Bokpassion

Under mina fem första levnadsår jobbade min mamma som dagmamma. Jag minns att hon hade en hemgjord kortlek med alla bokstäverna och bilder på ord som började på varje bokstav. Jag måste varit fyra år när jag invigdes i bokstävernas värld. Jag älskade det! Jag älskade att sitta med mamma och gå igenom de där bildkorten och lista ut vilka bokstäver som tillhörde vad.

Jag har inget specifikt minne av när jag lärde mig att sätta ihop bokstäverna till ord. Men jag minns känslan av djup kränkning när fröknarna till min lekskoleklass inte lät mig som femåring vara med och spela bamsespelet med sex-åringarna för att jag inte kunde läsa. Jag kunde ju visst, ju!

Nästa läsningsrelaterade minne är när vi i första eller andra klass introducerades till böckernas värld. Alltså böcker som inte var som barnböcker med mycket bilder och lite text, utan “riktiga” böcker anpassade för 7-8 åringar. Jag minns lyckan när vi fick gå in i det lilla grupprummet bredvid vårt klassrum och välja ut en bok vi skulle läsa till läsestunden. Det var en ny, underbar värld som öppnades för mig! Någon av de första böckerna jag läste handlade om en Boeing 747 (om jag minns rätt) och en kille som skulle flyga och hälsa på sin pappa som bodde utomlands.

I nio-tioårsåldern kom jag in i bokslukaråldern. Jag har redan skrivit om lyckan över sommarlovets bokhögar. Jag minns det som att det var böcker jag blev allra gladast åt under födelsedagar och julaftnar. Det är en lycka att få läsa!

Jag har aldrig riktigt kommit ur bokslukaråldern. Jag tror att jag läser väldigt fort, att läsa har aldrig varit någon ansträngning för mig. Semestrar och lugnare perioder under studierna har alltid fyllts av böcker. Jag vet att under treveckors semester på Sri Lanka är mitt behov av böcker större än vad som är rimligt att ta med i packningen. Men de flesta hotell har utbyteshyllor. Där är jag tacksam att jag kan läsa på engelska eller tyska likaväl, eftersom svenska böcker lyser med sin frånvaro.

VI har aldrig diskuterat det här i familjen, men jag tror att alla andra är likadana. Mormor är den värsta bok-langaren av oss alla. Hon har hyllmeter efter hyllmeter med böcker, och nuförtiden om man frågar om man får låna något så svarar hon “Ta den bara! Jag vill inte ha tillbaks den!”. Hennes eget sätt att sålla. Det är också stående och givna samtalsämnen då vi ses med mamma eller systrarna. Har du en bok jag kan låna? Eller; Jag har en bok du kan låna! Vi diskuterar dem aldrig närmre vad gäller författare eller innehåll, utan vi litar blint på varandras omdöme. Men då är ju läsning inget besvärligt, det gör inget om man råkar läsa något som egentligen inte är toppenbra. Till Joseph rekommenderar jag enbart böcker som jag verkligen älskar. Han läser också, men i en annan takt och med en helt annan grad av ansträngning. Då ska man inte behöve utsättas för några dussinböcker, tycker jag.

Man ska ju inte gå in i förhållanden med avsikten att förändra den andra. Men när det gäller läsning, så var det faktiskt så. Joseph har aldrig kommit in i någon bokslukarålder och läste under studieåren knappt något annat än kurslitteratur. Det drödje inte länge in i vårt förhållande tills jag hade övertalat honom att börja läsa för nöjes skull. Sedan dess har han aldrig slutat. Det är jag så otroligt nöjd med. Jag hade haft så svårt att leva med någon som inte gillar att läsa, faktiskt.

Böcker är för mig något som kommer och går. Jag har väldigt lite intresse av att äga böcker. Mestadels vill jag sluka pocketböcker och sedan ge dem vidare. Jag köper mycket på second hand eller loppis, och ger sedan tillbaks dem när jag är klar. Nu när jag har mycket tid, så är ju biblioteket också en oändlig resurs.

Är det något jag och Joseph hoppas när det gäller Biggie så är det följande saker: Hen får väldigt, väldigt gärna tycka om att läsa. Och det hade varit en smärre katastrof om Biggie visade sig vara glutenintolerant. Sen får Biggie vara hur som helst i övrigt.

Edit:

Jag hittade den! Den första “riktiga” boken jag läste! Boing 747 hette den. 

 

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *