Hårdare och kraftigare knip då?

Du kan vänta några veckor med kraftigare/hårdare knip. Och riktigt hårda kraft-knip tycker jag att du kan göra när det gått ganska lång tid, när det gått kanske två månader.

Vad gäller buktande slidväggar efter graviditeter får många även här rådet att jobba med bäckenbottenträning. Detta grundas på tanken att en stark bäckenbotten har potential att lyfta upp det som buktar så att symtomen blir något mindre. Bäckenbottenträning kommer dock inte fixa eller laga ett riktigt framfall. Efter en förlossning kan kroppen själv ”läka ut” en slidväggsbuktning och bäckenbottenträning kan ge lite skjuts i den återhämtningen.

Om korrekt utförd och väl doserad knipträning inte gett önskat resultat på 3–6 månader ska du börja vara en krånglig patient och be om vidare undersökning och åtgärder.

Att knipträna handlar om att träna upp musklerna längst ner i bäckenet, de som lyfter upp urinblåsa, livmoder och tarm och allt annat bukinnehåll. När allt är optimalt fungerar dessa muskler helt på egen hand utan din medvetna inblandning. Därför kan det vara svårt att viljemässigt hitta och aktivera dessa i början. Rekommendationen är därför att du börjar knipträning i liggande, för att lättare kunna känna in vad som händer i kroppen. När du hållit i bäckenbottenträning i 3-6 månader och den gett goda resultat kan du dra ner på den, för att senare i livet återta den om bäckenbottenskulle behöva det.