Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Mekaniska inkontinensstöd

Mekaniska inkontinensstöd

photo of gray faucet

Idag ska vi fördjupa oss i ämnet mekaniska inkontinensstöd.

Urinläckage är ett påfrestande besvär som kan begränsa livskvalitet och störa aktiviteter. Upp emot 45 % av alla kvinnor har urinläckage, och förekomsten ökar med stigande ålder. Individer som tränar mycket och intensivt kan också ha mer urinläckage än andra. Det finns en ”behandlingstrappa” för urinläckage där man bör börja med bäckenbottenträning i första hand. Hjälper inte detta kan man gå vidare med andra alternativ, och ett antal kommer behöva inkontinenskirurgi för att bli av med sina besvär. Andra åtgärder som man rekommenderar före kirurgi är viktnedgång, rökstopp, förstoppningshantering.

Något som också finns som alternativ är mekaniska stöd utformade för att stötta upp urinröret eller blåshalsen för att tillfälligt minska urinläckage. Dessa kan vara ett alternativ tillfälligt medan man väntar på kirurgi, eller för att slippa kirurgi. Det mekaniska stödet kan minska läckage under aktiviteter som hosta, nysning eller fysisk ansträngning genom att skapa ett tryck mot urinröret.

Det finns många olika: uresta, diveen, contrelle, impressa, contiform och efemia, för att nämna några. I Sverige är Contrelle och Efemia de främst använda. Contrelle stödjer blåshalsen och Efemia stödjer urinröret På grund av skillnader i vaginal anatomi och personliga preferenser passar inte en design alla. Idén är dock att inkontinensstödet ska placeras i slidan och därifrån stödja urinrör eller blåshals, på samma sätt som slyngan vid en inkontinensoperation.

Vilka kan använda de mekaniska stöden?

Det kan vara lämpligt för gravida, äldre, individer med hög träningsnivå eller individer som inte blivit fullt ut hjälpta av bäckenbottenträning men där kirurgi inte är aktuellt.

Det finns mycket få kontraindikationer för mekaniska stöd, men ska inte ges till patienter med pågående infektioner eller allergi mot materiealet (ofta silikon eller gummi).

Vad vet vi om de mekaniska stöden?

Studierna är ofta små och inte alltid högkvalitativt utförda, men visar ofta goda resultat med minskade läckage och god användarnöjdhet.

Det är bättre att bäckenbottenträna i övrigt och använda inkontinensstöd, än att bara använda inkontinensstöd, visar forskning.

För den individ där bäckenbottenträning inte ger önskad effekt, kanske de mekaniska stöden ändå kan bidra med symtomlindring.

Var kan man få tag i dessa stöd?

Du kan ofta få produkten utskriven som ett hjälpmedel via kontinenssköterskan på vårdcentralen eller via en uroterapeut. Vissa produkter gå också att köpa receptfritt på apoteket. Man kan behöva testa olika storlekar och olika produkter för att hitta rätt.

Hur används de?

Du för upp det mekaniska stödet i slidan. De flesta går att använda upp till 16 timmar åt gången. Vissa stöd är engångprodukter, andra går att tvätta och återanvända.

Referenser

2 kommentarer till “Mekaniska inkontinensstöd”

  1. Var längesedan jag var inne på din sida. Du är fortfarande lika fantastisk.
    Mel måste påpeka en sak om dom mekaniska stöden. Har du en levatorskada som jag har, med bilateral avlossning, fungerar inte dessa stöd tyvärr. Jag gjorde en TVT för några år sedan på Huddinge (valde åka enda dit då det var där jag gjorde min mellangårdsrekonstruktion och fick konstaterar mina stora skador). Har idag ingen ansträngningsinkontinensen men har trängningsinkontinens och ibland blir jag överfylld och det ”rinner över”. Behöver även RIKa mig. Men livet är betydligt lättare nu då jag läckte i tid och otid, även när jag satt. Så skulle inte vilja ha den operationen ogjord.
    Mvh Jaana

    1. Hej och tack! Det är verkligen viktigt att nämna att dessa inte fungerar för alla, men även personer med levatorskada KAN ibland hitta något som fungerar. Glöm inte att alla skador och omfattningar av skada är olika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *