Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Semlor

Semlor

  • av

Om en och en halv vecka är det fettisdagen. Så nu gäller det att passa på och äta semlor medan man fortfarande kan. Var köper man de godaste semlorna? Vet inte har tidiningarna skrivit om det än? Personligen tycker jag att det blir godast hemma, så vi körde ett bullbak idag.

Semelbullar är verkligen världens lättaste. Det är helt enkelt en vanlig vetebrödsrecept, d.v.s. samma grundrecpet som till kanelbullar.

Små goda semelbullar (20 st):
25 g jäst (för söta degar)
2,5 dl mjölk
1 ½ tsk färskmalen kardemumma
½ dl (70 g) ljus sirap
6-7 dl (ca 400 g) mjöl
75 g smör
1 ½ tsk salt

1 ägg + 1 krm salt till penslingen

Förberedelser:
Ta fram och väg upp smör någon halvtimma innan du börjar. Det är godast om du mal kardemumman själv. Börja i så fall med att mäta upp kardemumma och mal det mellanfint.

Blandning/knådning:
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt sedan kardemumma, sirap, mjöl och rumstempererat smör. Knåda för hand eller m.h.a. en köksassisstent tills degen känns smidig och elastisk. Tillsätt sedan salt och knåda några minuter till.
Låt jäsa i blandningskålen i 30 minuter och stjälp sedan upp på bakbordet.

Utbakning:
Dela upp till ca 20 jämstora (á 40-45 g) och riv/rulla dem till släta bullar.
Ställ dem på en plåt och täck över med en ren kökshandduk.
image

Gräddning:
Jäs i 30 minuter och pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen på 200 C i 8-10 minuter. Ställ bullarna på ett galler och täck med duk och låt dem svalna.

image

Finish:
Sedan är det bara att skära av hatten och göra semlor som man föredrar det. Vi gröper ut innankråmet och blandar hälften av det med lika mycket mandelmassa och några matskedar vispad grädde. Fyll igen bullarna, spritsa på grädde, lägga på hatten och pudra på lite florsocker.
Sedan är det upp till dig om du ska ha det med te, kaffe eller het vägg! Anything goes!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *