Hoppa till innehåll
Hem » Webbkurser

Webbkurser

Välkommen till Bakingbabies webkurser. Det finns tre huvudkategorier som du kan välja mellan nedan och under varje kategori finns länkar till kurserna och beskrivningar för vad de innehåller.

Kurserna är:

 • Träning efter vaginal förlossning
 • Träning efter kejsarsnitt
 • Kortkurs för yrkesverksamma: Postpartum rehab
 • Rehab efter bäckenbottenoperation
 • Rehab efter diastasoperation
 • Träna dig stark med svag bäckenbotten
 • Träna dig stark med levatorskada
 • Bli fri från smärta och spänning
 • Nivå 2
 • Nivå 3
 • Nivå 4

Tryck på knappen för att läsa mer om kursen “Gör upp med renhetskultur och skam – 1249 Kr”. Kursen är ett samarbete och lite utanför Bakingbabies vanliga ämneområde. Den går inte att ta som friskvård så som övriga kurser här. (Den här kursen vänder sig inte bara till kvinnor som övriga kurser på bakingbabies.se).

Observera att kurserna i vissa fall innehåller länkar till övrig läsning på bloggen. Kurserna ger inte automatiskt tillgång till allt innehåll på bloggen (begränsningen är 15 inlägg i månaden, vill man läsa mer kostar det 29 kr). Det är pga två separata tekniska lösningar som inte går att samköra. Vi förstår att det annars skulle vara önskvärt. Du har tillgång till kurserna under flera månader, så förhoppningsvis kommer du under dessa månader ändå kunna läsa alla inlägg du vill, som dina 15 gratis inlägg.

Använd friskvårdsbidrag

Vi är inte anslutna till någon friskvårdstjänst, men om du kan köpa själv och lämna in kvittot till din arbetsplats så ska det fungera att ta det som friskvård.

Behöver du ytterligare information på kvittot?

Mejla info@bakingbabies.se, vidarebefordra gärna ditt kvitto och skriv en lista på de tillägg som din arbetsgivare önskar att ska stå på kvittot för att godkänna aktiviteten som friskvård. Vi fixar så snart vi kan och mejlar åter kvittot till dig!

Kurserna med “rehab” i titeln är per definition friskvård och inte sjukvård ( i och med att de inte föregås av en individuell bedömning av en vårdgivare osv). En del arbetsgivare studsar ändå på “rehab” i namnet i och med att sjukvård inte omfattas av friskvårdsbidraget. Misstänker du att så kan vara fallet, hör av dig till oss via mejl innan du skickar in ditt kvitto.

Krävs det att jag har tillgång till någon speciell utrustning?

För träningskurserna efter graviditet, svag bäckenbotten och levatorkursen behövs nedan utrustning. Bäckenbottenoperationskursen sträcker sig inte lika långt och kräver inte tyngre hantlarna eller kettlebells. Diastasoperationskursen omfattar träning med hantlar, gummiband, boll, miniband och i en övning i slutet en kettlebell.

Kettlebells behövs inte om du exempelvis kan ersätta med hantlar eller motsvarande vikt på annat sätt. Om du inte redan har en uppsättning hantlar rekommenderar jag att byggbart hantelsett så att du kan kombinera ihop olika vikter.

Frågor och svar

Frågor om kurserna ställs i kommentarsfältet nedan. Frågor från “Q” är vanliga frågor som vi lagt in, men du är välkommen att skriva en egen, ny fråga!

Observera att kurserna inte är tänka som vidareutbildning för kollegor eller yrkesverksamma inom respektive område.

Allmänna villkor

Du kan fritt klicka in och se alla kursers rubriker, men för att komma åt innehåll med teoriavsnitt, träningsövningar, filmklipp och ljudfiler behöver du köpa kursen. Du informeras härmed om att ångerrätt inte gäller vid köp av innehåll via internet som levereras i digital form, så som våra webbkurser med teoriavsnitt och träningsprogram. Vid köp samtycker du till detta.

123 kommentarer till “Webbkurser”

  1. Svar ja. Det finns en vägledning både teoretiskt och genom praktiska övningar för att jobba med både bäckenbotten och mage.

   Mitt grundresonemang är dock att man väldigt, väldigt sällan behöver göra specifik “magaktivering”, men där det behövs så finns instruktioner för det.

  1. Alla kurser är anpassade för att fungera även för den som har en konstaterad diastas, magmuskeldelning. Det innebär att den även fungerar för dig som inte vet om du har en diastas också. Träningen är dock tillräckligt “vanlig” för att passa även dig utan magmuskeldelning.

  1. I så fall skulle jag helst rekommendera jag dig att göra den baklänges, alltså att börja med de tyngre och avsluta med de lättare nivåerna. Det är dock svårt praktiskt i och med att kursens tyngre delar släpps ju längre fram i kursen du kommer. Kursen är på så vis inte riktigt anpassad för graviditet. Jag skulle också vilja avråda från ryggliggande träning senare i graviditeten, och det är det mycket av i nivå 1 och 2. Du får i så fall ha ett stort eget ansvar för anpassning.

  1. På varje nivå finns i de flesta kursen olika träningspass som du utför och kombinerar som passar dig bäst.
   Det är inga live-moment i kursen, utan du väljer helt när och hur du ska träna.

   Jag rekommenderar i regel träning ungefär varannan dag. Kurserna efter operation har dock övningsdelar som kan göras varje dag, de första veckorna.

   Alla teori-delar i kursen finns från start, men det är många olika avsnitt och du väljer själv om och när du ska läsa alla.

  1. De flesta enskilda pass är beräknat att ta 25-30 minuter. Du kan välja att kombinera flera om du så vill.

   Undantag finns för efter operations-kurserna där några av de tidigaste passen är mycket korta och mycket enkla, av den anledningen att man då är nyopererad.

    1. Det är lite tvärt om, att levatorskade-kursen tar höjd för att man också kan ha ett framfall. Men man kan ha framfall utan att ha en levatorskada. Träningen i kursen kan vara helt och hållet relevant ändå, men en del av teoridelarna som specifikt är riktat mot levatorskada är ju kanske inte relevant för dig om du “bara” har framfall och inte levatorskada. Har tyvärr ingen kurs för “enbart” framfall.

  1. Det finns råd och vägledning till konditionsträning, men den träningen sköter du på egen hand. Träningspassen i kursen syftar till att öka muskelstyrka, uthållighet och koordination i mage, rygg, rumpa, ben och armar.

  1. Tanken är att kursen ska vara anpassad för alla dessa problem, ja. Sedan innehåller kursen 140 olika övningar och exakt alla kanske inte känns bra för alla individer. Det finns teoretiska råd och tips hur du ska tänka kring träning för de olika tillstånden och “felsökning” när något inte känns bra.

  1. Börjar du kursen när det gått mer än 4 månader efter graviditeten kommer den första nivån vara lite för lätt, jag rekommenderar att du går igenom den snabbare än vanligt (1 nivå är annars beräknad att vara lämplig i två månader). Det är ändå bra att börja med den för att få grunderna.

  1. Teoridelarna kan du ta i din egen takt under åtta månaders tid, så det tror jag. Den fysiska träningen är väldigt mycket “rehab” i början och mer liknande vanlig träning i slutet.

   Om du kommer kunna tillgodogöra dig all träning beror på hur din kropp reagerar på fysisk aktivitet Om du inte mår bra av träning och belastning är den nog inget för dig. Samtidigt är tanken att den successivt stegrade träning ska bära dig framåt och göra dig starkare och tåligare.

  1. Den är tänkt att vara tillräckligt skonsam för att börja med redan första veckorna eller månaden och stegras successivt allt eftersom. Men samtidigt finns det inget i din slutgiltiga “fitness” som avgörs av hur tidigt du börjar träna. Jag förespråkar att du ska vara i någon slags bebisbubbla( av njutning eller kaos) så länge du behöver, och börjar träna när du landat i ork och lust.

   1. Hej! Hur många sessioner har du spelat in av praktisk fysisk träning? Hur lång är kursen totalt? Gör man om samma pass flera gånger? Jag skulle behöva konkret träning för ond rygg -pga graviditet och amning och stärka bäckenbotten – minska urininkontinens efter graviditet och kejsarsnitt. Är kursen anpassad för det? Slutligen, hur mycket kostar den?
    Tack för bra läsning!

    1. Tänker du på kursen för efter kejsarsnitt? Den är 8 månader lång och har träning i 4 nivåer, 140 filmade övningar fördelat över olika träningspass. Det finns två olika pass för mage/rygg, ben/rumpa, hållning/armar och övriga övningar (alltså fyra kategorier) som man gör per nivå, så för exempelvis mage/rygg finns två pass för nivå 1, två för nivå två, två för nivå 3 och två för nivå 4. Varje träningspasskategori är bra om man gör en gång i veckan minst. Så du hinner göra varje separat träningspass ca varannan vecka i åtta veckor innan det är dags att gå upp en nivå. Träningspassen är inte en enda film, utan varje övning är ett separat klipp. Alla kurser är anpassade för svag bäckenbotten, onda ryggar och bäckenleder. Efter graviditets-kursen kostar 1700 kr och går att ta som friskvård om du kan lämna in kvittot till din arbetsgivare.

  1. Svar gällande kurserna efter graviditet:
   Inte så mycket. Oavsett träningsvana så har kroppen gått igenom en liknande utmaning och alla måste börja delvis på noll vad gäller bäckenbotten och magmuskler till viss del. För vissa kan stegringen i kursen kännas långsam och utmaningen kan vara att ge kroppen tillräckligt med tid för återhämtning. För andra kanske det blir en tydligare utmaning att komma framåt med träningen. Jag tror att den är bra för både dig som tränat mycket eller väldigt lite.

   Svar gällande “Bli stark med levatorskada”:
   Här börjar träningen på en låg nivå som kan kännas fjösig om du redan är igång och tränar. Jag vill dock få med all grunder i många olika muskelgrupper, så rekommenderar ändå att följa upplägget.

   Svar gällande efter operations-kurserna:
   Här kommer din tidigare träningsvana inte spela så stor roll, begränsningen utgörs av operationen.

   Svar gällande “Bli fri från smärta och överspänning”:
   Det som kan spela roll är på vilken nivå du väljer att träna de övningar som rör musklerna runt omkring bäckenbotten, övriga delar av kursen rekommenderas att du börjar från början med.

  1. Nej, du har tillgång till kursens material i det antal månader som står på respektive kurs. Jag hoppas att du kommer ha tränat så mycket av programmen att du kan dem utantill när du är färdig. Jag hoppas också att du fått svar på alla dina frågor i teoridelen, så att du bär med dig dessa nya kunskaper när kursen är klar.

  1. Alla teoridelar finns från start.

   Svar om Efter graviditets-kurserna och “Bli stark med levatorskada”:
   Träningsprogrammen rullas fram allt eftersom, med tre veckors mellanrum. Det är inte tänkt att man ska hoppa över till nästa steg direkt då, utan träna klart en nivå på två månader. Eftersom de är tänkta att följa kroppens egen läkning efter graviditeten vill vi inte att de ska gå att hasta igenom.

   Svar om rehab efter operations-kurserna:
   I dessa kurser finns en stegring efter namngivna veckor (efter operationen) och du bör inte gå snabbare fram än dessa, då belastningen är noga uttänkt för att gå hand i hand med läkningen.

   Svar om “Bli fri från smärta och överspänning”:
   Det finns en progress för några avslappningsövningar, som släpps fram allt eftersom. Men övriga delar av kursens innehåll/övningar finns som ett “smörgåsbord” och tillgängligt redan från start.

  1. På varje avsnitt för en ny träningsnivå finns ett kommentarsfält. Där kan du skriva frågor och få kortfattade svar, samt läsa andras frågor och svar. Kursen innehåller ingen möjlighet till mer djupgående individuell rådgivning.

 1. Hej
  Jag har levatorskada på höger sida; en muskel helt av. Födde för 4 år sen. Kan känna tyngd, som att det buktar ner; värk i nedre magen. Inget framfall.
  Är levatorkursen passande för mig?

  1. Om man tror sig ha levatorskada men inte bor i region som varken kan utreda sånt eller vill remittera och därför inte orkat bråka, så det kan ju vara nån annan skada som ger liknande symptom … Kan man ändå ha nytta av kursen?

 2. Anpassar man vikterna på hantlar och kettlebells själv eller är det förbestämda vikter i programmet? Jag är ganska van vid tung styrketräning och misstänker att vissa av vikterna kan vara för lätta för mig om det är förbestämda vikter som ska alla ska klara av. Behöver hitta en balans mellan att inte stressa fram men ändå känna att jag blir lite utmanad, annars kommer jag inte hålla i programmet i 8 månader är jag rädd.

  1. Det går ju förstås att ta vilka vikter man själv vill, men går man mycket över rekommendationerna kan jag exempelvis inte påstå att träningen blir skonsam för bäckenbotten. Om du tänker på efter förlossnings-kurserna så är den anpassad efter att läkningen i kroppen pågår minst 12 månader. Samtidigt finns det också vägledning till hur det ska kännas och när man kan stegra, så jag tror alla gånger att en träningsvan person med god förmåga att lyssna in kroppens signaler kan gå längre än mina viktrekommendationer.

   Har du däremot en förlossningsskada eller smärta skulle jagråda till att verkligen hålla rekommendationerna.

   Med patienter jag kan undersöka bäckenbotten på (och all annan relevant funktion) går jag ibland mycket snabbare fram, men så vet ju väldigt mycket mer om personen än vad jag vet om kursdeltagare.

 3. Ann-cathrin Lindfors

  Hej, jag blev opererad för framfall för c:a en månad sedan. Får jag fortfarande aktuella råd om jag köper programmet, eller är det försent att börja, med tanke på att en tredjedel av kursen reda gått. Kan man provträna en gång innan man köper?
  Stort tack för en bra sida!

  1. Hej! Det går såklart att hoppa in i kursen, men det är ju möjligt att de första träningsveckorna (av 12) inte alls är relevanta för dig. Teoridelarna är väl ungefär lika med, kanske en tredjedel är väl liksom “passé” för dig. Det finns ingen provträningsfunktion i kursen tyvärr, och det är också omöjligt för mig att veta vilken vecka som skulle vara aktuellt för dig att börja med. Om du redan gjort mycket rehab under den månaden som gått sedan operationen kanske du kan hoppa in på “rätt vecka” men om du inte gjort rehab behöver du kanske börja mer från början. Programmen ser olika ut från vecka till vecka.

 4. Hej
  Kan man kombinera programmet med annan träning också? Kondition ser ja men vi har börjat på mamma klass på en trängskedja och dit vill ja gärna fortsätta gå eftersom de ger oss lite socialt sysselsättning och möjlighet till träningspass även med bebis.
  Eller blir kursen fel och ja bör välja.

  1. Hej! Om du är nyförlöst skulle jag rekommendera någon av kurserna efter graviditet. Levatorskadekursen fungerar för dem som har framfall rent träningsmässigt och är absolut relevant (jag skulle köra samma träningsupplägg för någon med framfall, även om jag inte har en specifik “träning för framfall”-kurs). I teoridelarna i levatorskadekursen finns det mycket om framfall och belastning som du kommer ha nytta av, men har du inte en levatorskada så är det helt klart en del av teoridelarna som är specifikt om den skadan som du inte kommer ha glädje av.
   Så: med reservation för att du eventuellt får scrolla förbi en del skade-specifika texter så vill jag rekommendera “Bli stark med levatorskada”.

 5. Det var 5 månader sedan min forlossning, och jag har inte kommit igång med träning. Rekomenderar du fortfarande lavatorskadekursen?

 6. Hej!
  Det har gått 8 månader sedan förlossningen, jag har tränat på egen hand och använt övningar jag fick från fysio efter förra graviditeten. Har inga större symptom men fortfarande en djup delning kvar och därför ville gå din kurs men vill inte börja från början eller vänta 3-6 veckor tills nästa nivå öppnas ,(kommer inte ha lika mycket tid senare på hösten dom nu). Kan bli att nivå 2 eller tom 3 är mer aktuella för mig. Går det att börja med det direkt? Eller ställa in det manuellt på något sätt?

  1. Hej! Nej tyvärr, det går inte att ställa in manuellt. Verktyget vi använder för webbkurserna går tyvärr inte att fixa med på det sättet på individnivå. Jag förstår helt och hållet hur du tänker och varför, men vi har inte alls de tekniska funktionerna. Kan det vara så att du kan få nya övningar från fysioterapeuten du träffade tidigare?

 7. Hej! Jag har köpt kursen Bli fri från smärta och spänning. Jag har en skada på pudendusnerven samt överspänd muskulatur pga en förlossningsskada. I ett inlägg som du skrivit 2016 kring nervsmärta skriver du att man vid nervproblem ska undvika knäböj och långvarig töjning. Ska jag hoppa över knäböjsövningarna i kursen? Jag har svårt att känna efter vad som fungerar för mig och jag tycker det är svårt att utreda vad som är symtomgivande (därav tycker jag att det är klurigt att testa mig fram och funderar på om jag bara ska hoppa knöböjen).

  Mvh Åsa

  1. Hej! I själva kursen finns kommentarsfält där du kan ställa alla frågor relaterade till kursen. Vill gärna att frågor ska samlas där så att fler kan se frågor och svar.

   Jag tycker att du ska testa dig fram enligt vägledningen för när något eventuellt inte känns bra. Känns det bra är det bra, känns det dåligt kan det vara dåligt, under en period. Jag tänker att du ska lita på din egen känsla. Jag förstår att du tycker att det är svårt att känna, men grejen är ju att du och din kropp är fascit och det finns ingen bättre vägledning är just ditt eget mående.

 8. Passar kursen om överspänning även om man har ryggproblem (facettledartros + L5-S1 problem) samt CAM/pincer i höften så förmodligen kan jag inte göra alla övningar som föreslås?

  1. Övningsmässigt tror jag “bara” att det är ett gäng av stretchövningarna som är kan vara olämpliga. De flesta av de fysiska övningarna för omkringliggande muskulatur är snarlika de vid höft-rehab och borde i stort fungera, men det är möjligt att du får individanpassa dosering och några av övningarna. Samma med ryggen, bara du lyssnar mer på din egen kunskap om din egen kropp så borde du kunna göra ett urval. De rena avslappningsövningarna och övriga bitar som är specifikt för bäckenbotten ska fungera helt oavsett andra problem.

   1. Funderar på om det går/är idé att träna för en mer avspänd bäckenbotten trots att jag har gott om spända onda muskler överallt runt säte, bäcken, lår och rumpa pga. rygg- och höftproblemen? Alltså om det kan ha effekt trots det att jobba med bäckenbotten (som jag tror, men inte vet, är överspänd)? Är 60+ och har fött fyra barn vaginalt men inte haft några skador pga. det vad jag vet förutom foglossning vid en graviditet.

    1. Det kan det absolut vara. Det kan vara smärtor i rygg och höft som “driver på” överspänning i bäckenbotten, men det kan absolut vara tvärt om också. Det är också möjligt att de inte är relaterade alls. Så att testa att se vad som händer med bäckenbotten och övriga besvär om du jobbar bort överspänningen kan vara en del i ett” detektivarbete”och kan hjälpa dig att må bättre totalt sett.

 9. Passar kursen efter vaginal förlossing om man har en grad 4 skada? Jag tycker det är så svårt att komma igång på egen hand då jag är rädd att det blir för mycket och att det kan ge mig mer besvär. Mitt mål är att kunna träna crossfit igen.

 10. Hej!
  Jag misstänker att jag har vestibulit och vaginism för ingen pentration är möjlig (har tyvärr ingen dignos, läkarna tycker att det är ok). Kan jag testa kursen utan att ha något diagnos ( har nämligen försökt att boka tid hos dig i snart 2 år men hittar inga lediga tider) ?

 11. Hej!

  Ska köpa en kurs men lite osäker vilken jag ska välja. Födde mitt tredje barn barn för 8 mån sedan. Sedan dess bara tränat i form av snabba promenader. Har ett navelbråck som ska opereras inom något år men just nu inga besvär av det (går dock i perioder.) Vilken kurs passar bäst?

  1. Hej! Antingen den som omfattar efter vaginal förlossning eller en kurs som släpps snart (troligen ikväll) kanske kan passa. Den som släpps nu alldeles snart är mer anpassad för svag bäckenbotten generellt (men tar också hänsyn till svag mage och diastas exempelvis). Jag har dock ingen kurs som specifikt tar upp navelbråck.

 12. Hej! Jag har gått kursen “Rehab efter bäckenbottenoperation” och tyckte att den var så bra! (önskar bara att jag börjat lite tidigare innan operation för det fanns en del tips där om hur man kan förbereda sig för operationen). Kursen innehöll mycket bra och tydlig info om läkningens faser, hur man ska tänka kring aktivitet mm och sen jättebra och anpassade träningsprogram för hela kroppen vecka för vecka på en precis lagom nivå jämfört med läkningens faser. Dessutom fanns det ett separat och vägledd knipövningsdel som jag tyckte var toppen. Det kändes väldigt tryggt att veta att det var genomtänkt och anpassat efter vad kroppen klarar och träningen var verkligen utmanande (på ett bra sätt) och bra med tydliga video-instruktioner för varje övning! Rekommenderas starkt!

 13. Hej! Har rectocele, svag i bäckenbotten och undrar vilken kurs som passar bäst. Har endast tränat promenader sen förlossning för 7 år sedan.

 14. Hej,

  Jag vet inte riktigt vilken kurs som är bäst för mig att välja. Jag har i dagsläget en diastas (som jag börjat få kontroll på), rectocele, trasig transversus, trasig bulbo och levator avulsion på ena sidan. Inväntar operation men känner att jag vill komma igång medan jag väntar.

  1. Jag tror att den som är anpassad för levatorskada ska fungera bra för dig. Alla övningar är också anpassade att fungera för någon med diastas, men det finns ingen specifik diastasinfo i teoridelen. Du kan dock använda kommentarsfältet till att ställa frågor om du behöver få svar gällande distasen och träningen.

 15. Hej! Jag opererades för levatorskada för 6 veckor sedan. Är det bäst att köpa webkursen “rehab efter op” eller “träna stark bäckenbotten”?
  Ser att den första är inriktad på första 5 veckorna, men är det övningar man ska fortsätta med längre?

  1. Exakt vilken muskel opererade du? De levatorskador som menas i kursen för just levatorskada är de som inte går att laga. Har du också någon sådan skada (dvs levatorn är av på ena eller bägge sidorna, har lossat från blygdbenet). Annars är nog träna dig stark med bäckenbotten bäst, men om något gör ont i början pga operationen får du kanske avvakta med just den övningen som kanske gör ont.

 16. Hej!

  Jag födde andra barnet september 2021. Jag defektläkt muskelmassa i musculus bulbocavernosus på vänster sida och möjligen även musculus transversus perinei på vänster sida samt levatorskada på vänstersida. Får problem med smärta i svanskotan vid knipträning. Utöver det problem med skav och tyngdkänsla. Tror du någon webbkurs skulle kunna passa mig?

  Mvh/ Annika

  1. Hej! Kursen som är anpassad för levatorskada låter som att den skulle passa dig! Den tar höjd för att det ska finnas andra muskelskador och är tillräckligt skonsam också för att passa någon som fött barn för inte alltför lång tid sedan.
   /Mia

 17. Hej,
  Jag har en levatorsvulsion vid infästning i pubis och eventuellt partiell skada på puboanalis. Jag har även en överspänd bäckenbotten till följd av detta. Lämpar sig kursen för levatorskada eller för smärta och spänd bäckenbotten bäst för mig?

  Mvh
  Anna

  1. Hej! Det var en bra fråga. Det beror nog vad du lider mest av i nuläget. Har du smärta och värk från spänningen skulle jag rekommendera kursen för smärta/spänning. Om du har mer besvär av tyngd, instabilitet och så vidare (typiska levatorsymtom) och är osäker på hur mycket du får/kan/ska belasta så skulle jag rekommendera levatorkursen. /Mia

 18. Hej!
  Jag gjorde perineorafi i höstas och har gått endel av kursen rehab efter bäckenbottenoperation (hade inte tid och ork för allt då tyvärr men jag gillade kursen). Jag har fortsatta problem med tyngdkänsla och har framfall. Levatorn är intakt enl 3D-ul men tunn. Jag utreds för EDS och jag har även diastas. Bör jag gå kursen för svag bäckenbotten eller den för levatorskada?
  Undrar också om det går att pausa eller förlänga kursen ifall jag under kursens gång skulle få en operation för min diastas?
  Tack på förhand!

 19. Hej Mia,

  jag har fött för 8 månader sen. Har defektläkt 4:e gradsbristning, rectocele, enterocele och buktade slidväggar. Säkert också diastas. Har tränat allt möjligt tidigare men är förvirrad över vad jag ska börja med, då jag är rädd att göra sönder något eller ska få mer framfall. Har du möjlighed att förklara skilnaden mellan dina kurser och kurserna Elin Solheim har?

  Tack!

  1. Hej! Jag vet tyvärr för lite om hennes kurser för att kunna förklara några likheter eller skillnader. Min webbkurser har en massiv teoretisk grund för dem som vill och orkar ta del av, men träningen kan man såklart ta till sig med eller utan läsning i teoridelarna. Träningen är i mina kurser anpassad för att vara rehab för bäckenbotten, magmuskler och bäckenleder och successivt stegrat mot att bli vanlig träning. Jag har strävat efter att webbkurserna ska ge deltagarna ganska samma som jag försöker ge till mina “riktiga patienter”.

   Jag jobbar ju med patienter med de besvär du beskriver dagligen och skulle i ditt fall rekommendera kursen som heter “Bli stark med svag bäckenbotten”.

 20. Hej!

  Jag har svag bäckenbotten sedan en vaginal förlossning för 3 år sedan. Har trots försök till egen träning inte blivit bättre så jag tänkte att jag gå er kurs för att se om det kan hjälpa. Men ska jag välja den efter vaginal förlossning eller den för svag bäckenbotten?

  Med vänlig hälsning

  Ida

 21. Hej Mia!
  Födde mitt andra barn för 7 mån sen. Fick konstaterat rectocele som nu (idag) såg mycket bättre ut. Påverkas inte av det sen jag slutade med tunga lyft osv och har kunnat träna spinning under våren. Fick lite hjälp med balans- och andningsövn hos fysioterapeut som funkade bra.
  Jag är väldigt pepp på att försöka testa löpning men är också lite rädd. Har nu läst alla dina inlägg på ämnet framfall, bäckenbotten och löpning så känner att jag har bra koll. MEN vill gärna köpa en kurs för att få bättre grundstyrka.
  Vilken ska jag ta? Den för ”efter vaginal förlossning” eller den för ”levatorskada”?
  Stort tack för att du sprider kunskap!
  Hälsningar Anna

 22. Tillägg till tidigare inlägg;
  Kanske kursen om ”svag bäckenbotten” också är aktuell?
  Har bra knip och avslappning dock.

 23. Hej!
  Jag gjorde en bäckenbottenoperation i mitten av april och använde mig före och efter av kursen “Rehab efter bäckenbottenoperation”. Kursen var väldigt bra, men tyvärr kunde jag av olika skäl inte träna så mycket som jag ville den sista tiden av kursperioden. Bland annat blev jag sjuk. Nu är kursperioden slut och jag har fortfarande svårt att hitta mitt knip. Jag jobbar på det och skulle parallellt med det vilja börja träna, men jag vet inte riktigt vad jag vågar göra. Skulle det vara en bra idé att köpa kursen “Träna dig stark med svag bäckenbotten” eller är det dumt om jag inte får till knipet riktigt.

 24. Hej!
  Jag har en konstaterad levatorskada som jag fick vid min första förlossning för fem år sedan, har rehabtränat lite sporadiskt sedan den. Nu har jag för några veckor sedan fött mitt tredje barn vaginalt utan komplikationer. Jag skulle nu vilja köpa en webbkurs för att komma igång igen med rehab, undrar om du rekommenderar levatorkursen eller den efter vaginal förlossning.
  Tack!

  1. Hej! Den efter vaginal förlossning om du är nyförlöst. Den är anpassad för att man också ska kunna ha äldre eller nya levatorskador också. Är det någon aspekt gällande levatorn funktion eller så, som du tycker att du inte får svar och råd kring i teoriavsnittet kan du oceställa frågor om det, inuti kursen. Kommentarsfält finns på varje ny träningsnivå.

 25. Hej! Jag har opererat mellangården för fem månader sen och gjort delar av rehabkursen. Vill fortsätta stärka upp då jag t ex inte klarar testerna för löpning. Är kursen för levatorskador lämplig att fortsätta med eller blir det kaka på kaka? (Har ingen avulsion men levatorskada nämns i journalen diffust).

  1. Hej, om du inte har en diagnostiserad levatorskada tror jag inte att den är allra bäst lämpad. Den som är snarlik men för svag bäckenbotten kan vara bättre.

   Du kommer känna igen vissa övningar och kanske tycka att första nivån är lite mesig, men sen kan träningsupplägget ta dig vidare till förbättrad stabilitet och styrka.

    1. Det är teoridelarna som skiljer sig åt, träningen är densamma. Teoridelarna är väldigt omfattande i båda, men den som riktar sig till personer med levatorskada utgår från en säker diagnos och mer tydlig rådgivning kring just de funktionsbortfall som kommer med en levatorskada. Den kursen som är mer generell för svag bäckenbotten är för dem som inte har en större levatorskada eller mer generella besvär, inklusive inkontinens eller framfall. Levatorskada tar också upp mycket om detta, men med en lite annan ingång.

  1. Hej! Den används mest för att sitta på och som “höjd” att ha benen på vid vissa övningar, det går oftast att ta en stol istället. Man missar en del av det rörliga/instabila inslaget men i övrigt funkar det ändå.

 26. Hej!

  Tänkte köpa kursen träna efter graviditet. Hur viktigt är det att ha en dator boll? Vad skulle gå bra att ersätta den med?

 27. Hejsan Mia!
  Du har verkligen samlat ihop mycket användbart och intressant att både titta på och läsa!
  Jag köpte kursen för den som har en svag bäckenbotten för några dagar sen pga att jag misstänker framfall som ju kan komma till följd av det.
  Dock börjar jag misstänka att jag istället skulle satsat på kursen för dem med överspänning i bäckenbotten efter att ha läst på med hjälp av det du skrivit.
  Hur gör jag om jag vill byta kurs? Om bäckenbotten är överspänd så ska man ju inte bäckenbottenträna/träna som vanligt om jag förstått rätt?
  Bästa hälsningar!
  Lena G
  (59, tre vaginala förlossningar, den senaste för 23 år sen,-ja hu vad tiden går!)

 28. Hej! Jag har nyligen fått en ensidig levatorskada konstaterad och vill ta tag i min rehabträning. Närmar sig dock också operationstid, bakvägg och perineorafi (kvarstående defekter efter grad 3 bristning 2021), vilket gör att jag inom några månader kanske mer är i behov av efter op rehab… Tar gärna emot råd, är det dumt att starta kursen “Träna dig stark med levatorskada” nu, om det blir op mitt i? Eller kan jag nyttja grundnivåerna i den kursen även som efter op rehab?

  1. Hej! Nej du kommer säkert hinna komma rätt långt med rehabträningen i levator-kursen och på så sätt ha nytta av den. Det skiljer sig lite åt vad gäller grundnivån i den och efter operations-rehab, men om du själv kan ta ansvar att välja bort övningar som känns olämpliga/smärtsamma så kan du säkert använda delar ur den. Däremot får du inte hela teori-avsnittet från operationskursen som jag tror att är väldigt mycket till stöd för många. Hoppas det var lite till vägledning och hjälp!

 29. Hej!
  Jag har kvarstående bäckensmärta efter 2a graviditeten (födde barn för fem månader sen). Detta plågar mig ganska mkt. Kan inte ta några promenader och det gör ont att sitta. Även konstaterad överspänd bäckenbotten. Undrar vilken kurs jag ska välja i första hand? Längtar så efter att börja träna men är rädd för att förvärra symtomen.

   1. Tack för svar! Kan det vara en idé att köra båda samtidigt? Alltså parallellt köra avslappningsövningar och att sakta bygga upp lite styrka? Det känns lite som att jag behöver båda behandlingarna… Tycker det är lite förvirrande vilken del jag ska ta hand om först (och kanske det ena blir bra av det andra) och om båda kan/bör behandlas samtidigt. Antar att det behöver utvärderas och är lite av ett detektivarbete.

    1. Ja, det är svårt. Ibland löser sig en överspänning genom att man blir generellt starkare, att bäckenbotten inte tycker att den behöver dra alla muskler lass liksom. Det finns info om hur man ska resonera om överspänning i relation till träningen i den rena träningskursen, men inga avslappningsövningar.

 30. Hej! Är diagnostiserad med överspänd bäckenbotten (födde barn juli 21) och är nu gravid med BF okt 23. Kan jag nu som gravid köpa och genomföra ”Bli fri från smärta och spänning”? Har blivit hänvisad till Baking babies av barnmorska och gynekolog i väntan på tid hos fysioterapeut (lång väntetid) men blev osäker på om jag kan genomföra alla övningar som ingår i kursen i och med graviditeten?

  1. Hej! Den kursens övningar är inte anpassade för gravida. Dels är det många ryggliggande övningar i kursen, och det brukar man avråda från efter ca halva graviditeten. Dels innehåller den träning för musklerna kring höft /rumpa som inte heller är lämpade för personer med bäckensmärta under graviditet. Det finns också många stretchövningar som inte alltid är lämpliga under graviditet.

   Men det finns andra övningar som skulle kunna fungera bra, samt hela det teoretiska avsnittet.

 31. Hej!
  Jag har har dubbelsidig levatoravulsion. Konstaterat och senare opererad i Huddinge okt 2021 med perineorafi och för bakre och främre framfall. Vid återbesök i början på 2023 konstaterades återfall av främre framfall, dock mindre denna gång. Erbjuden op men då med nät, vilket jag avböjde. Jag är 68 år, fött tre barn, två av dem stora, första med värkstimulerande och avslut med sugklocka. Har under min levnad haft tilltagande betydande besvär med smärta i korsryggen och ljumskar och stora svårigheter vid normal aktivitet och träning. Har också en kotglidning på nivå L4-L5. Har efter op blivit stabilare med mindre smärta och tränar lågintensivt på gym efter anvisningar av spec. utbildad fysioterapeut på bäckenbotten. Nyfiken på om kursen för levatorskada kan ge något ytterligare och vara något för mig?

  1. Hej, det är jättesvårt att svara på tycker jag. Min erfarenhet är att kursen är väldigt uppskattad och att de allra flesta kommer längre i sin träning med den. Men om du trivs med den träning du gör och är nöjd på dem nivån så kanske det räcker så?

 32. Hej Mia!
  För två år sedan gjorde främre och bakre kolporafi, och köpte ditt suveräna program. Hade väldigt gott stöd i det.
  Ska nu inom 3 månader operera recidiv främre kolporafi. Och efter läkning tvt operation.

  Är det lika viktigt med god rehab efter enbart framsägs operation? Så att jag behöver köpa kursen även den här gången?
  Vänligen
  Karin

  1. Hej! Nej främre kolporafi är oftare en “enklare” operation sett till att det inte är några muskler som lagas där. Men om du behöver stöd och vägledning i dosering av fysisk aktivitet under läkningstiden kan kursen förstås vara bra.

   1. Hej Mia och tack för ditt svar.
    Har endast fått knapphändig information om tiden efteråt. Vill ju förstås undvika att det brister även den här gången. Tydligen går det inte att reoperera efter den kommande operationen. Har du tips att ge på när i tiden jag kan belasta fullt igen, dvs när operationen anses vara läkt?
    Känns väldigt osäkert om hur stor försiktighet som krävs.
    Karin

 33. Hej Mia!

  Vad gäller återgång till normal aktivitet efter främre kolporafi operation?
  Under förutsättning att jag inte får ökade besvär/känner trängningar.
  När anses ingreppet vara läkt?
  Hälsningar
  Karin

  1. Hej! Använd sökfunktionen på bakingbabies förstasida så hittar du gratis läsning med svar och vägledning gällande fysisk aktivitet och träning efter operation. Om du önskar praktisk vägledning med successivt stegrat träningsprogram och mycket mer omfattande svar och stöd finns webbkursen.

 34. Tack Mia!
  Köpte din kurs för 2 år sedan, den var så tryggande. Gjorde en större operation då med lååång vila.
  Däremot nu, inför endast recidiv operation av framväggen, hittar jag inte info någonstans. Om försiktighet efter operation//Karin

  1. Om du använder sökfunktionen och söker på gynekologisk operation så hittar du. Om det är något specifikt du inte tycker att du får svar på kan du mejla till info@bakingbabies.se så lägger jag frågan i kölistan över frågor jag besvarar i text på bakingbabies.se. Det är dock 3 månaders kö på fråg&svartexter.

 35. Hej.
  Jag har en reva i levatorn och opererade mellangården där de stärkte upp och sydde fast bulbocavernosus på ena sidan i våras. Dock tror jag att den lossnat igen eller har jag fått någon form av framfall, ingen som kan se något dock. Vilken kurs passar bäst för mig den för levatorskada, svag bäckenbotten eller efter operationen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *