Självvattnande balkonglåda

Nästa del i vårt balkongodlingsprojekt var att göra en självvattnande balkonglåda. Igår blev den komplett (tyvärr med en viss defekt, men det åtekommer vi till).
En självvattnande kruka eller balkonglåda har olika fördelar. Dels har man en reservoar som gör att man inte behöver vattna lika ofta och dels vattnas växterna underifrån vilket ger rötterna precis det de behöver och dessutom trycks inte jorden ihop av att man vattnar ovanifrån. Man behöver dock fortfarande vattna den till och från, så självvattnande är kanske fel ord.

Vad behöver du?

Kruka eller balkonglåda
Plaströr med en diameter mellan 20-40 mm
Lecakulor
Tyll (eller annat syntetiskt tyg)
Jord

Beskär röret så att den blir så lång som den behöver för att sticka upp ca 5-10 cm från jorden. Skär även en liten hålighet så att vattnet rinner ut lättare från botten.

image

Sätt röret i ena hörnet och fyll på med lecakulor. Lecakulorna ska vara mellan 4-7 cm högt.

image

Täck med tyll så att inte jorden faller ner bland kulorna. Skär till tyllet kring röret och snitta ett hål i mitten där jord kan gå ner i reservoaren som en veke.

image

Häll på lite jord och tryck ner den genom hålet i mitten så att jorden når krukans/lådan botten.

image

Ös på med resten av jorden och fyll upp. Ha inte för mycket jord eftersom det annars kommer att svämma över när det växer.

image

Sedan är det bara att så och hälla ner i röret så att lecakulsutrymmet fylls upp.

Nackdelen för min del var att efter allt detta jobb upptäckte jag att zinklådan som jag köpte från Granit läcker. Fattar ni, en balkonglåda som läcker i botten. Nu står jag i valet och kvalet om det är mer värt att fixa det själv eller om jag ska riva upp allt och reklamera.

Previous

Next

2 Comments

 • Hej! Jag undrar hur det funkade med den självvattnande odlingslådan? Jag har tänkte bygga något liknande fast i trä och mycket större, för mina tomater. De brukar annars stå i en massa stora krukor längs husväggen, men jag tänkte de skulle få stora odlingslådor i stället. Mina kommer stå delvis under tak, men om det regnar mycket måste överskotte kunna rinna ut nånstans. Dessutom måste det vara luftspalt under eftersom de ska stå på trädäcket. Har du något tips?

  • Hej Johanna,
   Kul att du hittade hit. Våra “självvattnande” odlingslådor har funkat jätte bra. Tyvärr har vi lite för lite sol på vår balkong så det är bara tre saker som verkar trivas för sommarodling: persilija, basilika och oregano. Men lådorna i sig har gjort att vi kunnat vara borta i två veckor utan att vattna så det funkar fin fint. Men då har de inte fått stå i direkt solljus eftersom det torkar ut fortare.
   Jag kan inte säga att jag är någon expert på odling i stort men jag resonerar lite så här med ditt projekt. Som säkert är medveten kräver tomater mycket vatten. Om du vill ha både vattenreservoar-funktion och överskottsvattenskydd tänker jag mig att du har ett lager lecakulor som är mellan 5-10 cm (beroende på hur stor lådan är och vilken resservoarvolym du önskar). täcker du detta med ett nät för att fylla på med jord ovanpå det. Sedan fyller du på med Luftspalten eller dräneringshålen bör vara någon cm under gränsen mellan lecakulorna och jorden. Beroende på hur stor låda du tänkt och hur många plantor du ska sätta bör du överväga att ha fler “jordvekar” så att vattnat sugs upp och fördelas jämt i hela lådan.
   Du skrev att dina lådor är i trä. Även om de är vattentäta nu så lär de spricka eller röttna om de står i vatten konstant. Det kan vara klokt att trä insidan av lådan med plast (i alla fall upp till luftspalten) och se till att det finns något dräneringshål i botten för vatten som rinner ner i lådan istället för ut genom luftspalten.
   Vet inte om det är så här proffsen skulle gjort, men det är i alla fall lite tankar som kanske hjälper dig att komma vidare.
   Lycka till och skicka gärna bild på hur det blev! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *