Forskning om religion visar på att religiösa människors moraliska övertygelser är medvetet eller omedvetet strategiskt utformade för att förklara världen och att hjälpa de troende att lösa livets grundläggande utmaningar. I vissa länder tror nästan 100% av medborgarna att religion är nödvändig för moral, över huvud taget. Många religiösa moraliska föreskrifter gynnar också individer, relationer och samhällen genom att gå hand i hand med generell lagstiftning. Det kan handla om förbud mot stöld, förbud mot överdrivna ilskeuttryck och engagemang för fattiga.
Man kan undra hur religion och sexualitet hänger ihop. Men när man läser in sig på ämnet inser man att det är svårt att skilja religion och sex åt. Alla de stora världsreligionerna innehåller beskrivningar om sexualitet – vad som är bra och dålig sexualitet och hur kvinnor och män ska hantera sin sexualitet. Många av våra normer och värderingar om sexualitet har faktiskt påverkats av religiösa övertygelser. Enligt forskning kan detta delvis kan förklaras av det reproduktiva syftet med sex. Religion kan fungera som en social signal om att man är beredd att vara trogen och önskar en långvarig relation. De flesta religioner har uppfattningar om vad som är korrekt beteende vad gäller sex före äktenskapet, äktenskapsbrott, homosexualitet osv. Sexualiteten beskrivs ofta som något gott om den används på rätt sätt. Att sexualiteten regleras handlar ofta om att skydda människorna från den onda driften. De flesta religioner har också ett system för att få individer som inte följer normerna och reglerna att känna skuld och skam, ibland till och med rädsla för straff (här eller i livet efter detta). I kulturer där sexuell renhet betonas är det inte bara ledares ord som reglerar, det kan också handla om att exempelvis ungdomar håller koll på varandra. Hur man ser på sexualiteten blir i många sammanhang en gräns mellan dem i gruppen och de andra i samhället runtomkring.
Inom alla religioner, så också inom kristendomen, finns det flera sätt att möta hur det moderna samhället påverkar vår sexualitet. Det finns riktningar som menar att den etiska kärnan är viktigast och att man kan behöva tolka skrifternas beskrivningar av sex utifrån den kontext vi lever i nu. Den typ av tolkning som vi mest hänvisar till när vi talar om renhetskultur är den bokstavstroende. Den tolkning där det är viktigt att leva precis så som skrifterna säger. Inom kristendomen är Bibeln rättesnöret.
Monogami är viktigt i bland annat kristendomen. Äktenskapet mellan man och kvinna beskrivs som heligt och som en bild på relationen mellan Gud och människa. Syftet är också reproduktion. Sett över världen har religiösa människor ofta större familjer och fler barn jämfört med icke-religiösa. Värderingar om att det är pappan som ska försörja familjen har spelat roll för att minska barnadödligheten. Forskning visar också på fördelar med monogami så som att monogama män generellt sätt är mindre benägna att engagera sig i kriminella aktiviteter och antisocialt beteende. Tyvärr finns det också nackdelar med tydlig norm/regelstruktur kring sex. Att leva i ett sammanhang där det är viktigt att följa reglerna medför tyvärr risker med låga kunskaper om sex och preventivmedelsanvändning. Att ha normer är en sak men det betyder inte att alla följer dem. Ofrivilliga graviditeter och spridning av HIV/AIDS är en allvarlig effekt av att endast lära ut avhållsamhet. Kunskap är viktigt för att kunna ta hand om sin egna sexuella hälsa. Oavsett om man väljer att ha sex som ungdom eller om man vill vänta med sex till äktenskapet.
En annan negativ effekt av renhetskultur är att strikt religiösa människor fördömer moraliska överträdelser hårdare än mindre religiösa människor. Även om sexuella relationer utan äktenskap är allmänt accepterade över hela världen, finns det fortfarande sociala, religiösa och kulturella grupperingar som fortsätter att betrakta oskuld som ett mått på kvinnors värde. Även om de sexuella reglerna omfattar både män och kvinnor är stigmatiseringen ofta hårdare mot kvinnor.
Mycket av detta handlar om makt och en patriarkal struktur. Något som också finns i samhället oavsett religion. Men det patriarkala är en viktig aspekt av renhetskulturen och visar sig ofta i hur olika man behandlar män och kvinnor som på något sätt ”ertappats” med sexuell omoral. Det visar sig också i hur man pratar om onani. Det är något som kan råka hända män, men de ska försöka att stå emot. Kvinnors onani är ofta helt onämnbart och otänkbart. Orgasmglappet mellan män och kvinnor är i generell befolkning så att 95 % av alla män i en heterosexuell relation fick orgasm senast de hade sex, jämfört med 65 % av alla kvinnor. I konservativt kristna äktenskap är orgasmglappet större, där uppger 48 % av kvinnorna att de fick orgasm vid senaste sexet. I en patriarkal religiös kontext kan man också se att man tolkar sina religiösa skrifter så att det blir en förväntning på kvinnan att tillfredsställa sin man. Könsroller och förväntningar på kvinnor respektive män, och partners olika krav på varandra är på inget sätt unikt för religiösa. Det är inte en särskild religiös problematik, den är ofta patriarkal och misogyn. Det är en generellt rådande uppfattning om att män har rätt till sex och att kvinnor är ålagda att erbjuda män sex. På ett sätt kan man inte helt särskilja renhetskultur från förtryck av kvinnor. Oavsett livsåskådning så har män genomgående rätt till kvinnors kroppar och sexualitet, men om man använder sin religiösa övertygelse för att utöva makt på detta område blir det extra destruktivt. Det är naturligt och helt okej att ens religiösa övertygelse påverkar etiken för hur man hanterar sin sexualitet och sina relationer. Men det blir fel när man använder religion för att utöva makt över någon annans sexliv. Därför är det viktigt med kunskap och reflektion över hur samhälle, religion och kultur påverkar oss, våra känslor och vår sexualitet.