Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Urinläckage och bäckenbottenträning hjälper inte?

Urinläckage och bäckenbottenträning hjälper inte?

question mark on chalk board

Urinläckage och bäckenbottenträning hjälper inte

“Har ansträngningsinkontinens sen mitt andra barn föddes (6 år sedan) och har kniptränat (och fått bekräftelse på att knipet är bra) men ändå blir det ingen förbättring. Läcker framförallt vid löpning och hopp och känner mig lite uppgiven av råden att “knipträna mer”. Vill inte sluta träna men vill såklart inte heller göra mer skada. Står på kö nu till läkare för bedömning inför TVT-operation vilket ju känns lockande, men samtidigt vill jag då veta att det inte finns någon annan utväg. Finns det sätt att bedöma styrkan i bäckenbotten utan att gå på bara urinläckage, i och med att knipet är starkt?”

Läsarfråga

Hej och tack för din fråga!

Urinläckage drabbar 50 % av alla kvinnor vid någon tidpunkt i livet, men en ökande förekomst med stigande ålder. Funktionen i bäckenbotten spelar en avgörande roll för utvecklingen av ansträngningsläckage, men är inte alltid en avgörande faktor för trängningsläckage.

När jag läser får jag en del följdfrågor, du som frågeställare behöver inte svara här om du inte vill. Jag kommer resonera utifrån lite olika hypoteser, så jag hoppas du får svar oavsett. Jag börjar rätt grundläggande, du som frågeställare ska inte ta illa upp om jag skriver en del saker du självklart redan vet!

  • Du säger att knipet är starkt, är det uroterapeuten som har bedömt detta? Upplever du själv knipet som starkt också?
  • Kan du knipa bra när du står, går och rör dig? Känn efter med ett finger i medan du testar att knipa i stående, göra knäböj och tåhävningar.
  • Läcker du något vid hosta/nysningar och kan du utföra “the knack”?
  • Hur mycket har du faktiskt kniptränat? Jag menar inte att insuinera att du inte gjort det, men det kräver ju ofta INTENSIV träning för att få effekt. Minst tre gånger om dagen i tre månader. Koncenterad träning, ofta inte “bara i farten”.
  • Har du testat inkontinensbåge? Hjälper den?
  • Har du smärtor vid vaginal sexuell penetration eller något sådant?

Resonemang om urin och urinblåsa

När urinblåsan är fylld till en viss gräns skickas automatiska signaler till hjärnan för att uppmärksamma dig på att du är kissnödig. Urinblåsans utflöde går genom urinröret som hos kvinnor mynnar ut i strax ovanför vaginalöppningen.

Urinblåsan består av en slags muskelvävnad som kan expandera som en ballong. Urinröret hålls normalt stängt. När du ska kissa får urinblåsans egen muskelvävnad en ihopdragning och bäckenbotten slappnar då istället av. Då låta kroppen urinet passera genom urinröret.

Ansträngningsinkontinens

Ansträngningsinkontinens är när det uppstår ett urinläckage eftersom det blir en tryckökning i bålen som lägger plötsligt tryck på urinblåsan. Denna tryckökning kan uppkomma vid hosta, nysning, träning och hopp. När bäckenbotten inte hinner eller orkar hålla emot urinblåsan och stänga till urinröret kan det uppstå ett urinläckage. Nästan en av fem kvinnor över 40 år lider av ansträngningsinkontinens.

Den mest förekommande orsaken till ansträngningsinkontinens är försvagade bäckenbottenmuskler, oftast efter förlossning. En del kvinnor får ansträngningsinkontinens av ålder och många får förvärrade symtom efter klimakteriet. Symtomen är också vanligare hos kvinnor med övervikt, detta eftersom den långvariga belastningen på bäckenbotten blir högre.

Bäckenbotten och inkontinens

Bäckenbottenmuskulaturen spelar en central roll i att ge stöd till organen i bäckenområdet, inklusive urinblåsan. En stark bäckenbotten är fördelaktig för att bibehålla kontinens och kan förebygga, lindra och i vissa fall bota urinläckage. Trots detta finns det vissa individer som läcker urin, trots en stark bäckenbotten.

Hur behandlas ansträngningsinkontinens?

Förstahandsvalet av behandling är träning av bäckenbottens muskler. Träningen syftar till att öka styrkan i bäckenbottens muskler, men också till att optimera timingen och kontrollen över stängningen av urinröret. Det har i några studier inte visat sig vara någon signifikant skillnad i bäckenbottenstyrka mellan kvinnor som läcker urin vid ansträngning och de som inte gör det, men det finns också studier som pekar på att inkontinenta individer är svagare. Ändå pekar evidensen på att signifikanta skillnader där bäckenbottenträning ger ökad styrka och livskvalitet och minskade urinläckage.

Runt 60-80% av alla individer kan bli av med sin inkontinensproblematik genom träning. Om du är överviktig kan viktnedgång vara en del av lösningen. I Sverige erbjuds många kvinnor inkontinensbågar som används kortare stunder under träning för att ge ett stöd för blåshalsen. Tanken med denna behandlingsmetod är att bidra med en lyftande kraft som gör att urinblåsa och urinrör inte utsätts för samma risk att plötsligt läcka. Om du bäckenbottentränat enligt konstens alla regler kan en inkontinensoperation vara ett alternativ för vissa av dem som ändå har kar sina besvär.

Om du har ett urinläckage trots att alla muskler verkligen fungerar prickfritt och är starka, då hjälper kanske inte ytterligare knipträning. Jag villockså poängtera att det är oerhört vanligt att knipa fel. Det viktigaste kan vara att faktiskt få sin knipförmåga undersökt och att få ett individuellt utformat träningsprogram. Det vanligaste felet är att använda musklerna i magen, rumpan eller insida lår för mycket vid knipträningen och på så sätt överrösta bäckenbotten så att den inte får möjlighet att stärkas fullt ut.

Varför hjälper inte bäckenbottenträning?

  • Bristande koordination, trots starka muskler. Om bäckenbotten inte får till ett knip i samband med hosta/nysning kan det ändå uppstå läckage.
  • Åldrandet kan påverka musklernas tonus och elasticitet. Även om bäckenbotten är stark kan den förlora något av sin elasticitet med åren, vilket kan leda till svårigheter att behålla kontrollen över urinblåsan.
  • Uttänjning av muskler vid förlossning. Även om musklerna är starka, kan de ha skadats under förlossningen och därmed påverka kontrollen över urinblåsan.
  • Vissa livsstilsfaktorer, som att vara överviktig eller röka, kan öka risken för urininkontinens trots en stark bäckenbotten. Att ha långvarig eller intensiv hosta är också en sådan sak som kan överbelasta bäckenbotten och ge upphov till urinläckage trots att den i grunden är stark.
  • Det är också värt att nämna att viss högintensiv fysisk aktivitet, som exempelvis studsmattehopp, kan utgöra en utmaning för bäckenbottenkontrollen även hos dem med starka muskler. De snabba och kraftiga rörelserna kan sätta extra press på bäckenbotten, vilket i vissa fall kan resultera i urinläckage.

När behövs operation?

Operationer görs när bäckenbottenträning inte gett önskat resultat efter minst tre till sex månaders intensiv träning. Dessa syftar vanligtvis till att stärka stödet för urinblåsan. Detta kan en gynekolog titta på och bedöma.

En av anledningarna till att bäckenbottenträning kanske inte hjälper är att någon muskel i bäckenbotten faktiskt gått av under en förlossning. Helt trasiga muskler går inte att träna hela igen.

Men det behöver inte vara så drastiskt! Det kan vara så enkelt att övervikt, förstoppning eller kronisk hosta gör att den positiva effekten av träningen överskuggas av den belastande effekten dessa nämnda orsaker bidrar med.

Viss inkontinens beror inte på svag bäckenbotten

Hur menar jag nu? Det finns en del kvinnor som av olika anledningar får överspänningstillstånd i bäckenbotten. Och en överspänd bäckenbotten kan delvis ge samma symtom som bara en svag bäckenbotten. Överspänningstillstånd i bäckenbotten hör ofta ihop med smärta i rygg/bäcken/underlivsregionen och kan liknas med en försvarsmekanism. Jag brukar visa mina patienter hur högt en kan hålla skuldrorna när en är stressad och spänd. På samma sätt kan vi förlägga smärta/stress/oro/sexuellt obehag i ett spänningstillstånd i bäckenbotten. I detta läget skulle en behandlare som inte tänker på helhetsbilden kunna uttala sig att bäckenbotten är jättestark, när den i själva verket är jättespänd. Skillnaden blir att den är spänd från början, då blir inte den ihopdragande kraften så stor. Och om muskelns ihopdragande kraft inte är tillräckligt stor,  då kan ett urinläckage kan ske. Och då är lösningen kanske inte bara knipträning.

Många patienter blir oerhört förvånade när jag berättar att det går att hitta spända stråk i bäckenbotten som tyder på att bäckenbotten inte riktigt slappnar av, även när individen är i vila.

Så svaren på frågorna är?

Jag ska försöka summera.

  1. Du har en bäckenbotten som har potential att bli starkare. Ett individuellt utformat knipträningsprogram kan hjälpa dig.
  2. Du har en stark bäckenbotten och du läcker ändå. En TVT-operation kan hjälpa dig.
  3. Du har defektläkta muskelskador och du läcker urin på grund av att musklerna inte kan göra sitt jobb. Rekonstruktiv kirurgi för bäckenbotten kan hjälpa dig.
  4. Du har överspänd och oflexibel bäckenbotten och du behöver istället “träna ner” din bäckenbotten.

För det första och det sista alternativet behöver du en bäckenbotten-fysio. För det andra alternativet behöver du en gynekolog, “vilken som helst”. Och för det tredje alternativet behöver du komma till ett bäckenbottencentrum, eller i alla fall undersökas vid ultraljud av en erfaren läkare som kan laga muskelskador i bäckenbotten.

Jag hoppas att detta åtminstone var ett vägledande svar!

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *