Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Myter och sanningar om urinläckage

Myter och sanningar om urinläckage

Urinläckage är ett vanligt problem, och trots att det är så vanligt finns det många missuppfattningar kring ämnet. Idag ska vi ta oss igenom några av de vanligaste myterna och missuppfattningarna om urinläckage.

Urinläckage drabbar bara äldre människor.

Nej, urinläckage kan drabba människor i alla åldrar, även unga vuxna och till och med tonåringar. Det blir ibland vanligare med åldern. Orsakerna till urinläckage är många, men åldern är inte den enda faktorn som spelar roll. Hos kvinnor under 45 förekommer inkontinens oftare hos kvinnor som fött vaginalt än som blivit kejsarsnittade. Med åldern kommer skillnaderna mellan vaginalt förlösta och kejsarsnittade kvinnor att jämna ut sig, när det gäller förekomst av urininkontinens.

Urinläckage är normalt och inget man kan göra något åt

Urinläckage är vanligt. Det finns övningar och behandling som kan minska symtomen och i vissa fall ta bort dem helt. Bäckenbottenträning är det evidensbaserade förstahandsalternativet på behandling för ansträngningsläckage. För trängningsläckage bör man börja med blåsträning i kombination med bäckenbottenträning.

I olika studier har det visats att mellan 40-80 % av all ansträngningsinkontinens kan bli avhjälpt med bäckenbottenträning. Vi har bra vetenskapliga underlag för att hävda att bäckenbottenträning ska vara förstahandsbehandling vid urinläckage. Däremot finns det också studier som visar på att runt 20 % av alla kvinnor som bara får muntlig eller skriftlig instruktion om knipövningar gör helt fel. Är du osäker på om du gör rätt bör du uppsöka en fysioterapeut som jobbar med bäckenbotten.

Inkontinens är alltid samma sak som att något är trasigt

Att läcka urin behöver inte betyda att det är något allvarligt fel. Är du nyföröst brukar besvären kunna ge med sig under den första tiden. Bäckenbotten återfår det mesta av sin styrka under de första 12 månaderna, men med träning och tid kan en symtomlindring ske även fortsatt därefter.

Inkontinens som inte går över med tid och rätt bäckenbottenträning är dock ett symtom som inte är normalt. Det ska utredas och behandlas. Det finns hjälp att få!

Bara bäckenbottenträning räcker inte, du måste göra annat också

Det finns till dags dato ingen forskning som tydligt visar att någon annan träning än ren och skär bäckenbottenträning ger effekter på bäckenbottenstyrka. Inte pilates, inte yoga, inte hypopressiva övningar, inte magövningar, inget.

Om man läcker urin måste man dricka mindre

Att begränsa vätskeintaget kan faktiskt göra urinläckage värre.

Att dricka mindre vätska kan faktiskt göra urinläckage värre genom att urinen blir mer koncentrerad och därmed irriterar blåsan. Du ska dricka när du blir törstig!

Urinläckage beror alltid på svaghet

Urinläckage är inte alltid beroende av dina musklers styrka. Det finns exempelvis trängningsläckage som beror på andra faktorer än bäckenbottens funktion och arbete. Läs mer om detta här.

Ibland är det bara operation som hjälper mot inkontinens.

Men ja, för vissa kommer en inkontinensoperation vara en bra lösning. För andra besvär finns det läkemedel. För ytterligare någon annan behöver man laga muskler i bäckenbotten som är trasiga efter en vaginal förlossning. Man kan inte knipa med muskler som är av.

Behöver du söka hjälp?

  • En bäckenbottenfysio kan hjälpa dig med träning.
  • En inkontinenssköterska på vårdcentralen kan hjälpa med rådgivning och förskrivning av inkontinensskydd.
  • En gynekolog kan hjälpa med en medicinsk utredning.
  • En uroterapeut utreda och behandla ytterligare andra saker som hör till blåsan och blåsans funktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *