Surdegslussebullar
Till årets lussebak bestämde vi att göra det på surdeg. Har testat semlor på surdeg tidigare, men vi har aldrig testat på lussebullarna förän idag. Blir så klart precis som alla andra bullbak på surdeg, mycket gott men tar längre tid.
Detta behöver du:
- 400 g aktiv surdeg (hur man förbereder detta kan du kolla här)
- 1 g (2 pkt) saffran
- 150 g rumstempererat smör
- 3 dl mjölk (reste av vätskan (2 dl) kommer från surdegen)
- 0-10 g jäst (beroende på hur mycket tid du har)
- 1 ½ dl (ca 135 g) socker/ljus sirap
- 1 ägg 14-15 dl (ca 900 g vetemjöl)
- 2½ tsk salt (1 dl russin)
Detta gör du:
Ta en tesked av sockret och mortla tilsammans med saffranet. Blanda mjölk, jäst, surdeg, ägg och resten av sockret. Ha i saffran och sockerblandningen smöret och allt mjöl. Blanda/ knåda till en smidig deg. Knåda i saltet mot slutet. Låt jäsa till dubbel storlek. Detta tar mellan 2-6 timmar, beroende på hur mycket jäst du bestämt dig att ha i.
Baka ut till ca 36 lika stora delar och rulla ut till lussekusar (de där som ser ut som ett “S”).
Undra om de smakar olika beroende på vilken form de får?
Jag gjorde två katter av de tre sista klimparna.
Låt dem jäsa på ett bakplåtspapper i 1-3 timmar (än en gång beroende på hur mycket jäst som är i). Pensla med med ett uppvispat ägg med en nypa salt i och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 125 °C.
Som vanligt: Mums!
Pingback: Saffranstips från BakingBabies - BakingBabies