Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » När får jag leva som vanligt efter snitt?

När får jag leva som vanligt efter snitt?

close up of hands holding baby feet

När får jag leva som vanligt efter snitt?

”Jag har snittats och funderar på restriktionerna efter kejsarsnitt. Vad händer om jag börjar lyfta, bära och träna innan de där 6-8 veckorna har gått? Jag har inte ont och känner mig väldigt pigg i kroppen!”

Det du gör efter kejsarsnittet kan stimulera läkningen eller hämma den. Det handlar mycket om ett begrepp som vi inom fysioterapi ofta formulerar som ”optimal belastning”. Det handlar om att läsa av var i läkningen kroppen befinner sig, och anpassa den fysiska aktiviteten och belastningen efter det.

Under de första dagarna

Första veckan är såret oerhört skört och hålls ihop av suturmaterial och en slags ”plugg” av blod och annat. Under den här perioden ska du röra dig försiktigt och undvika hastiga rörelser och drag. De första dagarna efter kejsarsnittet är vävnaderna som ska läka i en fas av inflammatorisk reaktion med svullnad runt omkring. Reaktionen är alltså inte dålig, utan handlar om att kicka igång läkningen. Den här fasen pågår upp till en vecka. Under den här perioden kommer ärrvävnaden inte uppnå någon direkt ökning vävnadshållsfasthet.

Andra veckan och framåt

Mot slutet av andra veckan börjar det bli ärrvävnad och inte bara en blod-plugg i ärrvävnaden. Ärrets hållfasthet är dock mindre än 10% jämfört med hur läkt det kan bli. För mycket tryck och drag i vävnaderna nu kan göra att läkningsprocessen går långsammare. Nu börjar sårytorna få riktig ärrvävnad och tåligheten ökar successivt. Ärret är rött och upphöjt i början. I takt med att ärret blir starkare kommer också ärrvävnaden alltmer börja likna omkringliggande vävnad, och ärret bleknar.

Mellan vecka tre till fem händer mycket. Nu börjar det finnas en hel bro av celler i såret och vävnadshållsfastheten är upp emot 50 %.

Från vecka 6

Från vecka sex börjar återhämtningen gå långsammare, och processen är inte färdig förrän det har gått ett till två år. Man brukar släppa på de strängaste restriktionerna vad gäller fysisk belastning efter 6-8 veckor efter ett kejsarsnitt, och det är för att man då inte längre kan se att det finns en risk att såret spricker upp om man anstränger sig.

Vävnadernas hållfasthet

De olika vävnadslagren i magen läker lite olika fort. Stödjevävnad läker och får ungefär 40 % av sin originalstyrka efter två månader. Det tar upp till ett år för maximal läkning. Hud återfår också sin tålighet för belastning långsamt. Efter 10 dagar har ärret mellan 5-10 % av sin hållfasthet. Efter 12 veckor har ärret fått 80% av sin hållfasthet. Det tar upp till ett år för att uppnå full läkning.

Vad ska jag börja med?

I början så handlar det mer om blodcirkulationsfrämjande rörelser än riktig träning. Det är bättre att vara i gång kortare stunder än att ta ut dig fullständigt. Börja med snälla rehabövningar och promenader.

Hur kommer jag tillbaka till min riktiga träning då?

Jag brukar rekommendera att du inte är på din pregravida träningsnivå förrän det har gått minst 12 månader. Det är inte ovanligt eller orimligt att det tar mycket längre tid än så också. Börja med träning med kroppen som motstånd, gummiband och teknikträning långt före du börjar lägga på vikter och yttre motstånd.

När tål jag belastning igen efter ett kejsarsnitt?

Du förlorar inget på att vänta lite längre, hellre än lite för kort! Det kan kännas som en evighet och veckorna som går är ju en (bebisens hela) livstid. Men du förlorar inget på att vänta någon extra vecka på att börja lyfta tungt, bära runt på storasyskon eller börja med annan hård träning. Din kropp ska hänga med dig resten av livet! När du börjar träna lite hårdare ska du vara smärtfri och kroppen ska svara bra på den aktivitet du väljer.

Vid vilken tidpunkt får man…?

”När är det okej (vilken vecka/månad) att göra till exempel squats och utfallssteg efter kejsarsnitt? Belastar det bäckenbotten eller magen? När kan man fortsätta med till exempel plankan och stålmannen/superman?”

Tyvärr finns det inte ett så enkelt och tydligt svar som ”vilken vecka/månad”. Svaret är ”det beror på”, och jag ska försöka förklara vad det beror på, och hur du ska resonera.

Individuella faktorer

 • Föreställ dig att du har två individer framför dig. Den ena är vältränad och den andra har aldrig tränat. Kommer det vara skillnad i deras förmåga att göra plankor, squats och andra träningsövningar? Ja. 
 • Tänk dig att du har två vanligt tränade motionärer, båda blir gravida. Den ena kan fortsätta träna hela graviditeten, den andra kräks och blir sängliggande i nio månader. Kommer det vara skillnad i deras muskelstyrka och snabbhet tillbaka till träning? Svar ja.
 • Föreställ dig att du har två höggravida personer. Den ena genomgår ett snabbt och okomplicerat planerat kejsarsnitt. Den andra genomgår först 35 timmar av värkar och krystvärkar, innan det blir ett långt och komplicerat kejsarsnitt. Kommer deras väg till återhämtning vara likadan? Svar nej. 
 • Två gravida föder båda med kejsarsnitt. I efterförloppet återhämtar den ena sig snabbt och lätt, den andra får en bestående magmuskeldelning. Kan man ge dem samma träningsråd? Svar nej.

Frågan om när en generell person klarar att göra plankor, supermans och utfall efter ett kejsarsnitt är inte möjligt att besvara. Den generella personen finns inte.

Generell stegring

Men utifrån generell kejsarsnittsåterhämtning och god grundmuskelstyrka så kan en stegring för plankövningar se ut så här:

 • Första månaden: mot vägg, väldigt lätt
 • Efter 6-8 veckor: på knä
 • Efter 12 veckor: på tå
 • Efter 16 veckor: Planka med rörliga inslag

Utfallssteg och squat

Utfallssteg och knäböj ger inte lika mycket mekaniskt drag i magen som plankor eller andra direkta magövningar. Dessa övningar med kommer skapa buktryck, och detta tryck kan påverka kejsarsnittsärren inifrån. Squat och utfall med vikter är en sådan sak som du inte bör göra för tidigt. Du kan utgå från den vikt du brukade använda innan graviditeten och tänka att du i bästa fall kan vara åter på den vikter 9-12 månader efter förlossningen. Och sedan gör du en rimlig och skonsam upptrappning mot det målet.

Små knäböj (inte så djupa) utan belastning kan du börja med inom första månaden. Utfall kan du göra utan vikt och belastning efter 8 veckor. Om du vid dessa övning får en kraftig höjning av buktrycket kommer det belasta både bäckenbotten och magen. Om du håller dig helt inom din bekvämlighetszon (du kan göra övningen med god teknik, det är smärtfritt och du kan andas fritt hela tiden) är det oftast helt okej.

Bäckensmärta och bäckenbotten

Har du haft bäckensmärta under graviditeten bör du eventuellt undvika utfall tills denna slags belastning inte gör ont längre. Har du en svag eller skör bäckenbotten kan du också undvika att gå för djupt i knäböj och ha mindre avstånd mellan fötterna, för att minska känslan av obehag.

Optimal belastning

Optimal belastning är det ”spann” av fysisk aktivitet som stimulerar läkning och varken över- eller underbelastar kroppen. Du kan läsa av om du befinner dig i ”optimal belastning” genom att:

 • Lyssna på kroppen – lägg märke till ökning av smärta eller obehag. Det kan vara ett tecken på att du gjort för mycket idag eller igår.
 • Undvik belastning som känns tung, som kräver att du håller andan och som orsakar press och drag i sårområdet. Detta är viktigt de första 12 veckorna.
 • Utmana kroppen lagom. Börja med korta promenader och rehabövningar och öka gradvis intensiteten efter hand som du känner dig starkare.
 • Trötthet är ett utmanade symtom att hålla koll på när man har en bebis. Beror tröttheten på bristande sömn eller något annat. Men om du känner att kroppen får återhämta sig från en dag till en annan kan det indikera att du är inom det optimala belastningsspannet. Om du däremot känner dig extremt trött kan det vara tecken på att du överbelastar dig.

Här finns ett annan artikel på samma tema om du önskar läsa vidare: Restriktioner och träning efter kejsarsnitt

Jag upplever att smärtan hindrar mig från att leva som vanligt

Om du upplever att smärtan efter operationen hindrar dig att leva som vanligt, är 12 veckor passerat, bör du söka vård hos en fysioterapeut.

Tips/Reklam

Jag har skrivit boken Kejsarfödsel: snittkoll och mammaroll, tillsammans med Louise Winblad. Den finns att köpa bland annat här.

Här på bakingbabies finns också den här webbkursen, en åtta månaders kurs för rehabträning och så småningom vanlig träning, anpassad efter kejsarsnitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *