Malu pan (fiskbröd)

Malu pan (fiskbröd)

Brödpiroger med fiskfyllning

I’ll start this out in English and thank “Sunny Lanka” for the recipe and instructions on youtube. It’s great for a halv-Sri Lankan on the other side of the world like me to get genuine recipes from the father land.

Ok, tillbaka till vårt koncernspråk. Vi gjorde alltså något som kallas malu pan på singhala. Malu betyder fisk och pan betyder bröd. I kort och gott fiskbröd.
Mumsigt va? En fisk inbakat i ett bröd? Nja, kanske inte. Fisken i sammanhanget är en fisk och potatiscurry som tillreds först och sedan bakas in i trekantiga bullar/frallor. I Sri Lanka är det en stor grej med salt fika. Ja, alltså små smörgåsar, rullar, piroger och bullar med olika kryddstarka fyllningar.

Receptet är taget från Sunnylankas youtubeklipp nedan och jag tänkte igentligen bara radda upp vilka ingredienser som ni behöver. Utförandet av curryn får ni kolla på klippet för att göra. Vad som bör tilläggas är att hon använder currypulver. Detta är INTE det som ni köper på ICA. Gör ni på det kan ni förvänta er att det smakar mest gurkmeja. Gå till en indisk butik eller en välsorterad kinahandel så bör ni kunna hitta “unroasted curry powder”.

Hur som helst. Detta behöver ni:

2 potatisar
4 burkar makrill (á 80 gram)
1 msk lime/citronsaft
½ tsk senapsfrön
½ tsk brödkummin
2 tsk currypulver (jag tog mer än i hennes recept)
½-1½ tsk chilipulver

Låt smeten svalna av i kyl medan du börjar med brödet.
image

Sedan blandade jag en deg på:

4 dl vatten
40 g jäst
1 msk socker
2 tsk salt
25 g smör
ca 650 g mjöl

Denna deg räcker till 12 härliga malu pan (och tar slut på det som ni gjort enligt receptet ovan). Blanda ordentlig och knåda degen lätt. Jäs först en gång i 30 minuter. Dela av till ca 90 gram stora bullar och knåda till bollar.
image

Låt dessa vila i 10 minuter. Kavla sedan ut till platta rundlar, ca 14-15 cm i diameter.
image
Fyll på med en redig klick malu pan i mitten (nästan en deciliter).
image
Vik sedan över tre delar så att det blidar en trekant.
image
image
image
Vänd brödet med skarven neråt på en plåt med papper och låt vila/jäsa i 20-30 minuter. Slå på ugnen på 200 grader.
image

Penlsa bröden med uppvispade ägg och grädda sedan i ca 20 miuter i mitten av ugnen tills de fått en härligt gyllenbrun färg.

När bröden är klara, pensla lätt med smör och låt svalna på ett galler. Sedan är det bara att bjuda in någon på en kopp te och Sri Lankesiskt “fika”.
image

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *