large cohort study.
- Physical and Organizational Job Stressors in Pregnancy and Associations With Primary Cesarean Deliveries
- Physical job demands in pregnancy and associated musculoskeletal health and employment outcomes: a systematic review
- Physically strenuous work during pregnancy and risk of preterm birth
- Provisional recommended weight limits for manual lifting during pregnancy.
- Risk Factors for Working Pregnant Women and Potential Adverse Consequences of Exposure: A Systematic Review
- The impact of occupational activities during pregnancy on pregnancy outcomes: a systematic review and metaanalysis
- The Relationship between Maternal Employment Status and Pregnancy Outcomes