Tunn perinealkropp

Läsarfråga om tunn perinealkropp.

Fingermätning av avståndet mellan slidan och tarmen

Kan perinealkroppen blir tunnare av andra orsaker än förlossning? Finns det saker som gör det värre?

Läsarfråga

Vad är perinalkroppen?

Perinealkroppen är en pyramidliknande struktur som består av både muskler och stödjevävnad. Åt sidorna i perinalkroppen sitter fästena för transversus perineii, lite framåt åt sidan finns fästena för bulbospongiosus. Bakåt finns stödjevävnad och analkanalen, ändtarmsmusklerna fäster också in mot mittlinjen i mellangården. Framåt finns främre vaginalväggen. På djupet i perinalkroppen finns också den delen av levator ani som finns som en brygga i utrymmet mellan slida och tarm.

Stabilitet och funktion

Stabiliteten i perinealkroppen bestäms i det stora hela av dess faktiska anatomiska strukturer. På en fördjupad nivå är det kollagenuppbyggnaden som bestämmer stabiliteten. Detta efter som det är kollagenet som binder alla strukturer tillsammans. Kollagen är ett fiberprotein som framför allt finns i stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Kollagen bildar fiberstrukturer som ger struktur och stadga till vår kropp, tillsammans med skelettbenen.

Vad påverkar?

En vaginal förlossning kan påverka stabiliteten i perinealkroppen till det sämre, även om det inte uppstår muskelskador. Det finns personer som får en sänkt stabilitet i perinealkroppen till följd av annan påverkan än just vaginala förlossningar. Om strukturen för kollagenvävnaden inte är tillräckligt kraftig kan kanske stabiliteten i hela bäckenbotten bli sänkt. Man kan då tänka att muskelfästena sakta dras ifrån varandra, vilket leder till en sänkt stabilitet. Detta kan jämföras med den process som sker i magen vid en graviditet, när de raka bukmusklerna töjs isär. Om det finns ärftliga faktorer som sänker kollagenkvaliteten kan detta uppstå utan någon större provokation än exempelvis långvarig förstoppning eller hosta.

Tunn perinealkropp

När det inte finns förlossningar eller förlossningsskador med i bilden kan alltså genetik och kollagenkvalitet vara en faktor som påverkar perinealkroppen. Övervikt, förstoppning och annan långvarig belastning kan öka risken för nedsatt stabilitet genom överbelastning.

Vad ska jag göra för att ta hand om min bäckenbotten?

Här finns en samling goda råd!

Du kan också läsa mer på bäckenbottenutbildning.se, till exempel här: Anatomi och fysiologi vid bristning.

Tips!

Om du vill förstå mer om bäckenbotten och förlossningsskador och hur du bäst rehabar efter en förlossningskada, missa inte webbföreläsningen här!

Previous

Next

6 Comments

  • Intressant inlägg! Nyfiken då jag har en ganska tunn perineal kropp efter grad 4 bristning: utöver att stärka musklerna, kan man göra något som tjocknar till den igen? Finns det något som hjälper vävnaderna återfå volym? Hjälper viktnedgång eller gör det att det bara inte försämras ytterligare. Jag är ca 9 månader pp. Tusen tack för fantastisk blogg!

    • Hej, ledsen för sent svar! Att stärka musklerna är det viktigaste. Det verkar som att överviktiga gravida i alla fall har tjockare perinealkroppar än andra. Är det då bra att vara överviktig för perinealkroppen? Svar: Vi vet inte. Det är också en hög belastning på hela bäckenbotten att bära på övervikt. Det är mycket vi inte vet än.

  • Jag upplever min mellangård som väldigt tunn och har problem med att bajsa samt har förmodligen rectocele (ej blivit undersökt av gyn men bm på efterkontrollen sa det och jag tror även själv att det är så). För jag in ett finger i ändtarmen och ett i vagina mäter jag mellangården till under 1 cm, men jag förstår att det är svårt att känna på sig själv. Den yttre mellangården (den man kan se) är max 2 cm skulle jag säga. För jag in ett finger långt in i slidan känns det som att det ska komma ut genom anus. Det var sex månader sedan jag födde.

    En undran: Om man har tunn mellangård, finns det saker man bör undvika för att undvika risken för rektovaginal fistel (som är min största skräck) eller att mellangården blir ännu tunnare? Hade t ex fundering på att börja försöka ha sex igen, men nu efter jag känt med ett finger så känns det som att ett penetrerande samlag skulle kunna ta hål på den här supertunna väggen mellan slida och tarm. Finns det en sådan risk tror du?

    • Hej. Nej även om det känns tunnt är kroppen superstabil på ett flexibelt sätt. Det behövs i princip “våldet” av en förlossning för att orsaka eller förvärra en skada. Det är inget galopperande med en kort mellangård, det är vad det är. Om du vill ha vaginala samlag är det bara att köra på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.