Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fisksoppa med rotsaker och saffran

Fisksoppa med rotsaker och saffran

Till vår bjudlunch idag gjorde vi en blandad fisksoppa med rotsaker och saffran. Tog tyvärr inte kort så att det räcker till ett proffsigt recept, men här får ni en genomgång i alla fall.

Ingredienser (7-8 ordentliga portioner):

  • 1 kg räkor med skal
  • ca 800 g blandad fisk (filé)
  • 1 fiskbuljongtärning
  • ca. 1½ l vatten
  • 1 tsk salt
  • 6 medelstora potatisar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1/4 rotselleri
  • 2 gullökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 chili
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 3 dl vitt vin (torr)
  • 1 dl grädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • salt
  • vitpeppar
  • saft från ½ citron
  • chilipulver

Börja med att skala räkorna och spara räkskalen i en kastrull som rymmer åtminstone 3 liter. Fyll på kastrullen så att det blir 2 liter med räkskal och vatten. Koka upp och tillsätt salt och buljongtärning. Koka i 10-15 minuter. Sila av spadet i en stor kastrull och släng räkskalen (tyvärr inga kort på detta steg).

Skala och tärna rotsakerna till 2 x 2 cm tärningar.

imageimage

Tärna upp fisken även här till ca 2 x 2 cm bitar. Är det skin eller ben se till att filéa först.

image

Hacka gullök och finhacka chili och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs upp löken. Tillsätt sedan chili, vitlök och saffran. Fräs ett kort tag till och slå sedan på det vita vinet. Koka upp kort och häll sedan över detta i den stora kastrullen. Ta sedan en dl vatten till och skölj ur stekpannan så att ni får med all saffran.

Tillsätt vispgrädde, tomatpuré, lagerblad, cintronsaft och smaka av med salt, peppar och chili.

När det närmar sig att servera så kokar ni upp soppan, och har i rotsakerna. Koka dem i 8 minuter. Ha sedan i fiskblandningen och koka i 3 minuter till.

Sleva upp och njut tillsammans med ett gott surdegsbröd och härlig ost!

image

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *