Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » 21-25 maj 2013

21-25 maj 2013

Amningsfungeringar:

Jag funderar på att sluta amma. Är osäker på om jag tycker att det är värt det.
Enda anledningen till att fortsätta är ju om det har positiva effekter på Wollmars hälsa, men jag har svårt att hitta belägg för att det skulle göra någon skillnad att sluta amma nu vid snart 10 månaders ålder eller vid 12 månader som är Livsmedelsverkets rekommendation (eller länge).

Viss forskning verkar mena att effekterna på infektionsrisk och immunförsvar inte är så stora som man trott, och att det framförallt är skillnad på 4 och 6-månaders amning. Det verkar vara ganska samstämmiga resultat att det finns hälsoeffekter med längre tids amning, men kanske framförallt i utvecklingsländer. Hälsoeffekterna verkar också vara kanske störst för mamman, både vad gäller minskad risk för bröstcancer och typ 2-diabetes. Det fanns siffror på att 450 ml bröstmjölk kunde ge en ganska stor del av många viktiga näringsämnen även för barn upp till 2 års ålder.

Men 450 ml, det är ganska mycket mjölk det. Typ vad Wollmar drack på två måltider i amningens glansdagar, i alla fall när jag pumpade och vi gav på flaska. Förmodligen var det ju ganska mycket mer när Wollmar sög själv. Men ändå.

Den lilla skvätten Wollmar får nu, en amning per dygn, jag undrar verkligen hur pass mycket positiv effekt det kan ha för honom? Jag själv känner mig tämligen trött på att amma, och tycker inte att de eventuella hälsoeffekterna för mig personligen känns övervägande.

Framförallt tycker jag det kymigt att amma just nu när Wollmar har så ont i munnen. Han liksom gnager på bröstet, kanske för att det kliar. Det är riktigt oangenämt för mig. Det är nog alldeles snart dags att sluta.

Fredagsäventyr

image

Idag chillade vi med familjen Viklund, det är härligt!!

När jag gick ut nu på kvällen luktade det syrener och hägg. För mig är detta försommar, skolavslutning och konfirmation. Det luktar värme och hopp, grönt och skönt.
Åh du sköna sommar, nu är du äntligen här!
image

Tand tre och fyra

image

I en månads tid har vi sagt och trott att Wollmars övre framtänder kommer precis NÄR som helst. Men ack har det gått oändligt långsamt.
Den senaste veckan har hans övre gom dessutom varit så ömtålig att vad som helst har lett till storgråt.
Men nu idag hände det. Tandbrottet är ett faktum. Två övre framtänder är på plats i form av små riskorn och två till är på väg under tandköttet på sidan av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *