Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Smärta i bröstrygg och bröstkorg under graviditet

Smärta i bröstrygg och bröstkorg under graviditet

Smärta i bröstrygg och bröstkorg under graviditet

Under några veckor i somras trillade det in flera stycken frågor om smärtor i bröstrygg och bröstkorg under graviditet. Det här är saker jag ser ofta hos mina gravida patienter och ofta behandlar på ett eller annat sätt. En frågeställare är sjukskriven på grund av intensiva smärtor och efterfrågar saker att göra själv för att det ska bli bättre. En annan frågeställare undrar vad besvären beror på. Och en tredje undrar om det är något som är kopplat till ”foglossning”. Jag ska försöka svara på allt detta!

”Det är normalt”

Det tråkigaste och minst populära svaret när det gäller graviditetskrämpor är detta. Jag ska gå djupare in i hur det uppstår, men för den som mår bra av att bli lugnad vill jag ändå börja med: Det är ofarligt, det innebär ingenting dåligt för ditt foster och det är oerhört vanligt. Däremot är smärtor och besvär pissiga och tråkiga, och ja, det är synd om dig!

Vad beror det på?

Bröstkorgen är ju en korg av revben som ledar in mot bröstbenet framtill och mot ryggraden baktill. Beroende på hur lång din bål är, hur din livmoder är placerad och vinklad och hur stort ditt foster är så kan det bli olika trångt, på olika ställen. Den enklaste förklaringen är att du har ont på grund av tillväxt och trängsel.

Bebisen trycker mot revbenen

Bebisens placering kan avgöra att det är mot revbenen bebisen sparkar. Blir det väldigt hårt och väldigt upprepat kan det till och med hända att bebisen i ovanliga fall råkar orsaka en spricka i revbenen. Det går varken att förebygga eller behandla detta. Ingen kan tvinga din bebis att sluta sparka. Och revben med sprickor måste självläka, de sitter så väldigt mycket inuti kroppen att det inte direkt går att gipsa dem. För en utomstående kan det verka gulligt med någon som tydligt känner sin bebis sparka. Men för dig kan det bli en väldigt smärtsam verklighet. För andra kan det vara så att andra delar av bebisen ligger liksom och trycker in/under revbensbågen mot slutet av graviditeten. För mig blev det så, det kändes som att någon bände upp mina revben på höger sida med skohorn, hela dagarna. Men det var inget skohorn, det var en bebisrumpa.

Som en del av den generella uppmjukningen

Hormonet relaxin är det som ligger bakom den generella uppmjukningen i kroppen under graviditeten. Syftet är att optimera födseln, att göra bäckenet mjukare och musklerna mer följsamma. Den här uppmjukningen är dock något som sker i hela kroppen. Uppmjukningen kan därför alltså kännas i revbenens leder mot både bröstbenet och ryggraden. Jag brukar uttrycka det som att i takt med att du blir tyngre och får mer och mer hållningspåverkan (pga magen och bröstens tyngd) blir det också ofta mer utmanande för dina muskler. Muskler som utmanas mer än de är vana kan utveckla smärt- och spänningstillstånd. Det är detta som jag oftast behandlar – muskulära smärtor under graviditet.

Nervsmärta i huden

En annan vanlig smärta under senare delen av graviditeten är nervsmärta i huden. Den finns oftast på ena eller andra sidan på övre delen av magen, strax under revbenen. Smärtan är brännande eller stickande. Denna smärta beror vanligtvis på att den växande livmodern trycker till nerverna till huden. Ibland förvärras dessa besvär av hårda och strama BH:ar som trycker emot. Det här går över efter graviditeten.

Smärta i muskelfästen

Magmusklerna sträcks ut under graviditeten och ibland växer magen mer än vad vävnaderna riktigt hinner med. Då kan man får smärta i magmusklernas fästen längs med hela revbensbågen. Det här brukar vara molande, värkande smärta i vila, men kan vara mer huggande vid ansträngning. Det här går över efter graviditeten men individer som har fött barn blir generellt svagare och mer uttröttbara i magmusklerna. Musklerna som drabbas kan vara både de raka bukmusklerna och de sneda bukmusklerna. Lättare magmuskelövningar riktade till dessa muskler kan lindra smärtan.

Halsbränna

All halsbränna känns inte enbart i halsen. Under graviditeten kommer hormonförändringarna påverka all glatt muskulatur, även den som finns i magmunnen. Dessa förändringar tillsammans med det höga trycket från magen kan ge upphov till halsbränna. Halsbränna kan dock kännas som en smärta bakom bröstbenet men också stråla bak mot bröstryggen.

Förstoppning

Förstoppning vet de flesta hur det känns. Under graviditet kan dock förstoppning upplever något annorlunda, och smärtan kan ibland förläggas mot ryggen och under revbenen.

Gallsten

Det ska nämnas i sammanhanget att symtomen på gallsten kan vara en bröstryggssmärta. Graviditeter kan öka risken att drabbas och ett fåtal gravida kan faktiskt behöva opereras för gallsten under graviditeten.

Läs mer om gallsten på 1177

Njurproblem

Det är lättare att få urinvägsinfektioner under graviditet, och det är dessutom lättare för bakterier att gå från urinvägarna upp till njurarna. Smärta från njurarna kan kännas som smärta i sidan av ryggen i höjd med de nedersta revbenen och nedåt.

Annan smärta av allvarlig orsak

Omfattande och intensiva smärtor under graviditet ska utredas av läkare. Det finns ovanliga fall av leverproblem, blodproppar och andra graviditetskomplikationer som kan ge utryck i form av bröst/revbenssmärta. Ta därför upp problemen med din barnmorska och hör ifall hen bedömer att du bör träffa läkare. Har du ont vid sidan av magen/ryggen och också högt blodtryck kan du behöva utredas ifall du skulle ha preeklampsi.

Fysioterapeutisk behandling

Som ni förstår finns det en rad orsaker till bröstryggs/bröstkorgssmärtor som inte är fysioterapeutiskt påverkningsbara. För det som gäller hållning, uthållighet, styrka och muskelsmärta generellt är anpassad och rätt doserad träning förstahandsbehandlingen. Det är där jag och mina patienter med dessa besvär har vår grund. Sedan kan det dyka upp eländiga smärtor som gör att jag ibland väljer att istället ge patienten en annan behandling, med snabbare men också mer kortvariga resultat. Ibland ska man bara ta sig igenom dagen, och då är alla medel tillåtna tänker jag.

Egenvård

 • Värmedyna eller vetevärmare kan vara ett skönt alternativ för smärtlindring.
 • Rörelsepauser är viktigare än någonsin under en graviditet. Din kropp kommer troligen inte acceptera statiskt sittande hållning lika mycket som annars.
 • Ät bra och gör vad du kan för att undvika förstoppning och gallstenar.
 • Använd en skön BH i rätt storlek och i övrigt kläder som inte trycker åt obekvämt.
 • Ha gott om kuddar när du sover. Tryck in dem mellan knäna, fötterna, under magen, kanske en att krama och lagom högt under nacken. Alla behöver naturligtvis inte allt detta, men det är ofta väldigt skönt med mycket stöd.

Övningstips!

Bröstryggsstretch

Stå vänd med ansiktet ungefär en armlängds avstånd mot en vägg. Sätt nu underarmarna mot väggen och luta dig framåt. Glid med underarmarna upp längs med väggen, sträck dig så långt det bara är möjligt med magen och allt. Håll kvar i det sträckta läget en liten stund. Gå ner till utgångsläget igen. Upprepa några gånger om det kändes skönt.

Barnets position

Börja sittandes på knä på en matta. Placera fötterna så att de pekar mot varandra med tårna. Placera knäna utåt så att de bildar formen av ett ”V”. Böj dig framåt så att pannan når golvet, men försök att ha kvar rumpan så lågt du kan mot hälarna. Fingrarna kan ”promenera” framåt så att de kommer så långt de bara kan. Andas djupt och lugnt med magen och försök hitta ett läge där rörelsen gör ”gott-ont”. Håll kvar en liten stund. Gå till utgångsläget igen. Upprepa några gånger om det kändes skönt.

Skjuta pilbåge

Sträck fram båda armarna framför dig. Låtsas att du ska spänna en pilbåge, dra bak ena amen så långt du kan. Håll kvar en liten stund. Gå till utgångsläget igen. Upprepa växelvis höger och vänster några gånger om det kändes skönt.

Smärta i bröstrygg och bröstkorg under graviditet

Har du egna erfarenheter som du vill dela med dig av? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Besläktad läsning på Bakingbabies

Gravid och ont i revbenen

8 kommentarer till “Smärta i bröstrygg och bröstkorg under graviditet”

 1. Jag har under båda mina graviditeter haft väldigt ont hö sida torakalt typ v. 30-35. Har tolkat det som muskulärt och det har i stort sett försvunnit på slutet när magen sjunkit.

  1. Hej,
   Jag är gravid i vecka 31+5 och fick tidigare idag, när jag var ute och promenerade, extremt ont mellan bröst och skulderbladen ungefär, kändes som det nästan krampade en kort stund, Sedan försvann det helt, kan detta bero på halsbränna under graviditeten?

   Tack på förhand!
   //Madeleine

   1. Placeringen låter inte alls som halsbränna, ytan mer som något annat. Det enklaste sättet att veta är ju att testa och se om receptfri medicin mot halsbränna hjälper.

 2. Jag har diastas några år efter graviditet och ont i övre magen och ibland revbenen så känns som det även kan hänga ihop med försvagning inte bara bebis som trycker på. Blir extra mkt vid tex förstoppning.

 3. Jag ont i bröstryggen under graviditeten och kämpar fortfarande med värk. Gått hos en naprapat flera gånger och är så trött på att det inte försvinner. Mitt barn är 15 månader nu och jag har ont!!

 4. Är gravid med mitt andra barn, och hade samma smärtor sist i bröstrygg och i bålen under revbenen. Jag tror att detta blogginlägget kom till 2020 bl.a. för att jag skrev till dig då! Jag har så pass ont att jag nu i vecka 27 har behövt sjukskriva mig. Av det du beskriver tror jag att det för mig är en kombination av flera saker, bl.a. nervsmärtor under huden. Att det kan göra så ont! Sist gick det över efter förlossningen, vilket är min enda tröst just nu. Jag ska träffa en fysioterapeut nästa vecka och se om det är något jag kan göra själv för att må bättre. Tack för att du har skrivit om detta, att få förklarat vad det skulle kunna bero på är också en liten tröst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *