Kavring

Kavring

Igår blev det kavringbak samtidigt vi åt god mat och spelade spel.

Kavring är ett lätt bröd att slå ihop och kräver enbart lite framförhållning. Detta ganska söta, mörka bröd, som bakas i form och med en härlig smak av kummin är underbart god med smör och en skiva vällagrad ost.

Den förberedelsen som man bör göra för att den ska bli saftig är att man skållar en del av rågmjölet ca 12 timmar innan självaste baket. Jag körde i lite surdeg för att få upp smak och syra, men det är inte ett måste.

Dag 1:

  • 5 dl rågmjöl
  • 5 dl vattn
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk mald kummin

Kummin är ganska svårt att mala i mortel, men om man är tålmodig, stark och envis så ger det sig efter ett tag, även om det känns som att det inte händer något i början. Blanda allt  i en bunke och täck över med plast. Låt stå och dra över natten eller dagen så sväller rågmjölet. I detta läge matade även jag surdegen. Jag tog 100 g (ca 1 ½ dl) rågmjöl och 1 dl vatten och blanda i min rågsuris (denna vatten och mjölmängd drar man sedan bort från det som läggs i senare).

image

Dag 2:

  • 50 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 5 dl rågmjöl
  • 1 ½ mörk sirap
  • 5 dl vetemjöl

Lös upp jästen med vattnet och släng sedan i allt det andra. Tänk på nu att om du gjort en surdeg som du häller i (ca 200 g) att du måste dra av detta från vatten och mjölmängden. Blanda i maskin eller för hand (blir KLADDIGT) och låt sedan jäsa i ca 30 minuter.

Stjälp upp på ett lätt mjölat bakbord och dela i två delar. Forma två limpor och dem i varsin smord brödform (1 ½ litersform). Jäst i ytterligare 30 minuter och slå på ugnen på 250 °C. Innan de åker i ugnen kan man spruta med lite vatten på dem så att de inte spricker när de reser sig i värmen. Grädda i 5 minuter och sänk sedan till 175-200 °C. Grädda klart i 40 minuter till och låt sedan svalna på galler ett tag. Nu är det bara att smaka och se hur det blev!

image

image

Mörka och härliga!

image

Mia fick en liten gravidfrukost innan vi ska på brunch om en stund.

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *