Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Babybröd…

Babybröd…

Babybröd…

…eller heter det bebisbröd?

Hur som helst. Wollmar är nu 7 månader och vi tänkte börja och teta att ge honom lite bröd. Mia testade som sagt var i veckan och det var ju succé. Det var dock av samma bröd som vi äter och den är ganska tungt saltat. Så nu får jag äntligen baka bröd åt Wollmar.
Så vad menar jag med bebisbröd? Jo, ett bröd utan salt och som inte är för segt. Gossebarnet har ju knappt en hel tand och därför behöver han bröd som, efter lite slemmigt tung med en tandlös gom, faller sönder av sig själv.
Dagens bak blir därför ett klassiskt formbröd. I vanlig fall skulle jag göra formbröd/toast på mjölk istället för vatten. Men i och med att jag vill vara försiktig med mjölkprotein eftersom vi inte vet hur/om han reagerar på detta så blir det på vatten som degspad ändå.
Jag hade i sirap eftersom jag vill att brödet ska ha lite mer karaktär. Det mesta av sirapens kalorier kommer att gå till jästen så var inte oroliga, detta blir inget “sött bröd”. Babybröd – bebisens första bröd!

Detta behöver du:

 • 25 g jäst
 • 2½ dl (250 g) vatten
 • 2 msk (40 g ) ljus sirap (ej obligatorisk)
 • ca 7 dl (425 g) vetemjöl

Det var det. Jag gjorde en dubbel sats eftersom jag ville göra bröd till Mia och mig själv också. Jag delade då av ena hälftenefter knådningen och blande i 1½ tsk salt. Den saltade deghalvan kommer att jäsa långsammare eftersom saltet hämmar/reglerar jäsningen något.

 • Blanda degen tills den är smidig. Man behöver inte kämpa för att utvinna så mycket gluten som möjligt eftersom vi vill ha ett mjällt bröd.

image

 • Låt degen jäsa i ca 30 min
  image
  Deg med och utan salt ser olika ut

  uter till dubbel storlek.

 • Platta ut degen något och rulla ihop den till en limpa.
 • Olja eller smöra en brödform och lägg i limpan där med skarven nedåt.image
 • Jäs i ytterligare 30 minuter och slå på ugnen på max efter halva tiden.
 • Ställ formen i mitten av ugnen och sänk med det samma värmen till 200 grader.image
 • Grädda i 30 minuter eller till en innertemperatur på 94 grader (om du föredrar termometer). Yta och skorpa är inte det viktigaste eftersom detta ändå ska skäras bort. Satsa allt på ett gott innankrom.
 • Stjälp ut brödet på ett galler och låt svalna i minst en halvtimma.image
 • Skiva brödet och frys in så är det bara att ta fram när det är dags för en bebismacka.

Wollmar testar sitt nya bröd. Som ni kanske kan se på bilderna nedan så blev det en fullkomlig succé! Först en portion kött och potatis med majs (puré) och sedan en hel skiva bröd. Med hjälp av brödbitarna torkade han dessutom upp kladdet runt munnen, så det räckte med en lätt fuktad tvättlapp efteråt. Hurra!

image

image

image

image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *