Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » 21-25 mars 2013

21-25 mars 2013

Favoritleken just nu är att välta torn.

Favoritleksaken kostar 19 kronor på IKEA. Bra grejer…

image

Stökiga nätter

Nätterna nu är superstökiga.

Han vaknar flera, flera gånger per natt och vill bara leka.
Är han i sin egen säng ställer han sig upp och står och gråter.
Är han i vår säng vill han bara krypa runt och typ försöka pilla ner nappen i springan mella madrasserna och sängramen, slå Joseph i ansiktet (klappa, ni vet..) eller försöka resa sig upp mot gaveln.

Han är jättetrött, man märker det när man försöker lägga honom ner igen. Han vill liksom somna, men råkar bara hamna över på mage, ställa sig på alla fyra och krypa iväg. Det är som att det spritter i hela hans kropp och han bara inte kan behärska sig.

Baby learning

Testar appen “Baby learning cards”.
Den visar bilder på olika saker beroende på vilken kategori man valt.
Sedan upprepar den namnet på saken och spelar upp ljudet den har. Fast djur som snigel, myra och fjäril hade inga ljud. Konstigt.

image
image

Wollmar verkar hemskt road!

Småprat

Igår började Wollmar med sina första konsonanter. I ett barns språkutveckling är det mesta dels vokaler i början med vissa ljud som eventuellt börjar på något skarpt som kan uppfattas som en kontsonant. Det har mest varit aaaaaaaaaa, oooooooooooo, iiiiiiiiiiiiii, osv.
Nu har jag inte läst detta någonstans, men med Wollmar som utgångspunkt har konsonanthistorien kunnat sträcka sig till “W”, ett mjukt “J” och vissa “ord” som börjat med ett mjukt “B”.
Hur som helst, igår låg Wollmar på skötbordet och sa sina första “Bababababababa”. Man kunde verkligen se hur han jobbade med att röra med munnen samtidigt som han gjorde ljuden. Han håll på i 5-10 sekunder och sedn var det kalaset slut. Mia missade det precis.
Jag höll på titt som tätt hela dagen och försökte få igång mera snack (lustig med tankepå att jag förmodligen om ett par veckor kommer att vara urless på allt bablande… men men), men utan resultat. EN gång till bjöds det på ett “Babababa” och då var det ännu en gång på skötbordet.

Jag funderade ett ögonblick på valet av konsonant. Mia och jag har under ganska lång tid försökt att få honom att säga “Mamma” eller “Daddy”, så man kunde tycka att det naturliga borde hamna i ett “Mamamamamama” eller “Dadadadaddada”. Men NEJ! Det ska så klart vara den konsonant som en viss Auntie J introducerar via en VISS mobilapplikation.
Men jag är inte bitter. Eller?
Ne, ärligt talat har “B” varit på tungspetsen under ganska många månader. Förmodligen helt ofrivilligt, men han hade en preiod när jag låg på rygg, rynkade med ögonbrynen, stirrade på en intensivt och sa “Buuuuuuuuuuuuuuuuuu, Aaaabuuuuuuuuuuuuuuu”. Nu på morgonen har Wollmar till och med “Babblat” medan han kröp. Tyvärr för Mias skull så sov hon och missade hans snack ÄNNU en gång!

Idag har vi vännerna Elvira och Filip på besök. Sin vana troget vaknade Wollmar strax innan klockan sex på morgonen. Mia sov vidare och Wollmar fick frukost av mig. Sedan lekte vi ett tag och nu sover Wollmar igen. Allt medan gästerna och Mia sover gott och ostört (?!) i sina sängar. Vi ska på tekniska museet idag. Det kommer att bli kul. De har en TV-spelskonstutställning. NICE!

Kvällen

Idag har vi varit på Tekniska Museet med Elvira, Filip, Filips syster och Elviras kusin. Det blev lunch på museets restaurang, som är väldigt trevlig. Och sedan gick vi hem och drack kaffe och åt kakor.

Och nu fortsätter vi på tekniktemat:

image

Vi tvingar den gravida kvinnan att göra skruvarbetet på barnsäkringen i vårt kök.

Sachska barnsjukhuset igen

image

En grönblek magsjuk Wollmar tillbringade söndagseftermiddagen på akuten. Han är slak och slö och har inte kissat sedan i natt, så de tyckte vi skulle åka in med honom.

På vägen hem från sös köpte vi thaimat. Inte tal om att orka laga någon mat efter 5 timmar på sjukan. Wollmar började alltså kräkas, ha diarré och feber under natten till idag, söndag. Vid 13-tiden och några bajs-o-kräk-ostrofer ringde vi 1177, och de uppmanade oss att gå till akuten. Tydligen är det en 6-timmarsregel, har bebisen inte kissat inom den tiden ska man söka vård. Wollmars blöjor var snustorra på kiss.

Han fick vätskeersättning och blev undersökt, men man konstaterade bara vanlig magsjuka.

Bara och bara. Tvätthögen med nedkräkta och nedbajsade bebis och vuxenkläder bara växer. Nu har Wollmar nästan 40 grader feber och är otroligt slö.

Så oändligt ledsamt att se honom så medtagen. Den här sjukan är långt mycket värre än rs-virus-omgången i januari. Och det var ju INTE kul.

Just nu ligger jag nedbäddad på golvet nedanför hans säng och lyssnar på alla små ljud. Hoppas natten blir lugn och att han får välbehövlig vila!

Imorgon börjar min sista föräldralediga vecka. Det gäller att sluta på topp… Heh.

Thank god it’s monday

Natten har varit lugn, inga magsjukeutkomster. Wollmar har sovit och det är ju bra.
Han har ammat tre gånger under natten och fått behålla all den vätskan. Men han har ju också fortfarande feber över 39, så han gör ju också av med massor av vätska.

I och med att han inte har kräkts eller bajsat sedan igår har vi nu vågat öka upp vätskemängden vi ger honom. Han har fått två flaskor mjölk nu på morgonen med några timmars mellanrum.  Jag tycker inte det känns så lämpligt att börja öka upp och amma igen dagtid då jag ska börja jobba nästa vecka, men vi har fortfarande bröstmjölk i frysen så vi har att ta av.

Han är väldigt slak. När första mjölkflaskan tog slut vid femtiden ville han ha mer, men han orkade bara gny till istället för att protestera vilt som han annars skulle ha gjort. Och även om man märker att han är missnöjd och ledsen så gråter han inte, utan bara ligger och vilar. Men det är ju inget konstigt med det, man vet ju hur man själv känner sig efter en magsjuka och vid hög feber.

Han ligger i sin spjälsäng och småsover och flämtar. Jag ska försöka få i mig lite kaffe och så själv.

Nu har det vänt!

Det verkar ha vänt. Han kräks inte längre utan bajsar bara väldigt löst och frekvent. Det kan ju hålla på i veckor, även efter att själva magsjukan gått över, så det känns ganska okej.

Vi sov tillsammans 1,5 timme nu på förmiddagen, det var nog bra för oss båda. Och förutom all mjölk han får i sig så han han också ätit en mosad banan pimpad med lite paltbröd och olja och några få saltkorn. Efter att ha smakat på vätskeersättningen han fick igår vågade jag tillsätta lite, lite salt. Jag vet att man aldrig under några som helst omständigheter ska försöka sig på att blanda egen vätskeersättning till bebisar. Men kroppen är beroende av salt för att fungera – även bebisars. Genom min lilla salttillsättning fick han i sig ungefär lika mycket som han skulle fått om han hade smakat en knivsegg av våran vuxenmat, och det är ju okej enligt alla.

Han har orkat vara uppe genom ett blöjbyte och sin egen bananlunch. Det verkar vara ungefär max.
Han har strax under 39 grader även nu, och orkar sitta upp och titta men inte leka eller krypa.

image

Nu får han vila en stund till och jag ska ta en kopp kaffe. Sedan tänker jag att vi ska ut och gå. Det är ju bra med frisk, sval luft för en febervarm bebis. Och det är ju en så fantastiskt vacker dag ute.

Blir det vår, tror ni?

Matvägran

När man varit magsjuk är man ju väldigt “öm” i magen och kan ha väldigt specifika önskemål om vad man vill äta som första fasta födan efter en diet på buljonger, glass och avslagen cola.

Är det någon gång man vill och får äta önskemat är det ju då. Dels för att man faktiskt är värd trösten, men också för att man kan ha behov av alla kalorier man kan få i sig.

Wollmar verkar ju inte direkt hungrig eller sugen på mat, men det kommer väl någon gång här framöver.
Vad ska vi ge honom att äta då?

Idag har vi försökt med banan och det har funkat. Alltså en banan på hela dagen.
Gröt – nej.
Välling – nej.
Lagad mat – nej.
Macka – nej.

Mjölk är det enda han har fått i sig. Men tack och lov är ju det en väldigt bra enda föda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *