Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Får jag sova på rygg som gravid?

Får jag sova på rygg som gravid?

Får jag sova på rygg som gravid?

Gravida kvinnor och ryggläge

Får jag sova på rygg som gravid? Att hitta en bekväm sovposition för en höggravid kvinna är svårt. Lider hon dessutom av bäckensmärta eller någon annan värk kan nätterna bli en enda lång plåga. Utöver det svåra med att överhuvudtaget hitta en bekväm ställning att sova i,  finns ytterligare en aspekt att ta till sig i sammanhanget. Många gravida kvinnor avråds från att sova på rygg på grund av risken av vena cava-syndrom. Jag hade en patient i veckan som blivit så uppskrämd av sin barnmorska gällande det här med att gravida inte bör sova på rygg, att hon nu fått svårt att sova överhuvudtaget. Det är ju absolut inget bra.

Hur ryggläge påverkar

När en gravid kvinna ligger på rygg kan trycket från magen pressa på de stora venerna som leder tillbaks blod till hjärtat. På så sätt kan liter per minut-volymen minska, och innebära risk för syrebrist för både mamma och barn. Det är blodkärlet ”inferior vena cava” som drabbas av en kompression av livmoderns tyngd. Därför säger man av tradition att ryggliggande ska undvikas både vad gäller vila och träning från och med början av andra trimestern.

Hur känns det

Symtomen på vena cava syndrom är yrsel, illamående, ångestkänslor och ett intensivt behov av att byta ställning och böja på knäna. Vena cava-syndrom infaller oftast under graviditetens sista två delar. Ingen kan egentligen säga hur vanligt förekommande besvären är. Det sker inte ofta, men tillräckligt för att vara känt i medicinsk litteratur. Trycket på blodkärlen orsakar ett blodtrycksfall så stort att kvinnan svimmar på grund av för låg syrehalt i hjärnan. Oftast varnar kvinnans kropp innan något farligt sker, men om kvinnan får för låg syrenivå under en tid, kommer även fostret drabbas. Någon siffra jag sett är att detta i allra flesta fall bara drabbar kvinnor efter vecka 36, men alltså extremt sällan i stort.

Är det farligt?

Får jag sova på rygg som gravid?

Jag tror att det finns oändligt antal med gravida kvinnor som sover tidvis på rygg och problem med detta är extremt ovanligt. Dock hittade jag en studie från modern tid  där en gravid kvinna somnade på rygg och avled i sömnen. Kvinnan var 41 år gammal, led av fetma med ett BMI på 38 innan graviditeten och BMI 43 under graviditeten. På henne gjordes en obduktion. Då sågs en hjärtförstoring och en mycket stor och tung livmoder. Det finns EN sådan studie. Men ändå. Jag har nu läst den och informationen lämnar mig inte oberörd.

De flesta har troligen ett inbyggt skydd

Det tros att flertalet kvinnor är skyddade från vena cava syndrom genom att blodet kan ta andra småkärl på vägen tillbaka till hjärtat. En annan orsak till att vissa kvinna inte kan drabbas är den så kallade”baroreflexen”. Baroreflexen reglerar blodtrycket vid bland annat kroppslägesförändringar. Dessa två inom-kroppsliga egenskaper verkar skyddande. Den gravida kvinnan vet ofta om ifall hon tål ryggliggande läge dåligt och känner instinktivt när det är läge att byta position. Det gemene gravida kvinna behöver veta om är att ryggliggande känns obekvämt bör hon undvika det. Risken att drabbas av vena cava-syndrom verkar vara väldigt, väldigt liten. En skyddande faktor verkar också vara att gå på toaletten minst en gång per natt (alltså att gå upp och röra på sig lite). Tycker inte att någon ska oroa sig mycket för detta. Kanske att det ändå bör göras känt att  gravida kvinnor och speciellt gravida kvinnor med fetma och övervikt bör undvika långvarigt  ryggliggande och istället sova och vila på sida.

Min egen erfarenhet

Jag själv har erfarenhet av vena cava. Jag svimmade ryggliggandes under ett tillväxtultraljud. Då var jag höggravid och låg på en hård brits, med ett litet tryck från ultraljudet på magen. I samma graviditetsvecka och även senare hade jag inte hade något som helst problem att sova lite på rygg i min säng. Där resonerar jag att trycket på magen måste öka om underlaget kvinnan ligger på är hårt, i en mjuk säng fördelas det naturligtvis annorlunda.
Men är dessa tankar något jag vågar hävda för andra? Jag vet inte. Du som gravid kvinna bör nog ändå få information om riskerna på ett sansat sätt, och sedan ta ställning för dig själv – graviditetsvecka för vecka.

Får jag sova på rygg som gravid?

Så länge du inte mår dåligt av det brukar det inte vara något problem. Har du några individuella omständigheter som gör att du sover ovanligt djupt eller om du har ett mycket högt BMI bör du kanske undvika ryggläge mer än andra.

En ny omskriven studien från Storbritannien

I en nypublicerad studie från Storbritannien har man gjort en enkät- och intervjustudie med 291 kvinnor som hade ett dödfött barn och 733 kvinnor som fött levande barn. I denna studie sågs ett samband mellan den position som kvinnan uppgav att hon intog när hon gick till sängs och risken att barnet dog i magen. Bland de foster som avled kunde 3.7 % av dessa dödsfall efter graviditetsvecka 28 kopplas till att modern somnade på rygg. Utifrån denna studie kommer följande råd:

 • Somna på sida
 • Gå tillbaks till sidliggande efter att du har vaknat till på natten
 • Ligga på sida och vila på dagen

Råden betyder inte att du behöver vara rädd för att hamna på rygg omedvetet när du sover. Du kan byta position tillbaks till sidliggande när du vaknar till nästa gång.

Referenser:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

24 kommentarer till “Får jag sova på rygg som gravid?”

 1. Tänker man helt platt ryggliggande då? Kan ju ta mig som exempel men jag låg ofta på rygg, typ i soffan o sängen, men med kudde under huvudet och då blir det ju inte helplatt. Och även ryggliggande övningar på gymmet tills slutet av graviditeten, där låg jag både platt och hårt. Hade ju ingen jättekula (men stor bebis). Men jag resonerade så att om jag får ökat tryck på vena cava får jag ju en “varning” tex yrsel, illamående eller obehagskänsla och därför tänkte jag att det var lugnt. Vet att jag tänkte på det men ändå tänkte att det inte var någon fara i och med att jag aldrig fick symtom på det. Att inte vara ryggliggande vid träning o vila från v 12 är ju väldigt länge. Kanske blev jag någon gång illamående på gymmet men då tog jag det lite lugnare o gjorde nåt annat.
  Men nu när jag läser det här blir jag helt nojig. Har ju en alldeles frisk bebis men hjälp, tänk och något hänt/kunde hänt!?! Usch o fy vad hemskt!
  /Linnéa

  1. Tänker att då kanske du tillhör de där som har de där anatomiska alternativa blodkärlen som blodet kan ta istället, och du är du ju väl skyddad. Jag körde också ryggliggande träning nästan hela graviditeterna, men rullade över till sida mellan varje övning. Jag plankade dock till mig ett svimningsanfall en gång, typiskt osmart.

   1. Jag rullade nog också över emellanåt (iallafall mellan olika övningar). Men då låter det ju som vi tänkte ungefär lika. Typ köra på men ändå ha det i åtanke…

 2. Jag har inte velat ligga platt på rygg från ganska tidigt i graviditeten då det har känt obekvämt i magen och jag har också fått mycke sammandragningar, även om jag inte har upplevt några vena cava-tendenser. Dock längtar jag ofta efter ryggläge och tycker att det funkar bra med “nästan ryggläge”. Sova i soffan, som har lutande sits är superbekvämt och i sängen lägger jag en kudde under ena skinkan för att få tyngden lite mer åt sidan eller vrider över benen som man gör vid HLR på gravida.
  Skulle inte våga sova någon större del av natten på rygg just pga vena cava dock.

 3. Jag försöker alltid ligga på sidan med kudde mellan knäna pga foglossning, men när jag vaknar har jag ALLTID rullat över på rygg. Det oroade mig (och kanske främst Simon) ett tag, men eftersom jag inte märkt av några vena cava-tendenser (och du lugnade mig även ju) så har jag inte brytt mig så mycket. Men nu när det börjar bli rätt långt gånget (V.35) och magen större än någonsin kanske jag borde oroa mig lite mer? Mitt “problem” är bara att jag sover så himla bra. 🙂 Har gjort lite försök med att bulla upp med extra kuddar, men dom hamnar bara på golvet eller någon annanstans, medans jag lyckligt ovetande snarkar vidare på rygg…

  1. Jag tror inte du behöver oroa dig. Och en höggravid kvinna behöver också sin sömn…Men om du och/ eller Simon vaknar till kan ni ju hjälpas åt med att rulla över dig på sida…

 4. Hej! Jag tror jag kände av detta då jag blev yrslig av ryggsim och till och från när jag låg på rygg så jag sov på sidan. Fick jätteont i fogarna eller ryggen om jag inte hade en massa kuddar tills jag köpte min gravidkudde som var jättestor och formad som ett u.

 5. Jag är gravid i vecka 30 och läste av en slump att ryggläge bör undvikas i största möjliga mån (alltså ingenting som bm talat om för mig). Jag har legat på rygg väldigt mycket då jag får väldigt ont i höfterna av att ligga på sidan. På natten är det i stort sett en omöjlighet för mig att sova på höger sida (vilket jag också läst kan vara skadligt, men allvarligt talat hur skadligt kan det vara om inte en enda person inom vården talat om detta, det går heller inte att läsa i de broschyrer en får på mvc) vilket gör att jag bara ligger på vänster sida en kort stund och sen ryggläge med fötterna uppdragna då det gör för ont att ligga platt. Försökte i natt att inte sova på rygg, men det har varit väldigt smärtsamt att behöva skifta sida mellan vänster som gör ont, till höger som gör extremt ont. Har en gravidkudde som inte direkt hjälper utan mest är bökig i sammanhanget. Jag har även ett 8 kg kedjetäcke på natten, det kanske också är någonting jag bör sluta med om tyngden kan vara ett problem?

  Jag har haft en bra graviditet hittills men har nojjat mycket och att nu så här sent ramla över nyheten att det inte är bra att sova/vila på rygg känns inte bra.

  1. Jag är ledsen över att du känt obehag över att läsa här. Jag tycker att du ska ta upp dina frågor med din barnmorska.

   1. Nej nej det var inte så jag menade! Jag ramlade inte över nyheten på din sida, utan någon helt annanstans och efter att ha kollat upp det hamnade jag på din sida. Jag undrade i fall du hade något svar på mina frågor då vården inte alls tagit upp detta med mig. Du verkar ju ha mer kunskap än vad min bm har.

    1. Okej. Hmm. Jag tänker, att kanske inte täcket är sådär superbra nu då. Och kan du kanske korva in gravidkudden i ryggen så att du ligger på rygg men liksom liiite på sidan?

     1. Jag ska pröva att korva och se om det blir lättare att ligga på sidan (eller i alla fall halvt på sidan). Min bm är snäll men har inte kunnat svara alls på mina frågor eller varit någon större källa till info annat än det som står i alla standardbroschyrer. Tack för svaret! 🙂

 6. Hej! Hur är det med att ligga på vänster sida då? Jag sa till min barnmorska att bebisen börja röra sig när jag la mig på vänster sida och då sa hon att jag skulle sluta med det, det var liknande som att ligga på rygg. Jag googlade det för jag hade inte hört det av någon annan och fick då läsa skräckhistorier om att risken är större att bebisen dör om man sover på vänstersida mot höger så jag sov bara på höger sida i flera månader och det blev jätte jobbigt! Det var värre än foglossningen (som jag blev sjukskriven för) den onda ryggen och uppstötningarna.

 7. Jag hade vena cava-syndrom förra graviditeten, stora besvär med yrsel även i sittande som man inte hittade någon annan orsak till. Svimmade både stående vid ett tillfälle och vid ett tillväxtultraljud precis som du i vecka 37. Jag fick inte höra från någon i vården att det var vena vara förrän i vecka 37, men det var oerhört påtagligt vilka ställningar som var okej och inte, även när jag inte svimmade. Jag skulle aldrig kunnat missa ett av mina blodtrycksfall. Däremot var det svårt att skilja på den yrsel jag hade nästan hela tiden och den jag hade strax innan jag faktiskt svimmade.

  Tror inte heller att en behöver vara orolig om en inte känner obehag!

 8. Pingback: Veckans fråga: Får man sova på rygg när man är gravid? | Asabea Britton

 9. Hej Mia! Jag får Vena Cava-symptom (eller kanske rent krasst blodtrycksfall) av mina sammandragningar. Är i v 39+5 och varken min BM eller förlossningen när jag kontaktade dom kände igen detta. Jag kan alltså genom yrsel, huvudvärk, tryck över bröstet/halsen och svimningskänsla säga att jag har en sammandragning. Kommer tydligast när jag ligger ned (sidan eller halvligger, rygg är omöjligt för mig pga trycket), men även när jag sitter upprätt utan lutning mot rygg. Känner du igen detta? Mkt obehagligt och lite oroande inför stundande förlossning. Både hur det skulle påverka mig och min lilla bebis!

  1. Har du väldigt stark bukvägg? Alltså kan själva magens muskulatur ge ett kraftigt motstånd om det uppstår en tryckökning i buken? Eller är du generellt lättretad vad gäller yrsel? Kroppen är väldigt bra på att skapa förutsättningar som är bra för bebisen, oroa dig inte för den. Om du behöver hjälp under förlossningen kommer det finnas åtgärder som gör det bättre för dig, man får ha koll på blodtryck och så vidare. Oroa dig inte! Förstår att det är besvärligt för dig, heja heja i upploppet!

 10. Det kändes som om jag inte kunde andas så fort jag böjde mig det minsta framåt och kunde absolut inte sova på rygg. Inte blev det roligare av foglossning så att jag vaknade av smärtan varje gång jag vände mig från ena sidan till den andra. Jag är läkare och fattade snabbt vad det var frågan om. Däremot var jag inte orolig, min kropp sa ifrån med all önskvärd tydlighet när något var fel. Får man plötsligt dåligt återflöde till hjärtat tror jag de flesta märker av det och helt enkelt byter ställning, vare sig de är vakna eller sover.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *