Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Sitz bath – funkar det?

Sitz bath – funkar det?

Sitz bath – funkar det?

Kan du förklara hur såna där ”Sittbad” fungerar och vad de är bra för? Det har dykt upp i mitt flöde flera gånger nu.

Läsarfråga

Vad är det för något?

Sittbad kallas för ”sitz bath” på engelska/tyska och handlar om varma bad för snippa, mellangård och ändtarmsområdet och tanken är att öka badet kan öka blodcirkulationen och avslappningen i musklerna i bäckenbottenområdet. Därigenom tänker man att läkning ska stimuleras vid exempelvis hemorrojder. Vissa förespråkar också sittbad för att minska smärta. Sittbad kan göras men en speciell balja man sätter på toalettstolen, i en bidé eller i badkaret.

För vad funkar sitz bath??

Det verkar att sittbad kan fungera gott som en del av behandling för hemorrojder under graviditet. Det kan också minska besvär från akuta analfissurer, men inte tillräckligt för att vara vetenskaplig grund för behandlingsråd.  Det har inte kunnat påvisa effekt på förbättrad läkning efter klipp vid förlossning. Kalla sittbad har kunnat minska smärtan efter klipp vid förlossning i någon studie.

Ånga snippan

Det här är besläktat med att ”ånga snippan” då man då inte doppar underlivet i vatten utan istället bara har hett vatten i ett kar och ångar underlivet på ett visst avstånd. Det senare har jag inte lyckats läsa något vetenskapligt kring mer om brännskador som drabbat personer som haft för het ånga på för kort avstånd. Ångande av snippan säljs ofta in som en ”rengöring” och man rekommenderas ofta i kommersiella sammanhang att använda ”välgörande örter”. Det finns inga vetenskapliga bevis för att ångning av snippan hjälper mot något som helst tillstånd. Örterna som används kan inte i ånga ta sig in i några vävnader och kan därför inte påverka någonting, enligt vad man vet idag.

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *