Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Urinläckage hos män

Urinläckage hos män

Urinläckage hos män

Innan och efter en prostataoperation

Prostatan är en körtel som normalt är ungefär lika stor som en valnöt och som är placerad under urinblåsan runt om kring den övre delen av urinröret. Urinröret leder urin från blåsan ut ur kroppen. Med åldern kan prostatakörteln förstoras. Då kan urinröret tryckas ihop och urinen får svårare att passera. Prostataförstoring, både god- och elakartad kan ge symtom i form av svag stråle, svårigheter att tömma blåsan, behov av att kissa oftare och även urinläckage. Alla män med prostataförstoring behöver inte medicinsk vård, men alla rekommenderas atts öka hjälp på vårdcentralen. Då prostatan behöver tas bort  tar läkaren bort hela prostatan och sädesblåsorna. Operationen kallas radikal prostatektomi och kan göras på två olika sätt. Det ena alternativet är en öppen operation med ett snitt i magens nedre del och det andra är med så kallad titthålskirurgi, med stöd av en operationsrobot.

Efterdropp/svag stråle

Många män upplever blåsproblem som svårigheter att tömma helt, efterdropp och/eller svag stråle. Det definieras som en ofrivillig passage av urin efter att individen slutat kissa, ofta även efter att ha lämnat toaletten. Män kan ibland lära sig att ”mjölka ur” urinröret genom att stryka från penisens bas upp mot urinrörsmynningen. Bäckenbottenträning har dock i studier visats vara generellt mer effektiv när det gäller symtomlättnad än just denna tömmande massage.

Urinläckage efter operation

Nära prostatan finns många olika muskler, och dessa kan bli påverkade av en borttagning av prostatan. Muskelfunktionen kan bli nedsatt mannen kan därför få fortsatta besvär av urinläckage. Dessa muskler går att träna upp, men precis som muskelträning för någon annan muskel i kroppen kan det ta ett tag innan resultatet blir märkbart.

Urinrörets tillstängningsfunktion störs av alla former av prostatakirurgi och individen blir därefter mer beroende av den viljemässiga tillstängningsfunktionen som bäckenbottens muskler kan stå för. Kontrollen över blåstömningen kan bli nedsatt, och bäckenbotten kan behöva ta över en del av funktionen med viljemässig kontroll istället för som tidigare, reflexmässig.

Forskning visar att då bäckenbottenträning påbörjas redan en tid innan operationen kan besvären minska. Inkontinensbesvär efter prostatakirurgi kan också förbättras över tid, även utan behandling eller träning.

Urinläckaget uppstår ofta vid en ökning av buktrycket, så som vid hosta, nysning eller skratt samt vid plötsliga rörelser som uppresning från sittande. Det kan också handla om en ökad frekvens av behov att tömma blåsan.

 

Detta är en del av en serie inlägg. Länkarna till inläggen kommer fungera allt eftersom de publiceras:

  • Mäns anatomi
  • Urinläckage hos män
  • Underlivssmärta hos män
  • Besvär med erektion och utlösning
  • Bäckenbottenträning för män

 

Detta är en del av en serie inlägg.