Lungkliniken och lägesrapport

Lägesrapport illamåendet

Hörrni, jag tror bestämt att illamåendet håller på att gå över!

Visst, jag mår illa då och då. Men snart är det en hel vecka sedan jag kräktes. Och det är en ENORM skillnad att må illa då och då, istället för konstant.

Livet blir väldigt, väldigt mycket lättare och roligare!

Idag var jag alltså hos lungdoktorn.

Jag kom dit 20 minuter före utsatt tid. Jag är ju sån. Ganska direkt kom det en sköterska och ropade upp mig. Jag skulle göra spirometri före läkarbesöket. Och uppge min längd och vikt. Jag har ju inte vägt mig på en vecka, och vikten bör ju som bekant förändras en del just nu, så jag fick väga mig.

Min vikt förändras inte nämnvärt. Hm.

Jaja. Sen fick jag gå tillbaks till väntrummet.

Väntrummet på Thoraxmottagningen på Karolinska i Huddinge har ett mycket speciellt klientel. Det är ju inte direkt som omklädningsrummet till gymmet, om man säger så.

En stor tjock man satt och rapade. Två superbeniga kvinnor i åttioårsåldern satt i varsin ände och bläddrade frenetiskt i varsitt magasin. En gravt överviktigt arabisk kvinna satt tillsammans med sin tolk och småpratade. Och så satt jag där, tuggandes på äppelklyftor som jag hade tagit med mig i en liten påse. I och för sig börjar jag också bli rätt tjock…

Efter kanske 40 minuter kom läkaren. Hon var trevlig. Började med att berätta att spirometrin varit normal. TACK GODE GUD. Sedan pratade vi en stund om alfaettantitrypsinbristen, mina värden och dess eventuella påverkan. Det ska göras en ytterligare genetisk utredning, men hon tyckte att det verkade som om vi bara har ärftligheten på en sidan (alltså, mamma ELLER pappa) och att risken att utveckla emfysem i så fall ska vara rätt liten.

Vi får typ aldrig börja röka, bara. För då kommer det som ett brev på posten…

Jag berättade en del av min känsla av att vara en ”lung-person”, en sån som ofta drabbas av djupa infektioner och besvärliga hostor. Då bestämde hon sig för att jag ska få göra en lungröntgen efter förlossningen.

Så storyn är to be continued. Men det känns bra. Inga direkta faror på taket.

Nu ska jag, mina lungor och magen strax gå till gymmet. Heja oss.

Finn fem fel

Lunch i flygande fläng. Ganska gott, och mätt blev jag. Men ändå, det känns tämligen näringsfattigt.

image

image

 

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *