Matvecka från Montserrat

Efter diverse veckor på resande fot är vi nu hemma och det är dags att få ordning på rutinerna. Vi är säkert inte ensamma om att ha HELT slut på måltidsidéer efter att ha sprutat ur oss frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag i många, långa veckor. Så det känns så bra att återigen få landa i den trygga famnen av våra lands-matveckor. Det är ett säkert sätt att inte få slut på uppslag eller för att slippa äta samma mat, vecka efter vecka.

Idag erbjöd oss slumpgeneratorn dock Montserrat. Det är en brittisk ö i Karibien. Det verkar inte finnas så mycket mat som är unik och specifik för Montserrat. Så å om vi hoppats på en hel vecka med nya recept så var just detta land något av en besvikelse.

Nationalrätten heter ”Goat Water” och vi är beredda att testa, men får helt enkelt se om vi får tag på get-kött. Kanske kan man annars ersätta med lamm? Till detta äter vi bröd och kålsallad.

Vi söker lite bredare, på mer generellt karibiska recept och hittar:

Utöver detta får det bli:

Grön ärtsoppa

Fettucine alfredo

Plockmiddag- (allt vi och barnen tycker om…)

Köttfärssås

Alla kvinnor borde få träffa en fysioterapeut postpartum

I mina drömmar om kvinnohälsovården ingår att det skulle finnas en fysioterapeut kopplad till varje mödravårdsmottagning. En fysioterapeut skulle kunna göra bedömningar och ge råd och behandling för graviditetsrelaterad bäckensmärta. Hon också kunna bistå med en kompletterande undersökning/behandling efter efterkontrollen av barnmorskan.

En av tre kvinnor kommer ha urinläckage, upp emot 20% kommer opereras för framfall under sin livstid.

När jag berättar om såna här siffror så får den som lyssnar ofta en chockerad min. ”Är det sant? Så många?” Yep. Men när jag för samma person berättar om min önskan om att alla kvinnor skulle få träffa en bäckenbotten-fysio efter graviditet blir ofta responsen lite annorlunda. ”Ja, men vi vill ju inte över-behandla kvinnorna, vi behöver ju inte göra problem av en normal process!

Vi skulle kunna dubbla behandlingen av kvinnor postpartum många gånger innan vid ens är i närheten av att överbehandla

Jag är en ensam vårdgivare, med en stor blogg visserligen. Men inför att jag kommer börja jobba igen efter sommaren är mejlinkorgen mitt största problem att lösa. Hur ska jag kunna hantera den utan att behöva lägga timmar varje dag på administration? Tio fysioterapeuter till hade inte räckt för att täcka behovet av rehab ens i den absoluta geografiska närmsta närheten.

Okej, så här. Vi börjar här:

Det du ser på bilden är en bild på bäckenbottenmusklerna, delvis under en vaginal förlossning. Musklerna sträcks ut över 300 %.

Det finns ju en mängd kvinnor som kan vittna om att det känns lite kymigt efter den där utsträckningen. Hon som inte kan sitta normalt på flera veckor. De som inte kan hitta sina knipmuskler på flera månader. De som läcker urin när de skrattar. En del får urinläckage, andra får anala läckage, vissa får långvarig smärta och andra får framfall. En del får naturligtvis inget av allt detta, men i min värld är de mer undantag än regel. Jag vet att jag också typ bara träffar kvinnor med besvär, men ändå. Börjar du fråga runt i din bekantskapskrets så kommer du får höra alla historierna.

När den där melonen passerat ut genom ett litet, litet hål…

Fysioterapi som del av mödravården!

De flesta skulle vara oerhört hjälpta av ett första besök och sedan återbesök efter en, två, tre och sedan 6 månader postpartum. De som har behov skulle behöva få en genomgång hur blåsa och tarm fungerar, hur hon ska träna sina bålmuskler, hur hon ska kunna bli av med rygg- eller bäckensmärta, hur hon ska stegra försiktigt i sin återgång till träning och hur hon ska kunna komma tillbaks till en kropp som fungerar precis som hon önskar att den ska.

De kvinnor som kejsarsnittats kan behöva samma rehabprocess, men med något annat innehåll.

Att överbehandla är en annan sak

Att överbehandla är att göra onödiga saker inom vården, som patienten lätt skulle kunna göra själv. Överbehandling kan vara att slarva med skattemedel och strössla med vårdgivartid till patienter som inte behöver. Jag vet naturligtvis att det finns födande som inte hade behövt en massa besök hos fysioterapeut efter sin graviditet. Men om en kvinna inte anser sig behöva det någon fysio-hjälp men går tillbaks till jättetung träning inom två månader efter förlossningen och sedan får ett framfall? Hade hon inte behövt det ändå? Några enstaka besök förebyggande hos fysioterapeut kan alla gånger vara mer kostnadseffektivt.  Jag tänker att det vore bättre att erbjuda alla kvinnor fysioterapi postpartum, med den självklara rätten att tacka nej.

Frankrike som föredömligt exempel

I Frankrike ingår fysioterapi i det allmänna mödrasvårdsprogrammet, upp till 10 besök postpartum. Vi har en åldrande befolkning, och kvinnor har högre krav på att vara mer fysiskt aktiva nu är förr. Det kommer bara eskalera vad gäller framfalls-, inkontinens- och bäckenbottenkirurgi framöver. Jag hävdar att det inte på något sätt kan vara att överbehandla kvinnor att ge dem förebyggande och behandlande fysioterapi postpartum!

Vidare läsning på Bakingbabies: En mödravårdsdröm

Sommarinlägg – om oss och vårt vardagspussel

För att ge oss själva lite semester fyller vi ut med lite lättsamma inlägg så här mot slutet av sommaren. Vi fick in ett gäng frågor på instagram om oss, så här kommer svar på några av dem.

Hur är det att vara hundägare och ha tre barn?

När barnen började be om att få ett djur sa både jag och Joseph spontant nej. Vi har ganska fullt upp i livet och hade inte ett önskemål om att få ytterligare måsten och borden i livet. Sen kom Elda (mer om hur det gick till nedan) och landade PERFEKT i vårt liv.

Hon om till oss medan pandemin fortfarande pågick och det alltid var någon som jobbade hemma. Tack vare det var det NOLL omställning mellan att inte ha hund och att plötsligt ha det. Vi ska ändå lämna barn, hämta barn, få iväg barn till fritidsaktiviteter osv. Förutom en liten tur vid lunch så var det ingen annan promenad som tillkom som inte redan fanns i vårt vardagspussel, i princip. Det är nästan alltid någon av oss som är ute och springer eller tränar medan barnen är på fritidsaktiviteter, så Elda har bara fått hänga på i rutinerna som fanns sen tidigare.

Sedan återgången till att jobba på jobb har vi fått pussla lite mer med att se till att Elda inte får för långa dagar ensam hemma, men nu har vi också så stora barn att vi också kan be dem om hjälp om det krisar.

Hur funkar vardagsruljansen med tre barn?

Första somrarna med tre barn var eländiga. Vi båda var helt slut efter semestern och ledigheten hade innehållit NOLL procent vila. Nu frågade ni om vardagsruljansen, så ska inte berätta så jättemycket mer om sommarsemestrarna, men ville bara nämna det eftersom vi kanske annars kan verka rätt stabila. Våra barn är nu 10, 8 och 3,5 och de två stora är rätt självständiga. Det är så pass stora nu att de ganska ofta sätter sig och läser eller gör något annat lugnt. När de var yngre hade vi INGA lugna stunder, våra barn har i princip aldrig lekt ensamma utan att slåss och har heller aldrig ritat eller pysslat stillsamt. Waldo kan ibland leka med brorsorna, men säger annars mest ”Jag behöver en vuxen!” och vill då lägga rabarber på en förälder för att leka inne på hans rum. Det blir ganska osmidigt om det bara är en förälder hemma och denne borde laga mat eller fixa med något annat. Waldo är inte heller den som accepterar ett nej… Det innebär att vi oftast gör alla vuxen/måste-saker efter att barnen har somnat eller medan de kollar på TV.

Elda

Elda fyller 6 år i höst och är en jaktgolden. Hon är uppvuxen på Eldflammans Kennel som min kollega Emma driver och var till en början en lovande tävlings- och avelshund. Sen visade det sig att Elda har pålagringar på en armbågsled och att hon inte håller för varken tävling eller avel. När kenneln skulle utökas med två nya valpar fick Elda tillfälligt flytta hem till oss. Elda älskar allt och alla, förutom just ohängda valpar. Efter att Elda bott hos oss i lite över ett halvår fick vi frågan om vi ville köpa henne och vi sa såklart ja. Hon är den perfekta familjemedlemmen vi inte visste att vi saknade. Elda är sjukt väluppfostrad och är som en sval, lugn och fin dam i temperamentet. Hon älskar barnen och har ett sjätte sinne för om de är krassliga. Hon ger oss så mycket glädje och gos!

Hur gör ni för att jonglera jobb ni tycker om med familj, intressen, vänner och ta hand om er själva?

Superbra fråga! Joseph har ett ganska flexibelt jobb och jag är egenföretagare. Dagar jag träffar patienter är jag väldigt icke-flexibel, men jag har också dagar då jag bara jobbar hemifrån och skriver exempelvis. Detta tillsammans gör att vi har ganska lätt att jonglera jobb och andra måsten som dyker upp. VAB har vi bestämda dagar för, dyker det upp så vet vi i regel alltid innan vem som ska ställa om eller ställa in.

Vi äter i regel alltid middag ihop hela familjen och har på så vis en fast punkt för familjesammanhållningen. Därtill har vi hundpromenader och lottarbete, som också är saker som alla är med på men i olika konstellationer. Vi har familjen, träning och matlagning som våra stora intressen, så det är inte så svårt att kombinera.

Vänner har vi både i gemensamma och sådana som vi bäst och mest träffar ensamma. De vänner vi träffar ensamma kräver ofta lite mer planering av typen ”kan jag vara iväg hemifrån onsdag nästa vecka?” Våra gemensamma vänner som har barn i samma ålder träffar vi väldigt sällan, för det är så meckigt med att hinna/vara friska vid samma tidpunkter. Men vi hörs och hoppas på bättre tider framåt. Sen har vi vänner med äldre barn och dem träffar vi oftare, för de är mer flexibla och inte lika ofta sjuka, haha.

För min del är att ”ta hand om mig själv” att ge mig själv andrum och tid för eftertanke. Där är Elda perfekt, jag löser det mest av återhämtning genom hundpromenader. Jag är mer introvert än extrovert men hämtar också oändligt mycket energi från samtal och middagar med vänner. Joseph har kolonilotten som både intresse och andningshål.

Hur motiverar du dig själv, peppar vid motgångar osv?

Jag tror inte att det märks så mycket på sociala medier men jag har i perioder ganska mycket ångest. Under höst och vår gick jag på terapi, det har jag gjort i flera omgångar i livet. Nu handlar det inte om att peppa mig själv – men jag vill nyansera bilden. Vi glider inte runt och har det lätt och bra alltid. Jag har dock lyxen att vara egenföretagare och ganska mycket kunna styra mitt arbete till att göra saker som jag i grunden är motiverad för. Vid dippar, depp eller motgångar pratar jag med vänner. Jag har några olika vänner jag har mer eller mindre pågående chattar med där jag är trygg att jag när som helst kan spy ur mig gnäll, klag eller ångestrapporter.

Sen har jag vissa saker jag gör för att ta en paus från min ständigt malande hjärna. Ibland är det mobilspel och ibland är det att djupdyka i någon specifik tråd på flashback.

Sommarinlägg – om oss och vårt vardagspusslet

Det här var svar på några frågor ni hade. Ställ gärna fler så svarar vi vid tillfälle!

Sommarinlägg – om vårt matprojekt

Barnens sommarlov fortgår och tiden för att skriva nya blogginlägg är knapp. Därför besvarar vi nu frågor som vi fått in via instagram, om oss och vår familj. Följ oss där om du inte redan gör det!

Hur kom ni på idén att äta er jorden runt?

När våra två äldsta barn var mindre bodde vi på Södermalm och hade ingen egen bil. Precis då började det komma olika företag där man kunde göra sin storhandling på nätet och få hemkörning. Succé! Bara det att vi ganska snabbt insåg, att utan en gedigen matplanering fick vi inte hem någonting som faktiskt gick att komponera ihop vettiga måltider av. Vi var annars vana att gå i butik och köpa saker efter inspiration. På nätet blev det inte alls samma sak. Efter några veckor insåg vi också att den tenderade att hamna samma saker på den där veckoplaneringen, vecka efter vecka. Så mycket ny inspiration hade vi inte!

Vi kom då på att det var enklare att få inspiration till veckans rätter om vi googlade recept efter ett visst tema. Det började med att vi åt koreansk mat en vecka. Och det var ju rena rama smakhimlen! Efter det var vi fast!

Hur hittar ni recept?

Vi försöker att ha en kycklingrätt, en kötträtt, en pannkaksrätt, en pastarätt, en soppa, en fiskrätt och några vegetariska rätter varje vecka. Så vi googlar helt enkelt Land+recipes+pasta/soup/vegetarian osv och scrollar igenom sökresultaten. Vi sållar bort recept som innehåller råvaror som är omöjliga att få tag på, inälvsmat eller saker som vi av erfarenhet vet att absolut inte går hem hos oss. Vissa länder ger hela, fulla, matveckor med mat för 7 dagar. Andra länder kommer hamna på typ två recept. Det är olika.

Våra bästa recept från olika länder

Det finns lite olika recept som landat oerhört väl hos oss och i våra magar.

Lamb Surbiyaan från Somalia är en risrätt som vi ÄLSKADE hela familjen.

Återkommande är att vi gillar ris-rätter, så denna kycklingbirjani från Pakistan var också en favorit. Denna kycklingcurry från Bangladesh var också väldigt god.

Ett recept som vi faktiskt återkommit till flera gånger är dessa färöiska våfflor (vaflur).

Dessa indiska bröd har också blivit en återkommande favorit.

Grillat fläskkött med granatäpple från Georgien är också en supergod rätt.

Crab dip från amerikanska södern tar vi med varje år på storfamiljens skaldjursätar-fest.

Portugisiska frukostmuffins bjuder vi på varje gång vi bjuder på brunch eller afternoon tea, det är en MAGISK liten sak.

Min favoritmat från alla länder har dock varit nepalesiska Momos. Dessa lagade vi första gången 2017 och då var våra äldsta barn 3 och 5 år gamla. De uppskattade verkligen inte dessa momos då. För någon månad sedan gjorde vi buthanska momos och nu ÄLSKADE de stora barnen dem med. Men Waldo, 3,5 år, tyckte inte om. Vill också tillägga att de nepaletiska är godare än de buthanska…

Koreanska risbollar med omelett var en av de maträtter som kickade igång hela mat-projektet.

Toad in the hole är en konstig brittisk rätt som vi faktiskt gör då och då. Den är ändå god i all sin enkelhet.

Barnens matfavoriter

Vilka rätter gillar barnen? Jag antar att våra barn egentligen är som barn är mest, och gillar mat som smakar bekant. Vår vanliga matkultur är någonslags mix av svensk och lankesisk och som en följd av detta så gillar våra barn rätter med pasta eller ris allra bäst. Vill man göra dem riktigt glada så är ris och kycklingcurry en vinnare, eller en pastarätt med en ganska snäll sås. Vi försöker ju också göra pannkakor från alla länder som har något som kan liknas vid en pannkaka, och det går också alltid hem.

Som många andra svenska små barn så gillar de inte heller ”blandad mat”, de vill ha matens olika beståndsdelar så att de är tydligt separerade. Kolhydrater för sig, sås för sig, grönsaker för sig. Ett stående skämt i får familj är barnens hat mot gulasch.

Sommarinlägg – om vårt matprojekt

Är det något mer ni undrar om vårt matprojekt? Fråga på! =)

Sommarinlägg – vår relation till Sri Lanka

Innan sommarledigheten öppnade vi upp för frågor om oss, på Instagram. Några av de frågorna som kom in gällde Sri Lanka. Ni som följer oss där vet att vi då och då nämner Sri Lanka.

Joseph är halv-lankes

Josephs nu avlidne pappa var sri lankes och kom till Sverige på 70-talet och gifte sig med Josephs mamma. Sedan bodde de på Sri Lanka stora delar av Josephs barndom, och flyttade slutgiltigt hem när Joseph skulle börja högstadiet. Detta är anledningen till att Joseph pratar engelska med våra barn och detta är anledningen till att vi reser till Sri Lanka så ofta vi har råd och möjlighet.

Historia och nutid

Sri Lanka är en paradis-ö med långa sandstränder, palmer, rent vatten, vackert väder och trevliga människor. Men det är också ett land som fram hade inbördeskrig mellan 1983 och 2009. I alla lugna perioder har landet försökt etablera sig som turistresmål, eftersom det turism är en stor och viktig inkomstkälla. 2005 kom tsunamin och hade förödande konsekvenser för ett redan fattigt land. Efter det har det varit ett terrorattentat, en pandemi och nu en pågående ekonomisk och politisk kris som har slagit otroligt hårt mot landet.

Inflationen har skenat och landet är så pass djupt skuldsatt att IMF har nekat ytterligare lån. De två stora orsakerna är utebliven turism under pandemin, men också att politikerna har misskött landets finanser. De fattiga i landet lever nästan uteslutande på linser och ris, och under en period ökade priserna på dessa varor med 90 %. Många familjer äter färre måltider om dagen, för att minska utgifterna och landet har akut brist på många läkemedel. Bakgrunden till detta är att man under 2021 tvingade fram en alldeles för snabb omställning till ekologiskt jordbruk, utan att det fanns hållbara alternativa lösningar tillgängliga för bönderna. Det är sedan årets början pågående protester i huvudstaden Colombo. Prostesterna har i huvudsak har varit fredliga. Men läget är osäkert och UD avråder från resor till Sri Lanka för tillfället.

Vänner och släkt

Det är en oerhört tuff tid, och de som har de allra tuffast har vi inte ens möjlighet att hålla kontakt med. Det verkar som att de flesta av våra vänner och släktingar i alla fall har sina jobb kvar, även om inflationen gör att lönen knappt räcker till någonting.

Våra Sri Lanka-tips

När läget stabiliseras är det alltså i princip en god gärning att planera en turistresa till Sri Lanka. De behöver inkomsterna!

Spridda Sri Lanka tips

Här finns tips om badorten Hikkaduwa

Här finns tips om staden Kandy (där Joseph är uppvuxen)

Tips om sri lankesisk mat

Samlingsinlägg om bäckenets rörlighet

Det här är ett samlingsinlägg om bäckenets rörlighet och det är kanske det nördigaste samlingsinlägget som världen har skådat. Det handlar om bäckenet som sådant, om bäckenhalvornas rörlighet, om smärtor och om bäckenets rörlighet i relation till födande. Det här är inte ett inlägg för ”halvintresserade”, det här är ett inlägg för yrkespersoner eller andra som är sjukligt insatta i ämnet bäckenet, haha. Det här är ett ämne jag återkommer till då och då, eftersom det finns så sjukt mycket svårdödade myter och missuppfattningar om ämnet.

Samlade inlägg om bäckenet rörlighet:

Du har inte ett roterat bäcken

Höftböjarmuskeln under graviditet och förlossning

Fyrfotastående vid skulderdystoci

Roterat bäcken

Bäckenrörelser och förlossning

Du har inte ett instabilt bäcken

Kan höftrotation öppna bäckenet?

Funkar spinning babies?

Bäckenet och förlossning

Finns det evidens för spinning babies?

Samlingsinlägg om bäckenets rörlighet

Har du någon fråga eller fundering du inte fått svar på trots läsningen här kan du ställa den i kommentarsfältet. Då kanske frågan får ett svar i ett nytt inlägg till hösten.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Samlingsinlägg om kejsarsnitt

Det här är ett samlingsinlägg om kejsarsnitt och om rehabinsatser inför och efter kejsarsnitt.

Ska du genomgå ett kejsarsnitt vill jag också rekommendera webbföreläsningen Kejsarsnittsskolan som du hittar om du scrollar ganska långt ner på den här sidan.

Samlade inlägg om kejsarsnitt

Fysioterapi vid kejsarsnitt

11 råd för dig som ska kejsarsnittas

Rätt ska vara rätt om kejsarsnittsrisk

Knäböj, utfall och planka efter kejsarsnitt

Beröringssmärta efter snitt

Ont i magen länge efter kejsarsnitt

Muskelsmärtor efter kejsarsnitt

Restriktioner efter operation

Stramande ärr

Sammanväxningar efter kejsarsnitt

Ärrmassage efter kejsarsnitt

Rehab efter kejsarsnitt – en serie inlägg

Samlingsinlägg om kejsarsnitt

Har du, utöver vad du hittat här i samlingsinlägget om kejsarsnitt, frågor som du inte fått svar på? Ställ frågan i kommentarsfältet så får din fråga kanske svar i ett eget inlägg till hösten!

Tips!

Ska du genomgå eller har du nyligen genomgått ett kejsarsnitt vill jag också tipsa om webbkursen om träning efter kejsarsnitt. Det är en åtta månader lång rehab/träningskurs som vägleder dig från den allra första rehaben och åter till ”riktig träning”.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Samlingsinlägg om diastaser

Det här är ett samlingsinlägg om diastaser, magmuskeldelningar. Här finns information, i de flesta fall med vetenskapliga referenser. Välkommen att läsa vidare och klicka dig runt bland länkarna här nedan!

Samlade inlägg om diastaser:

Diastas, information och rörelserädsla

Diastasnytt

Vad är normalt? Om magspänning.

Träning efter diastasoperation

Tarmrörelser och diastas

Spänning i linea alba

Allt du behöver veta om diastaser

Nytt om magmuskeldelningar

Träning vid magmuskeldelning, har alla haft fel?

En serie inlägg om magmuskeldelningar

Samlingsinlägg om diastaser

Hittar du, trots eget letande och läsande, inte svar på en fråga får du gärna ställa en fråga i kommentarsfältet. Då kan det hända att den frågan besvaras i ett eget inlägg framåt hösten.

Tips!

Jag har ingen egen webbkurs specifik för diastas (men en för rehab efter diastasoperation!), men alla träningskurser är anpassade även för dig med diastas. Tanken är att de successivt stegrade träningsprogrammen ska hjälpa dig att stärka dina magmuskler och minska dina symtom även av en diastas. Använd gärna kommentarsfältet om du har frågor om webbkurserna!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Samlingsinlägg om levatorskador

Det här är ett samlingsinlägg om levatorskador. Om du vill läsa de mest grundläggande texterna rekommenderar jag att du börjar längst ner i listan och tar dig uppåt successivt. Ju nyare texter, desto mer avancerade brukar de ha blivit.

Levatorskada eller inte, är det svartvitt?

Levatorskada och orgasm

Behöver man diagnostisera levatorskador?

En serie om bäckenbotten och träning

Vågar jag träna med levatorskada?

Att acceptera en levatorskada

Nutid och framtid – operation av levatorskador

Kan en levatorskada läka?

Svanskotesmärta på grund av levatorskada

Levatorskada och ländryggssmärta

Bäckenbottenfunktion vid levatorskada

Levatorskada och ny graviditet

En serie om levatorskador

Grunderna om skador på levator ani

Samlingsinlägg om levatorskador

Hittar du, trots eget letande och läsande, inte svar på en fråga får du gärna ställa en fråga i kommentarsfältet. Då kan det hända att den frågan besvaras i ett eget inlägg framåt hösten.

Tips

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Samlingsinlägg om träning under graviditet

Här nedan listas ett gäng inlägg som berör träning och graviditet. Här på bakingbabies finns utöver dessa ett stort antal inlägg om olika sorters smärtor och besvär som kan uppstå under graviditet. Använd sökfunktionen om du letar efter något speciellt. Här nedan finns texter om kroppens anpassning under graviditet, om hjärta, kärl och blod. Här tankar om träning vid vissa vanliga tillstånd.

För bäckenbottenträning vill vi också tipsa om appen TÄT som för många är bra att börja med redan under graviditet. Är du osäker på om du kniper rätt kan du besöka en fysioterapeut eller be dina barnmorska om hjälp att kolla din bäckenbotten.

Hoppas du hittar något intressant att läsa här nedan!

Samling av inlägg om träning under graviditet:

Hjärta och blodmängd under graviditet

Bäckenbottenträning under graviditet

Vad gör graviditeten med bäckenbotten?

Smärta i bröstrygg och bröstkorg under graviditet

Hjärt- och kärlpåverkan under graviditet

Graviditetsdiabetes och träning

Träning under graviditet

Kroppen och tvillinggraviditeter

Huvudvärk under graviditet

Konditionsträningsalternativ under graviditet

Ländryggssmärta under graviditet

 Förebygga bäckensmärta under graviditet

 Smärta från magmuskeldelning under graviditet

 Ischias under graviditet

 Träning för överviktiga gravidia

 Träna mage och rygg under graviditet

 Att träna för två – vad vi vet om gravidträning

Samlingsinlägg om träning under graviditet

Hittar du trots eget letande och läsande genom länkarna i detta samlingsinlägg om träning under graviditet, inte svar på en fundering du har får du gärna ställa en fråga i kommentarsfältet. Då kan det hända att den frågan besvaras i ett eget inlägg framåt hösten.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!
Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.