Hur gick kejsarsnittet till?

Inför snittet fick du troligen en ryggbedövning som bedövade dig från midjan och nedåt. Om det var tidsbrist sövdes du kanske istället eftersom det tar för lång tid att sätta en ryggbedövmning.

Strax innan ingreppet rakade de troligen av den översta randen av könshår för att inte få något hår i själva själva snittområdet. Du fick också en kateter för urin. När bedövningen tagit helt tvättade de magen mycket noggrant med bakteriedödande medel. Sedan skar läkaren ett snitt genom hudlagret. Under huden finns fettvävnaden och under denna finns en glansig yta av fascia, senvävnad. Fettvävnaden tar man undan tills man att friställt fascians yta, och där skär man ett nytt snitt. Under denna ser man den raka bukmuskeln (rectus abdominis) och de två muskelbukarna på höger och vänster sida separeras sedan med fingrarna. De är smidiga och böjliga och hölls sedan isär med hakar. Nästa lager kallas peritoneum och är bukhålans inre vägg. Detta lager skar man också igenom och under detta har du ett tunt nästa genomskinligt lager som skyddar tarmen. När läkaren hade kommit såhär långt har de nått urinblåsan, och den behöver petas undan och hålls borta. För nu hade operatören nått livmodern. När livmodern öppnades med ett nytt snitt hade de nått ner till barnet!

Medan fortsatta kontroller av dig och första skötseln av barnet pågick på din sida fortsatte läkaren nu med efterarbetet. Livmodern syr man igen med självupplösande tråd som försvinner inom någon månad. Sedan sydde läkaren sin väg uppåt genom buken igen.

Utan komplikationer tar hela ingreppet ungefär 30 minuter och totalt sett handlar det om 6-7 olika lager som snittas eller säras på. Tiden det tar att öppna och ta ut bebisen är mycket kortare än tiden det tar att lager för lager sy ihop allting igen.