Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vi minns: Ett Sri Lanka-bak

Vi minns: Ett Sri Lanka-bak

  • av

En av de saker som hände på Sri Lanka i februari var att vi bakade. Sri Lankeserna är inte direkt stora på bröd och utbudet är skralt som bäst. Vita limpor av formbröd i mängder och om man har tur en torr råglimpa. När jag var liten minns jag att vi alltid siktade allt mjöl innan användning. På så sätt kunde man få bort de mjölbaggar och andra kryp som fanns i påsen. Ok, nu är jag kanske liiite orättvis mot mitt fadersland, men faktum kvarstår att bageri inte är deras bästa styrka.

Jag hade tänkt ta med mig surdegspulver och sätta igång när vi kom fram. Tyvärr så glömde jag detta och därför fick vi ge oss till affären för att handla jäst.

Efter nårga minuters letande frågar jag till slut personalen efter var de har sin jäst. Jag hade ju inte direkt förväntat mig att de skulle ha färskjäst, men en liten påse torrjäst i alla fall. Det jag får i handen är ett paket med torrjäst minsann! 500 g torrjäst för att vara exakt!

För er som inte bakar så ofta så kan jag varsko er att en vanlig torrjästspåse innehåller 12 g. Detta motsvarar 50 g färskjäst. Detta innebär att denna koloss till paket är likvärdigt med ca 2 kg färskjäst eller 80 limpor bröd. DET NI!

Det blev ett bra bak i alla fall. “Vanligt” bröd som jag bloggat om förut. Jästen lämnade jag kvar i huset, så får vi se om den fortfarande funkar nästa gång vi kommer dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *