Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Saffranskaka

Saffranskaka

image
Även om Wollmar kanske inte är så medveten, så upplever han idag sin första riktiga vinterdag. Imorgon fyller han fyra månader, på lördag är det första december och på söndag är det första advent! Härliga tider nu!

image

image
På lördag ska vi baka både pepparkakor och lussebullar så imorgon ska jag göra pepparkaksdegen. Jag kan återkomma med receptet imorgon om någon önskar.

Idag gör jag Joseph en tjänst och bakar en saffranskaka som han ska bjuda sina kollegor på. De turas om vem som har fredagsfikat, och imorgon är hans tur.Han brukar ju mer än gärna baka själv, men den här veckan har han helt enkelt inte hunnit. Jag har därför testat att baka en saffranskaka med glasyr i långpanna. Den var väldigt enkelt att göra och luktar himmelskt. Jag hoppas att den smakar gott också!

Saffranskaka

Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
1 paket saffran
300 gram smält margarin
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1-2 rivna äpplen
2-3 matskedar kanel att blanda med äppelrivet

Glasyr:
75 gram smält margarin
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g philadelfiaost

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt avsvalnat margarin blandat ed mjölk omväxlande med mjöl, bakpulver och saffran (du kan alltså blanda ihop alla de tre ingredienserna). Häll i hälften av smeten i en smörad och bröad långpanna. Häll i äppelrivet och täck med smet. Grädda i 175 graders ugnsvärmen på mittenfalsen ca 45 minuter.
Låt kakan svalna.
Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren och bred ut över kakan.

Egentligen ska man väl stjälpa upp kakan först, innan man sätter på glasyren. Men eftersom Joseph ska ta med alltihop till jobbet tänker jag mig att det blir lättast att kakan är kvar i formen.

Etiketter:

4 kommentarer till “Saffranskaka”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *