Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Petit choux

Petit choux

Igår fick Mia önska vad hon ville ha till lördagsgott. Det blev: Petit Choux!

Som den gode make jag är (dvs. toffelhjälte) ville jag göra henne till viljes. Och NEJ, det har absolut INGENTING att göra med att jag ÄLSKAR att baka bakverk.

Vad är då petit choux?

En petit chou (choux i plural) betyder ordagrant litet kålhuvud. Det är ett franskt bakverk som används som grund i en rad klassiker varav den mest kända kanske är éclair au chocolate (förövrigt en av mina absoluta favoriter).

Degen görs på vatten/mjölk, smör, vetemjöl och ägg och bildar ett lent men ihåligt skal när det gräddas.

Ingredienser:

  • 2 ½ dl vatten eller mjölk (jag tog hälften av varje)
  • 125 g smör
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk florsocker
  • 150 g (2 ½ dl) vetemjöl
  • 5 ägg

Värm vatten/mjölk i en kastrull och smält smöret i det. Lös salt och socker i blandningen. Ta av kastrullen från värmeplattan och slå i vetemjölet. Blanda med en träslev tills du har en sammanhållande deg. Sätt kastrullen på plattan igen och rör om kraftig (var försiktig att det inte bränns vid) tills degen är glansig och släpper lätt från kanten.

image

 

När jag var klar med grund degen la jag den i skålen till Kenny (aka. Kenwood KM020 = köksassistent). Han hjälpte mig att arbeta in äggen *fusk*.

image

Stäng av spisen och låt degen svalna något. Bland sedan i äggen, en i taget. Blanda kraftigt i maskin eller med slev tills varje ägg arbetats in i degen. Ta sedan i nästa ägg och upprepa tills alla är i blandade. Degen har nu blivit en smet som är halvlös och mycket klibbig. Slå på ugnen på 200 °C. Sleva över smeten i en sprits och fyll två plåtar med runda klickar, strax över storleken av en femkrona (se bilden nedan).

image

 

Grädda sedan i nedra delen av ugnen i 20-25 minuter, tills dina petit choux får en fin färg. Öppna inte ugnen för att “kolla läget” för då riskerar du att släppa ut luften på dem.image

 

Sedan är det bara att fylla med valfri vaniljkräm, mousse, grädde eller dylika.

image

Ikväll fyllde vi våra med med hallonmousse och toppade med en chokladglasyr (som blev liiite väl söt).

 

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *