Knipa när jag tränar?

Det ”automagiska” svaret från bäckenbotten handlar om belastning. När kroppen ska belasta ryggraden kommer bäckenbotten, buk- och ryggmusklerna dras samman för att stödja ryggraden. Nu menar jag alltså inte bara typ ”ryggträning”, utan alla rörelser som vi utför kommer fortplantas och hamna i kroppens rörelsecentrum. Dvs inuti magen mellan navel och ryggrad.

Vid en svag eller skadad bäckenbotten kan alltså automatiken vara nedsatt så att bäckenbotten ger ett alldeles för ”mesigt” svar. Vid en överspänd bäckenbotten är bäckenbotten redan upptagen med att spännas, och har kanske inget extra att ge.

Ska man inte spänna alls då? Jag har många patienter där jag tar bort råden om att knipa extra vid träning, lyft och belastning. För de har inget ytterligare att knipa med, de kniper redan i sitt grundläge. Om de försöker härkar bara spänningen ihop sig ännu mer och de får ökade besvär efteråt. Men för vissa kommer den utmattning som extra knip vid lyft och belastning trötta ut bäckenbotten så att den sänks. Då kan individen ha något lättare att hitta en avslappning och reglera spänningen. Jag tänker alltså inte att du ska aktivt tänka att du ska slappna av i bäckenbotten under träning/belastning. Men du kan alltså behöva avstå från att spänna extra. Du bör också försöka aktivt slappna av i bäckenbotten all annan tid när du inte behöver den där extra kraften från bäckenbotten.