Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Rädslorna

Rädslorna

Jag kom på, en grej fickjag verkligen med mig från morgonens samtal med läkaren.
Hon frågade en konkret fråga.

– Trodde du någon gång under förlossningen att du verkligen skulle dö?

Hon menade att det är skillnad (såklart) på att på riktigt tro att man ska dö, och på känslan av att vilja dö, bara för att slippa smärtan där och då. Har man trott att man verkligen ska dö, så är ju risken för posttraumatisk stress större.

Jag vet att jag sa upprepade gånger att jag trodde att jag skulle dö, speciellt där när jag blev tvingad att börja krysta. Men var jag helt och hållet övertygad om att så var fallet? Jag vet att jag var stensäker på att jag inte skulle lyckas krysta ut en bebis. Men trodde jag på riktigt att jag skulle dö? Ja, jag trodde nog faktiskt att antingen bebisen eller jag skulle dö.

Men nästan ännu mer trodde jag faktiskt att jag skulle dö efteråt, medan jag väntade på operationen. Den törsten var inte att leka med, det var faktiskt då jag var mest övertygad om att jag inte skulle komma levande ut på andra sidan. Det är konstigt, men de där åtta timmarnas väntan framstår som allt värre, ju mer jag bearbetar och tänker på dem. Jag kan verkligen förstå skräcken av att vandra genom en öken med sinande vattenförråd. Ja, jag trodde nog faktiskt att de skulle låta mig avlida av uttorkning där och då. Avliden på grund av dehydrering på förlossningssal 6, Södersjukhuset. Det hade också varit en dödsorsak…

Eländes elände.

Jag är verkligen glad över att vi får bearbetnings hjälp nu. Jag vill verkligen inte få problem med posttraumatisk stress efteråt, det kan ju påverka så mycket annat i livet på lång sikt.

3 kommentarer till “Rädslorna”

  1. Vet precis vad du menar med törsten! Jag fick “bara” vänta fyra timmar. Fyra timmar med tungan fastklistrad i gommen. Sen fick jag veta att jag slapp operation. Timmarna på förlossningen efter att dottern var ute var helt klart det värsta med att föda barn *ryser*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *