Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Mäns anatomi

Mäns anatomi

Mäns anatomi

Hur kommer det sig att det blir “Tema: Män” på en blogg om kvinnohälsa? Jo, av den enkla anledningen att även mäns bäckenbottnar, urinvägar och anatomi ingår i min specialistkompetens. Ibland får jag frågan om män också har bäckenbottnar. Det har de absolut, och jag tänkte att det kanske ändå är intressant att veta lite mer? Den här serien är repostad, vi har haft den uppe förut. Av erfarenhet vet vi att dessa inlägg om män drar till sig diverse oönskvärda kommentarer. Därför stänger vi av kommentarsfunktionen på dessa inlägg, bara så ni vet.

Mäns anatomi

Urinvägarna

Till urinvägarna räknas urinledarna, urinblåsan och urinröret. Urinledarna går från njurarna där urinet bildas till blåsan och är ca 25-30 cm långa.När urinblåsan är halvfylld och musklerna i blåsans väggar blivit utsträckta sänds signalerna om kissnödighet. När blåsan töms drar musklerna i blåsans väggar ihop sig, samtidigt om de glatta musklerna runt urinrörets inre öppning slappnar av.

Urinröret är urinvägarnas sista del. Hos mannen är urinröret cirka 20 centimeter långt. Det går från urinblåsan, genom prostatakörteln och penis för att slutligen mynna på ollonet. Hos män är urinröret inte endast avsett för urinering utan utgör också den passage som sädesvätskan (sperma från testiklarna och sekret från prostata) passerar under utlösningen.

Prostatan

Prostatan är en körtel som sitter runt urinröret alldeles under urinblåsan. Den är i normala fall ungefär lika stor som en valnöt och dess uppgift att förse sädesvätskan med ett tunnflytande sekret som underlättar sädescellernas transport. Prostatan växer med åldern hos alla män. Prostataförstoring är en naturlig del av mannens åldrande, men hos många män skapar förstoringen problem. Godartad prostataförstoring utvecklas i den del av prostata som ligger närmast runt urinröret. När denna del tillväxer kan det ge upphov till urinträngningar samt ofullständigt tömning. Detta kan i sin tur leda till ökad risk för med urinvägsinfektion och blåsstenbildning som följd.

Sädesvätska

Sädesvätskan är en blandad vätska som kommer från lite olika håll. Den större mängden vätska produceras i prostatakörteln. Spermier som normalt finns i sädesvätskan är bara en mycket liten del av hela sädesvätskan. Vid utlösning kommer sädesvätskan ut i olika omgångar. Först kommer prostatavätska och spermier, därefter den mer trögflytande vätskan från sädesblåsorna. I samband med sädesuttömning upplever mannen oftast en orgasm. Ibland kan utlösningen komma utan orgasmkänslan, men det är ovanligt.

Spermierna

Spermier bildas inuti testikeln. Det bildas nya hela tiden, så spermierna kan inte ta slut. Det tar cirka tre månader för en spermie att bildas. Normalt bildas det runt 100 miljoner spermier per dygn.

Testiklarna

Normalt finns två testiklar i pungen. Testiklarna bildar spermier och manligt könshormon. Testiklarna är temperaturkänsliga och pungen reglerar värmen kring testiklarna genom att dra ihop sig och trycka testiklarna mot kroppen om det är kallt eller öka avståndet till kroppen om det är varmt. För att spermieproduktionen ska fungera optimalt bör temperaturen i testiklarna vara runt 34 grader, alltså lägre än övriga kroppens 37 grader.

Bitestiklarna

Bitestikeln är en cirka sex cm lång kanal som kopplar ihop testiklarna med sädesledarna. Bitestikeln går att känna som en förtjockning som ligger utanför testikeln. I bitestikeln sker den slutliga mognaden av spermierna. En spermie tillbringar ungefär tre veckor i bitestikeln innan den förs ut vid utlösning. Om du inte har utlösning rensas gamla spermier bort av kroppens renhållningsceller.

Sädesledare

Sädesledaren fungerar som en kopplingspunkt mellan bitestikeln och urinröret. Vid utlösning skickas sädesvätska ut via urinröret. Detta sker med hjälp av muskelceller i sädesledaren. När en man har stånd stängs öppningen till urinblåsan, så det finns ingen risk att det kommer urin i stället för sperma. Det innebär att sädesvätskan inte hamnar i urinblåsan vid utlösning.

Penis

Det manliga könsorganet är uppbyggt av ett ollon, en förhud, ett skaft och en pung med testiklar. Ollonet skyddas normalt av förhud. Penis är uppbyggd av tre svällkroppar. På höger och vänster sida sitter två av dessa svällkroppar. Runt urinröret ligger den tredje svällkroppen och bildar den yttersta delen av själva ollonet. Vid erektion fylls svällkropparna på höger och vänster sida med blod. Dessa gör så att penis blir hård. Den tredje svällkroppen håller urinröret öppet och möjliggör för sperman att komma ut vid utlösning.

Bäckenbotten

Precis som hos kvinnor är bäckenbotten den muskulära hängmatta som utför den faktiska bottnen i bålen. Skillnaden mellan män och kvinnor vad gäller bäckenbotten gäller främst öppningarna. Kvinnor har tre öppningar (urinrör, vagina och ändtarm). Män har urinrör och sädesledare i samma öppning och har således bara två. De muskler som omger vagina hos en kvinna går runt och upp emot penis hos en man.

Referenser till serien

Detta är en del av en serie inlägg. Länkarna till inläggen kommer fungera allt eftersom de publiceras:

  • Mäns anatomi
  • Urinläckage hos män
  • Underlivssmärta hos män
  • Besvär med erektion och utlösning
  • Bäckenbottenträning för män

Detta är en del av en serie inlägg.