Gästblogginlägg av Ida Bergman
Vem är jag
Mitt namn är Ida Bergman. Jag är gynekolog, forskare, tvåbarnsmamma och finlandssvensk. Jag har ett nästintill överdrivet intresse för de tre centimetrarna av vävnad som befinner sig mellan slidöppningen och anus, nämligen mellangården. Till vardags jobbar jag som gynekolog och förlossningsläkare på Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm och är särskilt intresserad av förlossningsbristningar och bäckenbottendysfunktion (framfall och inkontinens). År 2019 blev jag färdig specialist och har precis publicerat min avhandling ”Female pelvic floor disorders – clinical aspects on surgical treatments”.
Nyligen publicerad studie
Jag har fått äran att vara gästbloggare med anledning av en studie som jag och min forskargrupp nyligen publicerat i den gynekologiska tidskriften Obstetrics and Gynecology (The Green Journal). Studien handlar om behandlingen av ofullständigt läkta mellangårdsbristningar efter vaginal förlossning. Titeln på studien är “Perineorrhaphy Compared With Pelvic Floor Muscle Therapy in Women With Late Consequences of a Poorly Healed Second-Degree Perineal Tear: A Randomized Controlled Trial.”
Bakgrundsfakta
Innan vi dyker in mer exakt i vad studien handlar om, så ska jag i korthet gå igenom lite bakgrundsfakta. Området mellan slidöppningen och ändtarmsöppningen kallas för mellangården eller perineum. Detta är ett bindvävsnav där flera olika bäckenbottenmuskler och övrig stödjevävnad, så kallad fascia, fäster. De tre ytliga musklerna som fäster i mellangården är
- Bulbocavernosus, som löper runt slidmynningen, bakom yttre blygdläpparna och fäster i övre delen av mellangården. Dessa muskler medverkar till att hålla slidöppningen sluten och är viktiga för sexuella funktioner.
- Transversus perinei, som fäster mot mitten av mellangården. Dessa muskler förankrar mellangården mot bäckenet och bidrar till ett stöd för ändtarmen.
- Sfinkterkomplexet, som omsluter ändtarmen och är betydelsefull för den anala kontinensen.
Levatormuskelkomplexet (de stora knipmusklerna) och rektovaginala fascian (bindvävsplattan som håller ändtarmen på plats) fäster mot baksidan av mellangården.
Vid förlossningen
När barnet föds fram genom slidöppningen är det mycket vanligt att vävnaden i mellangården inte lyckas tänjas ut tillräckligt och att detta nav spricker upp. Om bristningen omfattar musklerna bulbocavernosus och/eller transversus så är det en grad 2 bristning. Man syr bristningen direkt efter förlossningen, men ibland kan bristningen av olika anledningar spricka upp. Detta kan leda till att mellangården blir tunn, att slidöppningen glipar och att man inte kan knipa ihop slidöppningen samt att nedre delen av tarmen förlorar sitt stöd och buktar ut ur slidöppningen. De vanligaste symptomen som de drabbade kvinnorna beskriver är; vidhetskänsla, slidpruttar, tampongen trillar ut, slidan fylls med vatten när man badar, irritation p.g.a. blottade slemhinnor och ökad flytning som rinner bakåt mot rumpan, avföring fastnar i en ficka och man får trycka mot mellangården eller slidväggen för att kunna bajsa, smärtsam sexuell penetration alternativt känner mindre vid sexuell penetration.
Varför och hur gjorde vi studien?
Gynekologer, både i Sverige och internationellt, har sedan länge gjort så kallade perineorafioperationer där man kirurgiskt försöker återskapa anatomin. Denna operation är dock sparsamt studerad. När patienter kom till oss på mottagningen för ställningstagande till rekonstruktion av mellangården, så saknade vi kunskap om vilka symtom som kan förväntas bli bättre och vi visste inte hur många som blir nöjda med sin operation. Eftersom vi i samband med en sådan operation gör ingrepp i ett känsligt område, så fanns det också en farhåga om att operationen kan leda till nytillkommen smärta vid sexuell penetration. En annan aspekt var att många kvinnor ofta initialt blir rekommenderade bäckenbottenträning. Fysioterapi är förstahandsbehandling hos patienter med andra typer av bäckenbottenåkommor, som t.ex. urininkontinens, där vi vet att många blir behjälpta av denna typ av behandling. Men hur effektivt är bäckenbottenträning för kvinnor med defektläkta mellangårdar? Det fanns inga svar i den vetenskapliga litteraturen. Vi bestämde oss därför för att genomföra en studie där 70 patienter lottades till antingen bäckenbottenträning eller operation. Vi utvärderade anatomin, ultraljudsfynd och symptom före och ett halvår efter behandlingen.
Vad visade studien?
Studien visade att kirurgi var betydligt bättre på att bota symptomen jämfört med bäckenbottenträning. 70% av kvinnorna i operationsgruppen blev mycket eller väldigt mycket bättre. Många symptom blev betydligt bättre efter kirurgi. Exempelvis minskade vidhetskänsla från nästan 90% till 10%, slidpruttar från 50% till 3%, behovet av att trycka med fingrarna runt mellangården för att tömma tarmen från 50% till 10%. Smärtsamma samlag minskade från 65% till 30%. Bland gruppen som bäckenbottentränade blev endast 11% bättre. Ingen av studiedeltagarna som inte hade ont vid samlag innan operationen fick nytillkommen smärta.
Vad är mitt budskap till er?
Mitt budskap, utifrån de resultat som vi sett i denna studie, är att om man drabbas av en defektläkt grad 2 bristning så finns det effektiv hjälp att få och man behöver inte acceptera symptomen och ”bara gå hem och knipa”. Med det sagt måste man ha i åtanke att alla kirurgiska ingrepp kommer med en viss risk för komplikationer, som t.ex. blödningar och infektioner. Det finns beskrivet att hos vissa kan operationen leda till att man blir för trång och får smärta vid penetrerande samlag. Det som också är viktigt att komma ihåg är att alla kvinnor opererades på Södersjukhuset enligt den operationsteknik som tillämpas hos oss. Eftersom operationen inte är standardiserad och olika varianter förekommer, så har vi valt att filma en standardoperation för att förtydliga och illustrera exakt vilken teknik som studerats (filmen hittar du här).
Ge det också tid
Jag träffar en hel del kvinnor vars första tid med det nyfödda barnet överskuggas av oro och ångest kring komplikationer från bristningen. Jag hoppas att ni kvinnor där ute som drabbas av detta kan känna ett visst lugn över att veta att det finns hjälp att få. Det är dock viktigt att man inte är för otålig efter sin förlossning med att överväga operationsalternativet. Det sker betydande läkning och återhämtning under det första året. En bra tidpunkt för att söka hjälp är när det börjar närma sig ett år från förlossningen, man har slutat helamma, mensen har kommit tillbaka och man har bäckenbottentränat aktivt i minst 4 månader. Om man fortfarande har symptom som påverkar ens livskvalitet negativt så finns det en effektiv operationsmetod som vi bäckenbottengynekologer kan erbjuda våra patienter. Nu har vi äntligen evidens för detta.
Sist men inte minst vill jag tacka alla fantastiska studiedeltagare som modigt tackade ja till att delta i studien. Ni bidrar till att många andra kvinnor från och med nu kan få rätt hjälp.
Hej! Heter er speciella operationsteknik något särskilt?
Hej Beata!
Operationen heter på svenska perineorafi med distal bakre plastik. Tekniken som används på Södersjukhuset har inget särskilt namn. De tekniska detaljerna illustreras i filmen som jag länkat till i inlägget.
Vänligen
Ida Bergman
Hej Ida!
Går alltid bulbo cavernosus att laga i efterhand? Förstår att den inte alltid börjar fungera helt som förut, men man vill ju få en chans genom att prova laga den (och övriga skador)! Har förstått att den kan dra ihop sig som en gummisnodd, men att den ändå ska gå att hitta och återställa. Träffade en läkare som sa att den inte kan lagas, men hittar info på många ställen som säger att det visst går att laga i efterhand, så jag hoppas någon kan hjälpa mig…
På Södersjukhuset kan man operera bulbocavernosus och t ex puboanalis samtidigt?
Hoppas så mycket att du orkar svara!
Hej!
Om man inte bor i Stockholm, hur får man hjälp?
Jag gick barn för 15 år sedan, man gjorde ett klipp och min mellangård är knappt 2cm och har dagliga stora besvär med mitt underliv.
Jag har sökt åtskilliga gånger till gyn i NU sjukvården och de säger att allt är bra.
Tack
Hälsningar
Sandra
Du är en “jobbig patient” och ger inte upp. https://bakingbabies.se/2019/09/17/hur-man-far-ratt-vard-om-ens-landsting-inte-kan-vill/
I had a very similar operation 4 weeks ago at Ängelholms sjukhus in Skåne. I am extremely satisfied with the result and feel whole again. In many ways, I feel that I have my life back and can look forward to an active and healthy future. Due to the fact that the birth injury happened in 2015, the 2nd degree tear was not documented in my journal (as this was not required). This led to a long period of suffering both physically and mentally as I did not really understand what was wrong. It was only after I started to look for information, educating myself with the help of Baking Babies’ blog, and then promising myself that after the birth of my second child in 2018 that I would get to the bottom (no pun intended) of the matter and get myself the right help. I am trying to do my part in being open about my journey so that others (including my two daughters) will have more informed and better post-natal care. It was fascinating and educational to watch the film. I am deeply grateful to Baking Babies, and all the exceptional doctors and nurses in Helsingborg, SUS and Ängelholm that I have met along the way and helped me. Keep up the good work! Together we will improve women’s health!!!
Hi!
Im going to do this in a couple of mounth in Ängrlholm to, who did this operation on you?
Hi, I hope the operation will help you too. The doctor who operated on me was Knut Haadem.
Thank you for your answer, its been 9 years since I started asking for help, and finally someone listened!
//Malla☀️
Tack för denna studie! Äntligen! Vem är bäst på denna OP i VGR? Eller är det bättre att söka för OP i annan region? Tacksam om någon vet eller har erfarenheter. Mvh Charlotte
Vgr har inte rykte om sig att vara specialist tjänstvilliga med sånt här, tyvärr.
Det får vi hoppas att det blir ändring på! Vart kan man förslagsvis vända sig som VGR-pat.? Blir ju totalt vilse i mina rättigheter till jämlik vård…. Mvh C
Jag tror sahlgrenska eller frölunda gyn.
Rekommenderar du denna typ av operation i annat län hellre än i vgr?
Känns lite hopplöst när man fattar att den bästa vården finns i Linköping eller Huddinge men de ej tar emot egenremisser 🙁
Hej!
Vilket bra inlägg, tack för det!
Jag födde mitt första barn i januari 2018, och andra i nov 2019. Efter första förlossningen fick jag en grad 2, stygnen gick upp och jag syddes om 2 v senare. Jag har inte varit hos en gynekolog, men jag är tämligen säker på att jag fått ett bakre framfall. Den bakre slidväggen putar ut när jag sitter ner och jag känner en tyngdkänsla när jag står och går mycket. Svårt med bajsandet. Jag trodde det skulle bli bättre efter några månader, men så blev det inte. Det blev lite värre efter andra förlossningen (barnet är snart 3 mån). Och nu funderar jag på hur och vart jag ska vända mig för att få hjälp? Kan någon tipsa mig. Jag har inte varit på återbesök hos bm ännu, ska jag nämna något där? En sån här operation känns som något för mig. Jag kniptränar regelbundet och har ett bra, starkt knip, så det är inte där skon klämmer.
Så tacksam för svar!
Börja hos barnmorskan eller gyn, eller kvinnokliniken där du födde. Det beror lite på var i Sverige du finns, men du kan nog ringa till barnmorskemottagningen och fråga. Och förbättringar sker ofta första 12 månaderna, så tre månader kan vara för kort för att utvärdera, så kan kan också be dig vänta.
Har skada på levatorn och transversus perinei. Första symptomen var tyngdkänsla och smärta länge efter förlossningarna (4 och 2 åe sen). Idag känner jag bara tyngdkänsla om jag tränar eller står upp/går länge en dag = tränar inte längre. Har svårt att känna något vid samlag längre även om jag bara testat kanske två gånger efter barn nr 2 och har en vidhetskänsla, får slidpruttar vid samlag. Sen har jag lätt att få urinträngningar men det jobbigaste är tarmtömningssvårigheterna vilket har lett till att jag fått ibs-besvär och mår psykiskt dåligt av det sen jag började jobba efter andra barnet då jag ständigt är stressad och orolig om tarmen tömts ordentligt. Knipa har jag gjort dagligen sen långt före jag blev gravid, gått till fysioterapeut i vår men det hjälper inte och tycker det är så mycket svårare att knipa numera. Enligt gyn kan de bara operera ena skadan men undviker det helst då de inte tror att det hjälper tarmtömningsbesvären som jag rankat som jobbigast. Har förstått att levatorn aldrig går laga men kan och bör man göra något åt det här? Kan min livskvalité bli bättre?
Vilket hoppingivande inlägg ❤
Tack för ett bra inlägg! Det ser ut som om man syr ihop ändarna av transversus med varandra, gör man det eller syr man fast var och en? Använder man samma teknik på Huddinge, bäckenbottencentrum?
Hej Ida och Mia! Som finlandssvensk med många av ovan beskrivna symptom undrar jag vart man ska vända sig i Finland för att bli tagen på allvar med dessa problem? ”Lite framfall har du, men det åtgärdar vi först då du kommer i klimakteriet eftersom återfallsrisken efter op är så stor” och ”framfall får ju kvinnor som inte gjort tillräckligt med knipövningar” är tyvärr vad jag fått höra hos olika gynekologer här. Min grad 2 är sydd av läkare, är det månne kollegialiteten som gör att man inte vill kännas vid att en bristning kan defektläka?
Hej, Mia här. Vet inte om Ida har någon uppsikt över kommentarsfältet här längre, skulle inte gissa det.
Har tyvärr inte några bra tips för vård i Finland alls, men du kan gå med i Facebookgruppen “förlossningsskadad du är inte ensam”, där vet jag att det finns flera boende i Finland med som eventuellt kan vägleda.
Hej,
Jag bor nere i Skåne och undrar om någon har erfarenhet av operation i Ystad för mellangården och rectocele? Hör bara om alla som vill och ska opereras i Huddinge och Linköping och blir orolig att Ystad inte är bra nog.
För några år sedan var kompetensen för operationer ute i landet väldigt bristfällig och då ville alla, av goda anledningar, till Huddinge och Linköping. Nu är kompetensläget helt annorlunda och många, många fler läkare ute i landet opererar bra.
Jag vet inte specifikt om Ystad, men har du själv fått förtroende för läkaren så kan du nog gå på det.
Hur gick det för dig i Ystad Miafia?
Hej,
Jag födde barn 2018 och nu i somras 2022. Har alltid varit orolig för bristningar så jag såg till att få extra bedömningar en vecka efter båda förlossningarna och fick veta att allt ser normalt ut, jag hade knappt en 1a första gången och ingen bristning andra gången. Men för ett par månader sedan lyckades jag få en tid hos en fysioterapeut specialiserad på kvinnohälsa (efter att ha läst på denna sidan). Jag hade nämligen en ”öppen” känsla i slidan när jag suttit på toaletten och svårt att tömma blåsan. Sist pratade vi mest men idag gjorde hon en gynundersökning och det visade sig att jag fått en grad 2 bristning vid någon av mina förlossningar som de missat. Den är alltså inte sydd och min mellangård är därmed tunn.
Jag känner mig lite chockad av detta och vill ju att allt ska vara så bra det kan. Jag har inga större besvär egentligen. Den öppna känslan är redan borta efter denna förlossningen. Ibland har det kunnat kännas slappt vid samlag mellan barnen men när jag kniptränat bättre under några månader har det blivit bättre, även om det inte är som innan barn. Jag har även lite svårt att tömma tarmen men behöver inte ”hjälpa till” genom att trycka med ett finger i slidan som jag läser att vissa behöver. Tarmen buktar dock ut lite.
Skulle du kunna ge mig råd kring hur jag ska tänka? Jag är rädd att få mer besvär när jag blir äldre om det inte åtgärdas nu eftersom även ”bra” muskler blir sämre med åldern… Jag är medveten om att det måste gå 1-1,5 år men bör man sedan försöka få en operation? Tacksam för svar!
Hej, jag tror att du får lite vägledning här även om den frågan har viss annan vinkling.
https://bakingbabies.se/2020/06/26/laga-eller-vanta/
Hej, tack för en fantastisk blogg.
Under de år jag undrat vad som är fel så har det varit en trygghet och jag tror inte jag hade kunnat formulera mig så tydligt om mina besvär utan den blogg. Jag har stått i kö för operation i Örebro Län sedan lite mer än ett år tillbaka. Jag träffade en läkare i Karlskoga då som jag hade svårt att känna mig trygg med då jag inte förstod vad för op hon föreslog, vad för resultat jag kunde förvänta mig eller vad riskerna var och hon blev bara irriterad på mig och sa samma saker om och om igen. Jag har under denna period försökt komma i kontakt med Huddinge eller Linköping men ingen av dem har tagit emot egenremiss när jag talat med dem.
Nu ringde de från Karlskoga och berättade att de har ett återbud och erbjuder mig operation om mindre än 2 veckor. Jag ska dit och träffa en läkare (inte samma som ska operera tyvärr) i nästa vecka.
Jag är livrädd för att operationen inte kommer gå bra. Har någon information om ifall de är duktiga på denna typ av kirurgi på USÖ/Karlskoga. En kirurg som heter Paula ska operera. Jag är tacksam för att de vill hjälpa mig och känner att jag borde lita på läkarnas kompetens. Men är det rimligt att fråga om kirurgens erfarenhet av denna typ av op?
Mvh
Sara
Just Karlskoga har faktiskt väldigt gott rykte. Lycka till!
Hej!
Jag hr precis genomfört en liknande operation nu efter 10 år med problemet. Jg är fortfarande i läkningsprocessen men funderar på ärret i mellangården. Just nu känns det hårt som en Knut och rätt stort tycker jag. Ska det vara så eller hur kan jag påverka ärret på något vis så att det blir så fint som möjligt?
Jag ska självklart höra av mig till operatören men det hjälper när man är påläst.
Mvh
SJ
Omogna ärr är hårda och mogna ärr blir mjuka. Om det gått mer än åtta veckor efter operationen kan du börja massera ärret. Der finns instruktioner här på bakingbabies.se men det är svårt att göra med någon större precision på gynekologiska ärr. Oftast hjälper tiden väldigt mycket också.
Hej
Kanske ingen som läser dessa kommentarer längre
Men tack för viktig forskning, och information!
Jag bor i Värmland och pga att de inte håller vårdgarantin, har jag tackat ja till op i Oslo, som regionen samarbetar med.
Jag tittade på videon o h det var intressant och gav mig en inblick till hur det ungefär kommer gå till för mig med
Tack,
Sandra
Hej!
Jag har opererats efter 26 års väntan på att sjukvården i Norrköping skulle ta mina besvär på allvar. I mitt fall hade jag besvär som tyngdkänsla, slapp i slidan och fått höra att jag ska träna på att knipa. Åtgärd som gjordes på mig är: bakre kolporafi, perineorafi och vulvaplastik-bidiagnos i december förra året har jag problem med att jag nu är för trång. Vad eller hur går jag vidare med funktionell sexsamvaro… utan smärta?
Hej! Beklagar att du fått ha dina besvär så länge. Om du inte träffat en fysioterapeut som jobbar med bäckenbotten rekommenderar jag dig verkligen det, trånghet handlar ofta om en kombination av stramt ärr och spända muskler. Båda går att behandla.