Andning som avslappning

Andning som avslappning i bäckenbottensammanhang har två separata funktioner.

Det ena handlar om själva andningen. Andningen är ett kropps-specifikt ”ankare” för våra tankar och vårt mående. Om du är stressad, har ont eller har ångest är just andningen ett bra fokusområde som kan få dig att känna dig trygg och lugn.

Just för bäckenbotten har andningen också en specifik uppgift – nedåtrörelse. När bäckenbotten blir för spänd hålls den ”knipen” och väldigt högt hållen. När du fyller bröstkorgen med luft och andas djupt ner mot magen kommer bukinnehållet orsaka en liten stretch för bäckenbotten nedåt. Den kan ibland kännas just så, som en stretch. Det kan vara lite obehagligt, om man inte riktigt förstår varför. Med tiden kan också andningen bli en betingning som hjälper dig att slå på generell avslappning i kroppen, men också specifik avslappning i bäckenbotten.

Andningsövningar är egentligen ingen metod för avslappning. Avslappningen sker när du ”slår på” muskelavslappning istället för att mer eller mindre omedvetet hålla en muskelspänning. Andningen är alltså bara en väg dit.

Är du spänd i bäckenbotten kan det innebära att du även är spänd i andra musklerna i bålen, ofta är även andningsmuskeln diafragma involverad. Därför är det bra att träna avslappning genom andning, för att koordinera andningen med bäckenbottenavslappningen. Ofta går vi omkring och drar in magen, för att göra oss smalare eller för att stabilisera ryggen. Detta kan leda till en konstant överspänning i magens nedre delar, och detta kan ha ett samband med överspänd bäckenbotten. 

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *