Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Främre bäckensmärta efter graviditet

Främre bäckensmärta efter graviditet

Läsarfråga om främre bäckensmärta efter graviditet

Min dotter föddes vaginalt med sugklocka och utdragen förlossning för fem år sedan. Under graviditeten kändes det som en tyngd mot bäckenbotten och som att jag hade en spricka i bäckenbenet. Efter förlossning hade jag komplikationer med moderkakan och dessutom så ont att jag måste gå framåtlutad i veckor. Jag var trots det väldigt aktiv och promenerade ca 4 timmar om dagen eftersom min dotter skrek mycket förutom när vi promenerade med bärsele utomhus. Det tog år innan jag kunde ha smärtfri sexuell penetration men även nu kan jag känna som en tyngd efter vaginal sexuell penetration eller onani, att jag har som en spricka i bäckenbenet tex när jag yogar eller ställer mig med benet brett isär. Jag har tagit upp det med min gynekolog flera gånger men hon har inte gett några specifika råd. Vad anser du? Varmt tack på förhand!

Läsarfråga

Hej frågeställaren!

Jag kommer försöka resonera och sortera i de symtom och besvär du beskriver. Jag förstår att allt hänger ihop för att de både funnits hos dig, men också under en ihophängande tid. Men jag skulle gärna vilja analysera sak för sak, för alla symtom har nog inte nödvändigtvis beroende av varandra.

Tyngd mot bäckenbotten

Grvaiditeter är tunga och det är i mångt och mycket bäckenbotten som får bära och lyfta magen och dess innehåll. Utan att veta något mer är mitt generella svar att tyngd mot bäckenbotten under en graviditet är normalt, även om det för all del är jättejobbigt. Extra jobbigt och tungt kan det kännas om man har åderbråck i underlivet, inuti eller mer ytligt.

Läs  mer:

Bäckenbotten under graviditet

Genitala åderbråck

Smärta framtill i bäckenet

Bäckenet har tre leder och den främre leden sitter mitt i blygdbenet. Graviditetsrelaterad bäckensmärta som främst sätter sig framtill i bäckenet brukar beskrivas ganska precis så som du skriver, eller som ”en yxa i blygdbenet”. Det kan variera från en molvärk till ytterst intensiva smärtor, smärtor som ger en känslan av att kunna gå mitt itu.

Läs mer:

Graviditetsrelaterade bäckensmärta – vad gör ont?

Om symfyssmärta och symfysruptur

Bäckensmärta efter förlossningen

Förlossningen?

Du beskriver inte så mycket om förlossningen. Var det själva problemen med moderkakan gjorde att du hade ont efteråt, blev det en akut operation eller något sådant? Eller var det något med själva förlossningen som gav dig nya eller ökade smärtor? Eller vad det ”bara” den graviditetsrelaterade smärtan som satt kvar?

Här kan du läsa på Bäckanbottenutbildning.se om symtom av missade eller defektläkta förlossningsskador.

Optimal belastning

Vi fysioterapeuter jobbar mycket enligt begreppet ”optimal belastning” där vi försöker vägleda patienten till att vara så fysiskt aktiva som möjligt, men under smärtgräns. Fyra timmars promenad per dag trots pågående bäckensmärta låter väldigt mycket. Jag menar inte alls detta skuldbeläggande, så missförstå mig inte. Men: att belasta så mycket mitt i ett pågående smärttillstånd postpartum kan bidra till att göra att smärttillståndet blir mer långvarigt och svårt att bli av med. Jag menar inte alls att påpeka något i stil med ”du gjorde fel”, för naturligtvis gjorde du det som blev bäst i situationen. Menar bara att det kan vara en förklaring till att besvären inte gått över.

Smärta vid sex

Jag vet heller inte var din smärta satt, i samband med vaginal sexuell penetration. Är det samma bäckensmärta som annars, och triggades av att du särade på benen? Eller var det mer en smärta som satt inuti, från bäckenbotten? Om det är det senare, då kan dessa besvär behöva en analys var för sig. Finns det en förlossningsskada i grunden? Hur är ditt knip, funkar dina bäckenbottenmuskler bra? Är de kanske väldigt spända? Tyngd efter orgasmer kan tyda på att du får en krampreaktion i bäckenbotten, vilket kan höra ihop med en överspänningsproblematik. Överspänning i bäckenbotten kan också triggas av bäckenledssmärta.

Läs mer:

Sex efter förlossning – ett inlägg som tar upp olika orsaker till att sex inte känns bra, men dock inte tar upp bäckenleds-aspekten på själva rörligheten som ofta krävs vid vaginal sexuell penetration. 

Överspänd bäckenbotten

Ont i bäckenet – påverkar bäckenbotten?

Smärta framtill i bäckenet vid belastning

Det låter, igen, som att du har kvar en bäckensmärta som är lokaliserad i främre bäckenleden. Gynekologer kan väldigt mycket om väldigt många saker, men de jobbar generellt inte med ledsmärta, även om den uppstått i samband med graviditet/förlossning. Det kan vara därför du har svårt att få gehör! Jag skulle rekommendera dig att gå till en fysioterapeut för att få en bedömning och behandling.

Främre bäckensmärta efter graviditet

Du som har liknande erfarenheter får gärna fylla på med input och tankar i kommentarsfältet.

1 kommentar till “Främre bäckensmärta efter graviditet”

  1. Till dig som ställde frågan, hoppas du fått hjälp! Känner igen symtomen du beskriver, allt från smärtan till överspändheten som kompenserar för det lösa.
    Jag har lidit under alla tre graviditeter av symfyssmärta, som att jag ”burit” barnet på främre bäckenet i stället för mer centrerat i kroppen. Smärtorna har oftast varit som värst i andra trimestern, i samband med att magen plötsligt växt mest. Efter förlossningarna, både vaginalt och snitt, har smärtan igen varit extra intensiv när symfysen så att säga börjat ”sätta sig”. Både molande värk, stickande smärta och smärta vid kissande, som plötsliga elstötar och ”ryckningar” i urinröret. Helt bra har det blivit först efter att jag slutat amma, i kombination med träning av bäckenbotten, rumpa och djupa magmusklerna. Jag blev sämre av att gå mycket, i synnerhet av att skuffa tung vagn, när inte ”paketet” så att säga kunde stödja höften eller övre kroppen tillräckligt.

    Jag hade mycket nytta av hypopressive-övningar, hade också ganska bred diastas. Blir ju lätt så att man är ett hopkok av många problem som hänger ihop!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *