Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Grekiskt påskbröd

Grekiskt påskbröd

Grekiskt påskbröd

Dagen till ära ska ju ett riktigt påskbröd bakas. Men vad är då ett påskbröd? Vad vet jag!? Jag plockade detta recept från “Matbröd : ljust, mörkt, hårt, fint, grovt” av Tulla Grünberger.

Ganska basic bröd, fast med ägg i och som prydnad och mycket olivolja i som smaksättare.

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk salt
  • ca 15-16 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös jästen, blanda i ägg, olja, salt och sist vetemjöl. Blanda väl (helst i maskin) tills du har en seg och smidig deg.

Låt jäsa i en halvtimma och dela sedan degen i tre jämnstora bullar. Låt bullarna vila i 5 minuter och rulla sedan ut dem till ca 40 cm långa rullar som du sedan flätar ihop. För samman flätan så att du får en krans och låt jäsa på bakplåtspapper i 20 minuter. Slå på ugnen till 225 °C.

Det röda ägget symboliserar Kristi uppståndelse och ett evigt liv.

Koka ett ägg med rödbetor eller röd karamellfärg. Jag ville ha mera brunt i så jag blandade i lökskal. Det blev INTE bra. Så kör på standard röd.

Placera det kokta och färgade ägget mitt i kransen och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Stäng av ugnen och låt brödet svalna i eftervärmen (ca 10 minuter-isch).

Ett ägg i en bulle!

Etiketter:

1 kommentar till “Grekiskt påskbröd”

  1. Pingback: Festbröd - BakingBabies

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *